Instagram/kofimusic, TASR/Tomáš Halász
StoryEditor

Padal zo strechy a myslel si, že neprežije: Zážitok blízky smrti urobil zo mňa hudobníka, hovorí slávny saxofonista

pc04.10.2021., 08:00h
V šestnástich rokoch mal pracovnú nehodu. Keď padal zo strechy, pred očami mal to, ako hrá na hudobný nástroj, hoci sa to nikdy neučil. Práve vďaka tejto skúsenosti sa neskôr stal uznávaným saxofonistom.
Lajkuj Brainee.sk na

Tony Kofi pracoval v roku 1981 ako stolársky učeň. Pomáhal pri výmene starej strechy domu. Keďže ho práca nadchla, dohodol sa so šéfom, že bude v nej pokračovať aj v čase obedňajšej prestávky. Práve tento okamih sa mu stal osudným, uviedol portál BBC.

Drevo, ktoré pílil, prasklo a Tony začal padať zo strechy. Bol presvedčený o tom, že pád neprežije, a preto zavrel oči. Práve vtedy videl záblesky obrazov, rôzne miesta a tváre ľudí, ktorých nikdy nevidel. Jediná vec, ktorá mu skutočne utkvela v pamäti, bolo to, že sa postavil a hral na hudobný nástroj. Od tohto momentu si už nič nepamätá. 

Lekári mu povedali, že mohol umrieť 

Po nehode sa zobudil v nemocnici. Pri posteli stáli jeho rodičia a dvaja bratia. Tony bol dezorientovaný a lekári mu oznámili, že pri páde si tak silno udrel hlavu, že mohol umrieť. To mu potvrdil aj nadriadený, ktorý ho prišiel pozrieť do nemocnice a videl jeho pád.

Približne po štyroch týždňoch ho prepustili z nemocnice domov. Záblesky, ktoré videl pri páde, sa mu pred očami objavili vždy, keď ich zavrel. Keďže nikdy neštudoval hudbu, začal uvažovať o tom, že kompenzačné peniaze použije na hudobný nástroj. V hudobných knihách narazil na saxofón, o ktorom pravdepodobne počul len v rádiu.

Bratia do neho hádzali topánky 

Začiatkom roka 1982 zaplatil za svoj prvý saxofón 50 libier. Jeho matka bola prekvapená, keď jej oznámil, že chce dať výpoveď v práci a jeho cieľom je naučiť sa hrať na saxofón. Prosila dokonca aj manžela, aby prehovoril so synom. Ani to ho však nedokázalo odradiť.

Tony sa začal učiť hrať na saxofóne. Prvé tóny boli podľa jeho slov neznesiteľné a bolestivé pre uši. Bratia do neho hádzali topánky, no čím viac hral, tým menej sa s takýmito súrodeneckými „útokmi“ stretával. Spočiatku cvičil dve hodiny, neskôr päť, následne osem až desať hodín denne. 

Aj napriek tomu, že hral na saxofón, nevedel čítať hudbu. Chcel sa však dozvedieť viac o hudobnej teórii. Okolo roku 1987 sa rozhodol pre štúdium na vysokej škole. Tam ho však odmietli, keďže nemal žiadne známky ani skúšky z hudby.

To, čo videl počas pádu, sa stalo realitou 

Nakoniec sa mu podarilo dostať sa na Berklee College of Music v Bostone v roku 1988. Keď sa vrátil do Anglicka, pracoval na svojom prvom albume, za ktorý získal aj významné ocenenia. 

Dnes nie je len hudobníkom, skladateľom a kapelníkom, ale pracuje aj ako učiteľ na Jazzovej akadémii Juliana Josepha a akadémii The World Heart Beat Music. V septembri 2020 začal učiť na Konzervatóriu hudby a tanca Trinity Laban a tento rok získal čestné profesorstvo na Nottinghamskej univerzite.

A čo sa stalo so zábleskmi miest a detí, ktoré videl? Vďaka saxofónu precestoval rôzne kúty sveta a stretol významných hudobníkov. Taktiež je otcom troch detí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:20