Eras Tour Taylor SwiftInstagram/taylor Swift/
StoryEditor

Taylor Swift vydala nový album. The Tortured Poets Department priniesol 31 nových skladieb a rozbíja internet

iDnes.cz19.04.2024., 09:30h

Musela som ho nahrať, je to album, ktorý ma zachránil. Takto opisuje speváčka Taylor Swift čerstvý svoj album The Tortured Poets Department, ktorý vyšiel v piatok 19. apríla.

Lajkuj Brainee.sk na

Taylor Swift oznámila vydanie nového albumu ešte vo februári na udeľovaní cien Grammy, kde jej album Midnights získal titul Najlepší popový vokálny výkon, píše portál iDnes.

Speváčka sa podelila o to, že krátko po vydaní albumu Midnights začala premýšľať o koncepcii svojej ďalšej dosky a okamžite začala tvoriť aj nové piesne. Skladby zložila aj v rámci koncertného turné Eras Tour 2023-2024.

image

Priprav sa na nadupané hudobné novinky. Po Beyoncé príde s novým albumom Billie Eilish aj Taylor Swift

Album je niečím výnimočný

Nový album s názvom The Tortured Poets Department mal pôvodne obsahovať šestnásť skladieb. Nakoniec sa však milióny fanúšikov dočkali dvojalbumu s 31 slkadbami, ktoré Taylor Swift napísala spolu s producentmi Jackom Antonoffom a Aaronom Dessnerom, inak členom skupiny The National. Ide o jedenásty štúdiový album úspešnej americkej speváčky a textárky.

„Žiadny z mojich predchádzajúcich albumov nevzišiel z takej akútnej a naliehavej potreby písať a skladať ako The Tortured Poets Department,“ zverila sa Taylor.

Na albume spolupracovali ďalšie zvučné mená. V úvodnej skladbe Fortnight hosťuje raper Post Malone, zatiaľ čo pieseň Florida!!! vznikla v spolupráci s indie rockovou kapelou Florence and the Machine.

Špeciálne edície

Album je k dispozícii v štyroch fyzických vydaniach, z ktorých každé má vlastnú bonusovú skladbu - okrem iného The Manuscript, The Bolter, The Albatross a The Black Dog. Inak je samozrejme k dispozícii na počúvanie na všetkých streamovacích službách.

image

Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze

Pokiaľ ide o názov a celkovú koncepciu albumu The Tortured Poets Department, čo možno preložiť ako Spoločnosť umučených básnikov, časopis Billboard prišiel s teóriou, že Taylor Swift sa inšpirovala psychologickým modelom Kübler-Rossovej. 

Ten predstavuje takzvaných päť štádií smútku: popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a zmierenie. Vznikol v hlave švajčiarsko-americkej psychologičky Elisabeth Kübler-Rossovej a prvýkrát sa dostal do povedomia v roku 1969.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 13:02