Verdikt súdu Kevina Spaceyho rozplakal.Twitter/talktv/
StoryEditor

Kevin Spacey sa vo veci obťažovania mužov postavil pred súd. Ten vyriekol verdikt, nasledoval hercov plač

iDnes.cz27.07.2023., 10:30h

Hollywoodsky herec Kevin Spacey sa po rozsudku v Londýne rozplakal. Pociťoval vďaku, no zároveň sa cítil byť aj ponížený. Herec, ktorý v stredu dovŕšil 64 rokov všetky vznesené obvinenia poprel a vyjadroval sa k nim slovami, že sú "slabé" a ide o "šialenstvo" a "bodnutie do chrbta". Sexuálne trestné činy sa týkali štyroch mužov v rokoch 2001 až 2013. Rokovanie trvalo viac ako 12 hodín.

Lajkuj Brainee.sk na

Po viac než dvanásťhodinovom rokovaní porota oslobodila Kevina Spaceyho z pod obžaloby. Držiteľ dvoch Oscarov, ktorý v stredu oslávil 64 rokov, sa rozplakal. "Ďakujem vám," povedal porote. Podal si ruku so svojimi príbuznými a právnikmi a po skončení procesu opustil miestnosť.

"Som nesmierne vďačný porote, ktorá si pred prijatím rozhodnutia našla čas na zváženie všetkých dôkazov a faktov," uviedol herec v krátkom vyhlásení pre médiá. "Dnešný verdikt prijímam s pokorou," dodal.

Trestných činov, o ktorých súd v stredu rozhodol, že ich nespáchal, sa mal Spacey dopustiť v rokoch 2001 až 2013 v Londýne a západoanglickom grófstve Gloucestershire, keď trvalo žil vo Veľkej Británii. V rokoch 2004 až 2013 bol umeleckým riaditeľom londýnskeho divadla Old Vic.

Herec sa počas súdneho procesu vo všetkých bodoch obžaloby vyhlásil za nevinného a uviedol, že jeho jediným previnením bolo, že sa v jednom prípade pokúsil o "nešikovný flirt". Pri čítaní rozsudku sa rozplakal a potom porote poďakoval.

Súdny proces so 64-ročným Spaceym trval štyri týždne. Herec čelil obvineniam troch mužov, ktorí tvrdili, že ich agresívne chytil za rozkrok. Štvrtý, začínajúci herec, ktorý hľadal mentora, povedal, že sa zobudil a Spacey mu robil orálny sex po tom, ako išiel do jeho londýnskeho bytu na pivo, kde buď zaspal, alebo odpadol.

Všetci muži uviedli, že kontakt bol nechcený, ale Spacey vypovedal, že v dvoch prípadoch bol dobrovoľný. Tvrdenie tretieho muža, že ho v zákulisí divadla chytil za prirodzenie, označil za "čistú fantáziu". Herec na súde tiež vypovedal, že rád a často flirtoval a bol promiskuitný.

image

HN24: Britská polícia obvinila Kevina Spaceyho zo sexuálnych zločinov

Spacey uviedol, že si nepamätá štvrtý incident na malom večierku v dome, ktorý si prenajal na vidieku, ale priznal, že sa dotkol rozkroku muža, ktorého stretol v krčme počas nočného popíjania. Povedal, že si zle vysvetlil záujem muža o neho a pravdepodobne sa "strápnil", keď sa ho pokúšal zviesť.

Herec naznačil, že všetci štyria muži sa obvineniami voči nemu snažili zarobiť peniaze. Po tom, ako si Spacey vypočul oslobodzujúci verdikt a bol prepustený z lavice obžalovaných, opustil súd bočným vchodom a urobil vyhlásenie pre médiá.

Pre incidenty prišiel o ocenenia aj herecké ponuky

Na jeseň 2017, keď vrcholila kampaň Me Too, sa herec známy z filmov Sedem alebo Americká krása stal jedným z hlavných terčov obvinení po prepuknutí škandálu okolo producenta Harveyho Weinsteina. Zo sexuálneho obťažovania ho obvinili tri desiatky mužov.

Obvinenia mali na uznávaného herca tvrdý dopad. Medzinárodná akadémia televíznych umení a vied sa rozhodla neudeliť Spaceymu špeciálnu Cenu zakladateľov na udeľovaní medzinárodných televíznych cien Emmy a herec kvôli škandálu prišiel o množstvo úloh. V rámci pomyselnej "očisty filmového priemyslu" bola so Spaceym ukončená predchádzajúca spolupráca a niekoľko rokov s ním takmer nikto nechcel nakrúcať.

Filmová spoločnosť Netflix ho vyhodila z nakrúcania seriálu House of Cards, režisér Ridley Scott vyškrtol jeho postavu z takmer dokončeného filmu Všetky prachy sveta a prekrúcal scény s Christopherom Plummerom.

Keď sa obvinenia prvýkrát dostali na verejnosť, Spaceyho právnik údajne povedal, že sa im musí postaviť, ak má byť schopný pokračovať v živote. Herec vtedy prisľúbil, že sa vráti do Anglicka, aby očistil svoje meno, a podľa BBC tak urobil v stredu 26. júla 2023.

Spacey vnímal londýnsky súdny proces ako šancu na vykúpenie a minulý mesiac pre nemecký týždenník Die Zeit povedal, že "sú ľudia, ktorí sú pripravení ho hneď teraz zamestnať v momente, keď bude v Londýne zbavený týchto obvinení". Dokonca aj denník The Guardian sa domnieva, že Spacey sa teraz pokúsi obnoviť svoju hereckú kariéru.

Takisto súd v New Yorku vlani v októbri zamietol žalobu podanú proti Spaceymu aj pre údajné obťažovanie. Žalobu predtým podal herec Anthony Rapp, ktorý tvrdil, že Spacey sa k nemu nevhodne správal v roku 1986, keď mal Rapp len 14 rokov, a čiastočne ho opitý spával v posteli. Rapp chcel od Spaceyho odškodné vo výške 37 miliónov eur. 

V roku 2021 spoločnosť MCR, ktorá produkovala seriál House of Cards, žiadala náhradu za straty, ktoré jej vznikli po tom, ako herec zo seriálu odišiel kvôli obvineniam z obťažovania. Kevin Spacey vtedy prehral spor s producentmi, ktorým arbitráž priznala odškodné a výplatu približne 31 miliónov dolárov (vyše 700 miliónov korún).

V roku 2018 sa Spacey bránil videom, v ktorom sa štylizoval do svojej postavy z Domčeka z kariet a vysvetľoval, že je nevinný. "Nebudem platiť za niečo, čo som nespáchal," povedal v trojminútovom videu s prízvukom hlavnej postavy Franka Underwooda. Video nazval Let Me Be Frank (Nechajte ma byť Frankom), čo je tiež slovná hračka, pretože frank znamená v angličtine čestný.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 01:23