Fest Anča 2023Daniel Stehlík/Tasr
StoryEditor

Festival Anča prevalcoval švajčiarsky film. Pozri sa, kto je víťazom obľúbeného filmového festivalu

TASR02.07.2023., 12:00h

Švajčiarsky film Armat sa stal celkovým víťazom a držiteľom ocenenia Anča Award za najlepší krátky animovaný film na 16. ročníku festivalu Fest Anča. Víťazov vyhlásili v sobotu v Mestskom divadle v Žiline.

Lajkuj Brainee.sk na

Víťazný film rozpráva príbeh Elodie, ktorá sa snaží zistiť viac o arménskom pôvode svojej rodiny. Vedie rozhovory s otcom, strýkom, pratetou a objavuje drsnú históriu svojich predkov. „Porota vyzdvihla, že ide o univerzálny príbeh o riešení rodinných problémov naprieč niekoľkými generáciami, ktorým hlboké traumy nedovoľujú prejaviť obyčajnú lásku,“ uviedol Barnáš.

Cenu Anča Award za najlepší slovenský animovaný film získal film Pochyby režisérky Adely Križovenskej z pražskej FAMU. „Krátka filmová esej, ktorá prostredníctvom hlasov štyroch autorov z rôznych oblastí umenia opisuje fázy tvorivého procesu. Porota opísala film ako pôsobivú kombináciu animačných techník, ktorá hravou formou zobrazuje každodenný boj umelca s kreativitou a potrebou starostlivosti o samého seba,“ doplnil PR manažér festivalu.

image

Fest Anča sa tohto roku pozrie na ženy v animácii

Belgickej snímke Kukla udelila porota ocenenie Anča Award za najlepší študentský krátky animovaný film. „Rozpráva príbeh o nelegálnom prespaní, nemotornom vlámaní, dvojici najlepších priateľov, ale aj o dlhých nechtoch. Porota v tomto prípade vyzdvihla, že ide o film, ktorého hravý vizuál a autentické dialógy nám pripomínajú, že sa máme na svet pozerať rebelskými očami a vážiť si vzácne medziľudské spojenia,“ dodal Barnáš.

Cenu Anča Award za najlepší animovaný videoklip získal argentínsky režisér Ezequiel Torres za videoklip No Lullaby. „Porota najviac oceňuje jeho filmovú výpravnosť, hudbu, ako aj dôležité posolstvo podpory a starostlivosti o našich blízkych, aj keď bojujú len s imaginárnymi démonmi,“ uzavrel PR manažér festivalu.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 05:00