V Rusku bude zakázané používanie latinky, povolená bude iba azbuka.Unsplash/
StoryEditor

Rusi vyrazili do boja so Západom aj v reklame. Zakázali latinku, výnimku majú len písmená Z a V

mor06.12.2022., 15:00h

Zákaz sa týka reklamných banerov, ktorým vláda nariaďuje používanie azbuky. Čím sa chce Rusko ešte väčšmi dištancovať od západu. Armáda má však výnimku v používaní niektorých písmen našej abecedy.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruská vláda už skôr predložila Štátnej dume návrh zákona o ochrane ruského jazyka pred nadmerným používaním cudzích slov. Poslankyňa Olga Kovitidi, spoluautorka iniciatívy a členka výboru Rady federácie pre legislatívu, povolila používanie písmen Z a V ako symboly pre armádu počas vojenských operácií, zvyšok abecedy však bude pre reklamu zakázaný. 

Olga Koviditi je spolu s poslancom Sergejom Tsekovom autorkou návrhu zákona o zákaze necyrilických písmen v reklame. Dôvodom je zachovanie integrity ruského štátu. Dokument navrhuje zakázanie používania takých abecied, ktoré neboli vytvorené na základe azbuky. Poslanci sa zhodujú na tom, že takýto zákon bude hrať dôležitú rolu pri zjednotení spoločnosti. Tekov zdôraznil, že „iniciatíva je potrebná, pretože „dominancia“ cudzích slov znevažuje a upcháva ruský jazyk,“ píše sa na Pravda.ru.

„Z a V nie sú oficiálne vojenské symboly ani reklamné prvky. Používanie týchto symbolov v reklame nie je v rozpore s naším návrhom zákona, pretože ten je zameraný na reguláciu textu reklamy v komerčnej sfére,“ vysvetlil člen hornej komory ruského parlamentu.

Návrh zákona nariaďuje výhradne len používanie azbuky v reklame, s výnimkou niektorých registrovaných ochranných známok vytvorených pomocou iných abecied. Ako vysvetlenie Olga Koviditi uvádza, že je to dôležité „pre historické tradície ruského slova, ktoré sú teraz dôležitejšie viac ako kedykoľvek predtým,“ prináša informáciu web Gamingdeputy.

Ďalej sa vyjadrenia poslankyne odvolávajú na prehlbovanie národného cítenia. Azbuku totiž považujú za základ ruskej národnej identity a štátu. Potrebu tohto zákona vnímajú ako samozrejmú - Koviditi sa totiž domnieva, že voči ruskému jazyku panuje skôr averzia. tento zákon bude skôr či neskôr prijatý. Dnes sa o tomto zákone diskutuje s občianskou spoločnosťou a s odbornou obcou, pretože šíriť kultúru rodného jazyka medzi našou mládežou je v súčasných podmienkach strategicky dôležité,“ povedala poslankyňa.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:29