Snímok z kontroverzného filmu Sparta.SSIFF 2022
StoryEditor

Nakrútil film o pedofílii, z premietania na festivale ho stiahli. Detskí herci vraj boli vystavení nahote a alkoholizmu

Marek Moravčík20.09.2022., 12:00h

Rakúsky režisér Seidl natočil drámu, ktorej hlavná postava je diagnostikovaný pedofil. Avšak kvôli nejasnostiam okolo dodržiavania pravidiel pri práci s maloletými na nakrúcaní bol titul stiahnutý z výberu prestížneho filmového festivalu.

Lajkuj Brainee.sk na

Filmový štáb, ktorý nakrúcal film Sparta sa verejnosti „ospravedlňuje za nepríjemnosti“ ohľadom nezodpovedaných otázok, ktoré sa šíria okolo údajného porušovania pravidiel pri práci. Dráma s pedofilným kontextom rakuského režiséra Ulricha Seidla má totiž etické nejasnosti v súvislosti s natáčaním a prácou s detskými hercami.

 

 

Diagnostikovaný pedofil

Dej sa sústreďuje na Rakúšana – diagnostikovaného pedofila – čo učí chlapcov v Rumunsu džudo. Protagonista je síce pedofilom, no patrí k skupine tých, ktorí majú svoje správanie pod kontrolou. Film bol z festivalu stiahnutí po pátraní nemeckého denníka Der Spiegel; ten totiž tvrdí, že detskí herci boli počas nakrúcania vystavení násiliu a nahote. „Seidl úmyselne nechal neplnoletých amatérskych hercov, ktorí mali v čase natáčania 9 až 16 rokov, v nevedomosti o tom, že film sa zaoberá pedofíliou. Počas natáčania boli údajne vystavení alkoholizmu, násiliu a nahote bez dostatočnej prípravy a adekvátnej podpory,“ uvádza denník Der Spiegel.

Filmový festival v Toronte po zverejnení vyšetrovania denníka Der Spiegel promptne reagoval stiahnutím drámy zo svojho výberu. „Nedávny investigatívny článok uverejnený v nemeckom denníku Der Spiegel vyvolal obavy, že neboli dodržané oficiálne pokyny na ochranu detí a informovanie ich zákonných zástupcov pri natáčaní filmu,“ uvádza festival vo svojom vyhlásení. Film Sparta mal byť pôvodne vedený v kategórii súčasnej svetovej kinematografie. Vedenie festivalu však režisérovi odkazuje: „Pána Seidla považujeme za významného filmového režiséra a radi si počkáme na jeho objasnenie otázok, ktoré navodzuje denník Der Spiegel.“

 

Vyjadrenie režiséra

Režisér vo svojom vyhlásení poprel akýkoľvek sexuálny kontext, pornografické alebo pedofilné scény vo filme. Seidlov právnik popiera, že by bolo akékoľvek dieťa v snímke nafilmované nahé alebo v sexuálnej póze či kontexte. „Der Spiegel vzniesol vážne obvinenia voči mne, mojej pracovnej metóde a môjmu celovečernému filmu Sparta,“ a následne dodáva: „Je to skreslený obraz, ktorý v žiadnom prípade nezodpovedá skutočnosti.“ Seidl vo svojom vyhlásení spomínal aj to, ako niekoľko dní po ukončení natáčania navštívil osobne všetky deti a ich rodičov u nich doma. Poďakoval im za účasť vo filme. „Nikto z nich nevyjadril žiadnu sťažnosť, nekomfort alebo kritiku. Dúfam, že keď Sparta príde do kín, rozptýli akékoľvek pochybnosti.“

Sparta bola síce vyradená z výberu Filmového festivalu v Toronte, no je dosť pravdepodobné, že bude uvedený v súťažnom pásme na Filmovom festivala v San Sebastian.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 11:07