Americká speváčka Mariah CareyMario Anzuoni/Reuters
StoryEditor

Vianočnou piesňou dosiahla hudobný rekord. Mariah Carey teraz čelí žalobe za údajné porušenie autorských práv

TASR04.06.2022., 14:45h

Textár Andy Stone tvrdí, že bol spoluautorom piesne s takým istým názvom z roku 1989.

Lajkuj Brainee.sk na

Americká speváčka Mariah Carey čelí žalobe za údajné porušenie autorských práv v spojitosti s jej vianočným hitom All I Want for Christmas is You z roku 1994. TASR správu prevzala v sobotu z webovej stránky stanice BBC.

Mala zneužiť popularitu a štýl 

Textár Andy Stone tvrdí, že bol spoluautorom piesne s takým istým názvom z roku 1989. Carey podľa neho zneužila jeho „popularitu“ a „štýl“. Speváčka, spoluautor piesne Walter Afanasieff a vydavateľstvo Sony Music Enternainment sa podľa Stonea „vedome, dobrovoľne a zámerne“ podieľali na porušení autorských práv.

Obe piesne sa zdajú byť hudobne odlišné, píše BBC. Stone však tvrdí, že Carey vyvolala zmätok a nepožiadala o povolenie. Speváčka sa k záležitosti ešte nevyjadrila.

image

Na javisku sa vysmejem a vyplačem. Očistený odchádzam domov, hovorí herec a spevák Michal Candrák

Žiada odškodné vo výške najmenej 20 miliónov dolárov

Hit All I Want for Christmas is You sa po svojom vydaní dostal na čelo rebríčkov vo viacerých krajinách a do roku 2017 údajne Careyovej zarobil v tantiémach viac ako 60 miliónov dolárov, píše BBC.

Jej vianočný hit sa vlani vrátil na vrchol rebríčka Billboard Hot 100 a stal sa prvou piesňou v histórii, ktorá sa dostala na špicu tejto prestížnej americkej hitparády v troch rôznych rokoch.

Stone, ktorý vystupuje pod pseudonymom Vince Vance v kapele Vince Vance & the Valiants, žiada odškodné vo výške najmenej 20 miliónov dolárov. To, prečo podnikol právne kroky až 28 rokov po vydaní piesne, podľa BBC nie je známe.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:42