Shutterstock
StoryEditor

Máš týždeň pred výplatou a vybielený účet? Prinášame návod, ako vyžiť zo 40 eur

Ľubomíra Somodiová10.06.2021., 12:00h
Nech je dôvod nízkeho stavu tvojho účtu pár dní pred výplatou akýkoľvek, naša redaktorka Ľubomíra vyskúšala za teba, ako sa dá dobre navariť a nakúpiť za pár desiatok eur. Prinášame zopár tipov.
Lajkuj Brainee.sk na

Bude pre mňa 40 eur na stravu na týždeň výzva? Odpoveď som netušila, hoc sa snažím nerozhadzovať peniaze a hlavne nevyhadzovať jedlo, nikdy som si presne nezrátala, koľko miniem na stravu. Bežne si varím, ale nepohrdnem dobrým menučkom alebo občasnej večeri s kamarátmi v meste. Počas pandémie sa však moja socializácia obmedzila na minimum a mala som viac času na varenie. V redakcii nám vŕtali hlavou hlášky mám a babiek: „Ja som za 500 korún navarila na celý týždeň pre päťčlennú rodinu! Lebo som musela.“ My sme nemuseli, a predsa sme sa rozhodli vyžiť zo 40 eur týždenne. Prinášame tipy aj recepty, a naše autentické postrehy.

Pixabay

Experiment začína

Na deň to v prepočte vychádza na zhruba 5,70 eur. Väčšinu ingrediencií som nakúpila v jednom z obchodných reťazcov. Hneď pri prvom nákupe si všímam, že mením niektoré zvyky. Zvyčajne pri produktoch hľadím na krajinu pôvodu a snažím sa primárne nakupovať tie slovenské. Ako druhú voľbu mám krajiny Vyšehradskej štvorky. Tentokrát však viac hľadím na cenu a očami hľadám zľavnený tovar.

Podarí sa mi kúpiť cibuľu, zemiaky, batáty a kuracie mäso v zľave. Pred pôvodom uprednostňujem cenu. Jeden zvyk si však uchovávam – kupujem vajíčka z voľného výbehu, čo tvorí jednu z najdrahších položiek na nákupnom zozname. Myslím, že keby sa viac sústredím na zľavy a prechádzam si letáky všetkých obchodov a využívam kupóny, dalo by sa ušetriť viac, ale ako novic som na to úplne nemyslela. Možno nabudúce.

​Mojim cieľom je nakúpiť tak, aby som dané suroviny vedela využiť viackrát. Novinkou je pre mňa kukuričná múka, ktorú mi poradil kamarát – je lacná, jej príprava je rýchla a človek sa z nej naje dosýta.

Nezabúdam na sladkosti

Celkovo som na ingrediencie minula 32,47 eur s tým, že tam nie sú zarátané koreniny, soľ a olej, ktoré doma mám (sójovú omáčku som kúpila). Aj sladkosti som čerpala zo zásob. Ak by som ich však potrebovala nakúpiť, tak najlepšou alternatívou sa mi zdali sójové rezy v akcii 22 centov za kus. Zvyšných 7,50 eur je celkom slušný manévrovací priestor na nejaké snacky.

Hoci varím rada a rôzne veci, zrána väčšinou nevymýšľam a volím najjednoduchšiu alternatívu, ktorú ponúkne špajza. Dosť často raňajky vynechám alebo si dám len nejaký keks. Zväčša však jedávam biely jogurt s ovocím. Štartujem ním aj tento týždeň. S jahodami a čučoriedkami som sa rozlúčila už pri nákupe a do jogurtu som si nakrájala len banán. Musím povedať, že vďaka tejto výzve som raňajky poctivo zahrnula do svojho každodenného života. Aspoň na týždeň.

Vylepšená vifonka. Vylepšená vifonka. Ľ.S.

Poznatky

V strede týždňa prichádza kríza – absolútne sa mi nechce variť a najmä umývať riad a cnie sa mi po menučku. Tieto pocity rýchlo zaženiem, na obed zjem zvyšky z prechádzajúceho dňa a pripravím si jednoduchú večeru. Ako dni plynú, uvedomujem som si, že mi do istej miery chýba voľnosť ísť kedykoľvek do obchodu a kúpiť si niečo, na čo mám chuť. Na druhej strane, aj keby to nebolo drahé a nezruinovalo by ma to, nesedelo by mi to do rozpočtu.

Ku koncu týždňa ma potrápila matematika – prepočítavala som si koľko ma napríklad ma vyjde 80 gramov šampiňónov, ktoré som približne minula na jedno z jedál z tých 200 gramov šampiňónov, ktoré som celkovo kúpila, aby som mohla vyjadriť, koľko ma vyšla príprava daného pokrmu.

Pixabay

​Nie som žiadna výživová špecialistka, ťažko povedať, či moja strava bola počas toho týždňa vyvážená, snažila som sa však v rámci možností udržať jej pestrosť. Mäso netvorilo hlavnú zložku môjho jedálnička (pretože je drahé), v čistej podobe dominuje na mojom tanieri len v nedeľu. Počas týždňa som mala k dispozícii menej zdravú slaninu a klobásy, ktoré som pridala do viacerých jedál a ako všežravcovi mi viac mäsa vôbec nechýbalo. Na jednej zvyšnej klobáse si dokonca pochutili zvieratá.

Niektoré trvanlivé suroviny ako ryža, ovsené vločky či kukuričná múka mi ostali do ďalších dní. Zarátala som len to, čo som minula. Priznám sa, že kde-tu prišiel ku mne aj nejaký koláčik či oriešky alebo keksík od blízkych, ale na druhej strane, aj ja som sa podelila. Najmä s francúzskymi zemiakmi, ktorých som pripravila ako pre armádu.

Dôležitý poznatok: Najťažšie na celom experimente je prekonať lenivosť a vymedziť si čas na plánovanie jedálnička. Myslím, že práve plánovanie na viac dní alebo pre viac osôb dokáže pomôcť k low cost domácemu stravovaniu.

Rizoto. Rizoto. Ľ.S.

Jedálny lístok

Pondelok: 4,29 eur

Raňajky: biely jogurt s banánom (0,55 eur)
Obed: Krémové hráškové rizzoto so slaninou (2,49 eur)

• Ryža 350 gramov 0,45 eur
• Mrazený hrášok ¾ sáčku cca 0,50 eur (celý 0,69)
• Slanina 0,050kg cca 0,40 eur (celá 0,350 kg - 2,75 eur )
• 2 strúčiky cesnaku - cca 0,10 eur
• cibuľa – cca 0,05 centov (1 kg - 0,35 eur)
• Smotana (môže, nemusí byť) - 0,99 eur

Večera: kukuričanka s nivou a rukolou (1,25 eur)

• Niva 50 g - 0,50 eur
• kukuričná múka 150 gramov – 0,25 eur (pol kila 0,70 centov)
• Rukola - 0,25 eur

Utorok: 5,50 eur

Raňajky: Kaiserka s avokádom a volským okom (1,65 eur)

• avokádo 0,85 eur
• 2 ks vajcia voľný výbeh - 0,40 eur
• kaiserka - 0,40 eur

Obed: Rizoto zo včera
Večera: Pečené batáty, šalát (3,85 eur)
• 3 väčšie batáty 2,20 eur
• šampiňóny 175 g - 0,40 eur
• slanina 0,050kg - cca 0,40 eur
• mrkva 2 ks - 0,20 eur
• rukola - 0,75 eur
• pol citróna - 0,10 eur

Streda:1,95 eur

Raňajky: Jogurt s banánom: (0,55 eur)
Obed: Pečené batáty, šalát zo včera
Večera: Wifon polievka s kurkumou - (1,40 eur)
• vifonka 0,30 eur
• šampiňóny – 90 gramov 0,25 eur
• 1, vajce - 0,20 eur
• 1, mrkva 0,10 eur
• 1 cibuľa 0,05 eur
• Pór - 0,10 eur
• polovica papriky – 0,40 eur

Štvrtok: 3,19 eur

Raňajky: Kukuričanka s nivou a slaninou: 0,95 eur
• niva – 50 g – 0,50 eur
• kukuričná múka -150 gramov 0,25 eur
• slanina 0,025 kg - cca 0,20 eur

Obed: Špenátový prívarok s varenými zemiakmi a klobásou 2,04 eur

• mrazený špenát - 0,39 eur
• cesnak 2 strúčiky - 0,10 eur
• cibuľa -0,05
• zemiaky 200gramov- 0,20 eur - (kilo 2 eurá)
• sliezska klobása 2ks 1,20 eur

Večera: Špenátový prívarok s vajíčkom
• vajíčko - 0,20 eur

Piatok: 8,20 eur

Raňajky: Kaiserka s mexickou nátierkou, paprika (1,57 eur)
• 2x kaiserka - 0,40 eur
• paprika polka - 0,40 eur
• nátierka- 0,77 eur

Obed: Zeleninová polievka, Wrap -(6,54 eur)
• pór - 0,39 eur
• mrkva 3ks - 0,30 eur
• šampiňóny - 175 g 0,40 eur
• kukurica mrazená - 0, 35 eur

4 Wrapy
• cibuľa - 0,05 eur
• 1 stúčik cesnak – 0,05 eur
• paprika - 1,60 eur
• mozarella 2 ks - 1,30 eur
• wrapy -1,50 eur
• kukurica - 0,45 eur
• ajvar 3 lyžičky – 0,50 eur (celý 2 eurá)

Večera: 2 zvyšné wrapy

Sobota: 4,99 eur

Raňajky: Ovsené vločky s jablkom, med, škorica - 0,60 eur
Obed: Pórová polievka, francúzske zemiaky (4,39 eur)

• 600 g zemiakov väčších zemiakov – 0,60 eur
• 5ks vajíčko – 1 euro
• smotana na varenia – 0,99 eur
• 3 ks sliezska klobása – 1,80 eur

Večera: Francúzske zemiaky

Nedeľa: 4,35 eur

Raňajky: Ovsené vločky s jablkom, med, škorica - 0,60 eur
Obed: Kuracie prsia s mrkvou a cibuľou a sójovou omáčkou 3,75 eur
• 500g kuracie prsia: 1,60 eur
• mrkva – 5 ks - 0,60 eur
• 2ks cibuľa - 0,10 eur
• Ryža 350 gramov 0,45 eur
sójová omáčka – 1 eur

Večera: Francúzske zemiaky

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. november 2024 12:00