Spaľovače tukov v hlavnej úlohe. Viete ako fungujú a ako maximalizovať ich účinok?Shutterstock
StoryEditor

Spaľovače tukov v hlavnej úlohe. Viete ako fungujú a ako maximalizovať ich účinok?

PR článok18.11.2021., 23:00h
Spaľovače tukov sú považované za najkontroverznejší doplnok výživy. Výrobcovia ich pomocou svojich marketingových ťahov častokrát prezentujú ako zázračný produkt, ktorý vám pomôže schudnúť. Aj keď v zásade majú pravdu, netreba všetky zásluhy pripisovať len tomuto prášku. Prečítajte si, čo to spaľovače tukov vlastne sú, ako fungujú a ako z nich dosiahnuť ešte lepší účinok.
Lajkuj Brainee.sk na

Čo sú to spaľovače tukov a ako fungujú?

Spaľovače tuku predstavujú suplementy, ktoré vám dokážu pomôcť redukovať telesný tuk. Sú navrhnuté tak, aby vylepšili váš metabolizmus, potláčali chuť do jedla a povzdbudzovali telo, aby počas tréningu využívalo odbúraný tuk ako zdroj energie. Požadovaný efekt však určite nedosiahnete keď budete sedieť doma na gauči a hádzať do seba tieto “magické” pilulky či prášok. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky pri chudnutí, je potrebné dodržiavať správnu životosprávu - zaviesť vyváženú stravu a pravidelnú fyzickú aktivitu. Môžete si to predstaviť ako matematickú nerovnicu, kedy platí, že množstvo kalórií, ktoré vaše telo prijme, by malo byť nižšie, ako množstvo vydanej energie.

Aké sú ich hlavné zložky?

Hlavnou zložkou väčšiny účinných spaľovačov tukov je kofeín, ktorý urýchľuje fungovanie metabolizmu a stimuluje tvorbu epinefrín hormónu v tele, tzv. adrenalín. Ten pomáha s rozkladom mastných kyselín (hlavná zložka tuku), ktoré sa potom uvoľňujú do krvného obehu a telo ich využíva ako zdroj energie.

Ďaľšími, často používanými zložkami v spaľovačoch tukov sú napríklad:

  • Acetyl - L-karnitín - jedná sa o aminokyselinu (nezbytná súčasť bielkovín), ktorá pomáha pri vstrebávaní mastných kyselín do obehu, zlepšuje imunitu a činnosť mozgu.
  • Extrakt zo zeleného čaju - obsahuje antioxidanty, pomáha zvyšovať metabolizmus a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi.
  • Extrakt zo zelených kávových zŕn - obsahuje kyselinu chlorogenovú, ktorá zabraňuje zbytočnému hromadeniu telesného tuku.
  • Synefrín - funguje na rovnakej báze ako kofeín a efektívne stimuluje tukový mechanizmus. Okrem toho potláča chuť do jedla, hlavne na sacharidy.
  • CLA - predstavuje mastnú kyselinu, ktorá zabraňuje ukladaniu tukov z jedla. Vhodná je aj na dlhodobejšie užívanie.

Spaľovače tukov v hlavnej úlohe. Viete ako fungujú a ako maximalizovať ich účinok? Spaľovače tukov v hlavnej úlohe. Viete ako fungujú a ako maximalizovať ich účinok? Shutterstock Spaľovače tukov môžete nájsť v pilulkovej, tekutej alebo práškovej podobe. Komplexné spaľovače tukov v sebe obsahujú viacero látok, pričom vďaka ich synergickému účinku dokážu byť takéto spaľovače omnoho efektívnejšie. Na trhu však dokážete nájsť aj výživové doplnky, ktoré obsahujú len jednu látku (napr. samostatný synefrín alebo karnitín) a môžete sa tak zamerať na ich konkrétne účinky, prípadne ich ľubovoľne kombinovať.

Ako maximalizovať účinky spaľovačov? 

Teraz keď už viete, ako spaľovače tukov fungujú, prečítajte si zopár rád, ktoré vám pomôžu ich účinok ešte viac posilniť, aby sa požadovaný efekt dostavil v pomerne krátkom čase.

1.    Zabezpečte si prísun bielkovín

Proteíny plnia v tele úlohu prírodných spaľovačov. Ak neprijímate dostatočné množstvo bielkovín, vaše telo začne “požierať” svalovú hmotu, aby vám zabezpečilo potrebnú energiu. Ak si teda chcete udržať svaly, na ktorých v posilňovni tak tvrdo pracujete, ubezpečte sa, že prijímate potraviny s vysokým obsahom bielkovín. Spaľovače tukov v hlavnej úlohe. Viete ako fungujú a ako maximalizovať ich účinok? Spaľovače tukov v hlavnej úlohe. Viete ako fungujú a ako maximalizovať ich účinok? Shutterstock

2.     Pite dostatok vody

Tým, že spaľovače tukov zvýšia vašu energiu a zintenzívnia tréning, vaše telo bude vylučovať viac potu. Zvýšená strata tekutín môže viesť k dehydratácii, spomaleniu metabolizmu a chemických procesov v tele. Počas tréningu preto nezabúdajte na pitný režim. 

3.     Nevynechávajte silový tréning

 Dvíhanie ťažkých váh vám pomôže s naberaním svalstva a rysovaním vašej vysnívanej postavy. Štúdie preukázali, že zaradením silového treningu do svojho fitness plánu dokážete efektívne zvýšiť spaľovanie kalórií a redukovať hmotnosť tukov. Takže si so sebou do fitka zbaľte aj fitness športové rukavice na cvičenie a vezmite do rúk poriadne činky.

Vybudujte si správne návyky, vďaka ktorým podporíte účinky výživových doplnkov akými sú napríklad spaľovače tukov. Nutrične bohatá strava a pravidelné cvičenie je alfou a omegou zdravého tela aj mysle.

(PR)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:50