SrirachaUnsplash/Samantha Sophia
StoryEditor

Sriracha ako tekuté zlato? Legendárnej omáčky je svetový nedostatok, jedna fľaša sa predáva za desiatky eur

Miroslav Kamody07.07.2023., 10:00h

Celosvetovo obľúbenej omáčky je pre nedostatok vypestovaného čili málo. Využiť to chcú hlavne internetoví reselleri.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ máš rád štipľavé jedlá, názov Sriracha ti je veľmi dobre známy. Aj keď to na Slovensku nie je ani zďaleka také citeľné ako v zahraničí, vo svete je jej globálny nedostatok. A ako informuje portál Gizmondo, ľudia sa začínajú utiekať k radikálnym riešeniam ubúdajúcich zásob.

Ceny chilli Huy Fong Sriracha prudko stúpajú, pretože ľudia sa rok po nedostatku čili na jej výrobu zúfalo snažia zohnať aspoň nejakú fľašu. Na obľúbenej stránke eBay sa jej cena vyšplhala až na 60 dolárov, suma za dve fľaše v balení je 106 dolárov.

image

Takto vyzeral prvý socialistický fast food v Bratislave. Burger u Gurmana stál 10 korún, hranolčeky dávali do pohárika

Rekordné sumy

V jednom inzeráte sa dokonca pätnásť 800-gramových fliaš predáva za závratných 955,55 dolárov (880 eur). K prudkému nárastu cien dochádza v čase, keď spoločnosť Huy Fong už druhý rok trpí nedostatkom dodávok spôsobeným dlhotrvajúcim suchom v hlavných pestovateľských oblastiach v Mexiku, Novom Mexiku a Irvine v Kalifornii, kde spoločnosť sídli.

V apríli minulého roka preto spoločnosť zaslala svojim zákazníkom list, v ktorom uviedla, že nedostatok sa zintenzívnil, a preto nebude môcť vyrábať žiadne zo svojich výrobkov vrátane čili cesnaku, Sambal Oelek a pálivej čili omáčky Sriracha. Spoločnosť prvýkrát informovala spotrebiteľov prostredníctvom e-mailu, že v júli 2020 zaznamenala nedostatok čili papričiek.

image

Sriracha

Unsplash/Chris Liverani

Hovorca spoločnosti Huy Fong pre CNN uviedol, že na jeseň tohto roku síce obnovila časť výroby, ale povedal: „Naďalej máme obmedzené dodávky, ktoré naďalej ovplyvňujú našu výrobu. V súčasnosti nemáme žiadne odhady, kedy sa dodávky zvýšia.”

Na Slovensku také problémy nie sú

Keďže skončenie nedostatku chilli je v nedohľadne, zdražovanie Srirachy tu môže byť ešte nejaký čas, keďže obchodníci na eBay lákajú spotrebiteľov na nákup omáčky za astronomické ceny. Portál Business Insider informoval, že predajcovia na Amazonu uviedli dve fľaše srirachy Huy Fong za 87 dolárov, ale zásoby sa vyčerpali a už sa nedá kúpiť.

image

Vyskúšal som sa prestravovať za 15 eur na týždeň. Ako vyzeral môj jedálniček v hodnote dvoch denných menu?

Rozumnejší obchodníci predávajú omáčku na eBay za približne 20 dolárov za fľašu. Pri spätnom pohľade môže tento systém zarábania peňazí viesť k tomu, že my ostatní budeme ľutovať, že sme sa nezásobili dostatkom crème de la crème pálivých omáčok skôr. Na Slovensku ju však nemáš problém dostať za normálnu sumu minimálne v špecializovaných ázijských obchodoch.

Utiekol pred prenasledovaním

Táto značka je v Spojených štátoch stálicou, odkedy David Tram otvoril spoločnosť Huy Fong v roku 1980 po tom, čo utiekol pred prenasledovaním po vojne vo Vietname. Omáčka Sriracha sa stala okamžitým hitom pre spotrebiteľov a stala sa nevyhnutným základom receptov mnohých domácností.

image

Sriracha

Unsplash/Hiroko Nishimura

Hovorca spoločnosti pre CNN povedal: Sme vďační za vašu trpezlivosť a pochopenie počas tohto bezprecedentného nedostatku zásob. V súčasnosti pracujeme na tom, aby sme sa v budúcnosti vyhli nedostatku.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 13:57