Ochutnal by si pivo vyrobené podľa 3500 ročného receptu.X/Getwhiskedaway/
StoryEditor

Ochutnal by si pivo vyrobené podľa 3500 ročného receptu? Američan jedno také vyrobil, recept čerpal zo starovekého papyrusu

Michal Čiernik12.07.2024., 11:00h

Dylan McDonnell použil pôvodné egyptské prísady ako figy sykomorvé, izraelské sušené zlaté hrozienka, kadidlo a 3000-ročné kvasnice na varenie piva, ktoré sa kedysi konzumovalo v starovekom Egypte.

Lajkuj Brainee.sk na

Dylan McDonnell, muž z Utahu s vášňou pre pivo, sa rozhodol, že ho skúsi uvariť presne tak, ako to robili starí Egypťania pred 3500 rokmi.

Jeho experiment si vyžadoval staroegyptské recepty, množstvo vzácnych ingrediencií a poriadnu dávku trpezlivosti. McDonnellovi sa nakoniec podarilo uvariť veľmi podobné pivu, ktoré sa konzumovalo v Egypte okolo roku 1500 pred Kristom.

image

Lesby a gayovia boli v starovekom Egypte tolerovaní oveľa viac ako v modernom svete. Dokazujú to 2000 rokov artefakty

McDonnell sa k vareniu staroegyptského piva inšpiroval po tom, čo sa dozvedel o ľuďoch, ktorí počas pandémie používali na pečenie chleba tisícročné kvasnice, oživené zo starovekej keramiky.

„Myšlienka vznikla, keď som videl, ako Seamus Blackley znovu vytvoril 4 500 rokov starý kváskový chlieb. A keďže som sa vždy zaujímal o varenie piva a mám tiež magisterský titul zo štúdií Blízkeho východu, prišlo mi to ako úplne prirodzené spojenie,“ prezradil pre All That’s Interesting.

Pôvodný recept

McDonnell začal pohľadom na Ebersov papyrus, 3500 rokov starý dokument zo starovekého Egypta, ktorý je plný liečivých receptov. Dokument uvádza „lieky“ na množstvo ochorení, od zápalov kože až po pásomnice, a obsahuje aj recepty na pivá.

Amatérsky pivovarník našiel asi 75 receptov, ktoré zostavil do dokumentu. V nich sa zameral na niektoré z najbežnejších ingrediencií, ktoré starí Egypťania používali na výrobu piva. Patrili medzi ne púštne datle, jemenský med Sidr, figy sykomorvé, izraelské zlaté hrozienka, plody borievky, plody rohovníka známe ako svätojánsky chlieb či karob, černuška siata, známa tiež ako rasca čierna a kadidlo.  

Zbieranie ingrediencií však nebolo také jednoduché. McDonnell pre  All That’s Interesting povedal, že to bolo oveľa náročnejšie, ako si väčšina ľudí uvedomuje. „Prečo už nie sú figy sykomorvé komerčne dostupné?!?“ Napísal Američan na X. "Vážne, zaplatím komukoľvek za tieto figy,“ dodal.

S trochou šťastia sa však McDonnellovi nakoniec podarilo zhromaždiť ingrediencie, ktoré potreboval – vrátane kvasníc z roku 850 pred Kristom.

Chuť piva zo starovekého Egypta

Tri roky po tom, čo dostal prvý nápad, McDonnell konečne uvaril svoje pivo pomocou starých metód a starých ingrediencií. Proces začal v januári 2024 a len nedávno svoj experiment dokončil.

„S výsledkom som bol veľmi spokojný,“ povedal pre All That’s Interestin. „Keď ho pijem, osviežuje a uhasí smäd. Vidím, ako by si starí Egypťania po dlhom dni vychutnali takéto pivo. Je to chuť, ktorá sa vás drží. Nie že by to bolo zlé, ale určite je to iné ako väčšina pív, ktoré som ochutnal, hlavne kvôli množstvu ovocia a medu a nedostatku chmeľu,“ vysvetlil pivný nadšenec.

V konečnom dôsledku je McDonnellov experiment nielen zaujímavým testom starodávnych metód, ale osvetľuje aj dlhú a fascinujúcu históriu samotného piva. Archeológovia sa zvyčajne zameriavajú na históriu vína, ale pivo hralo prinajmenšom rovnako dôležitú úlohu v starovekých civilizáciách po celom svete.

Zdá sa však, že „Sinai Sour“, ako svoj výtvor nazval, bude pre väčšinu ľudí nemožné vyskúšať. McDonnell napísal na X, že zákon Utahu mu zakazuje predávať ho. Verejnosti však ponúka súkromné ochutnávky.

ANKETA
Ochutnal by si pivo vyrobené podľa starovekého egyptského receptu?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. september 2024 03:33