Majiteľka zmrzlinárne Koun Barbara Szalaiová.Archív Barbary Szalaiovej/
StoryEditor

Majiteľka Kounu: Zdravá konkurencia je nutná, zmrzlinární v Bratislave však už máme dosť

Vanessa Parašínová17.06.2024., 08:00h

Okrem surovín je kľúčom ku kvalite gelata úcta k remeslu a chuť pracovať, prezradila pre Brainee majiteľka zmrzlinárne.

Lajkuj Brainee.sk na

Život Barbary Szalaiovej sa už desiaty rok točí okolo pravého talianskeho gelata, ktorému sa venujú v rodinnej firme – bratislavskej zmrzlinárni Koun. Ten je známy pre jedinečné inovatívne chute, instagramový priestor a lásku majiteľov k studenej letnej pochúťke.

V našom rozhovore sa dozvieš o budovaní jedinečného priestoru zmrzlinárne, na čom si v Koune najviac zakladajú, ako sa vysporiadavajú s rastúcou konkurenciu, či o unikátnych príchutiach, ktoré si nečakane získali zákazníkov.

Od spoločného rozhovoru spred troch rokov prišla najmä zmena interiéru zmrzlinárne. Prilákal fotogenický priestor viac zákazníkov?

Určite áno, to bolo aj hlavným cieľom. Je to niečo iné, pre niekoho možno až „šokujúce”, jednoducho niečo, čo nenájdete na každom rohu.

Čo bolo inšpiráciou pre jeho „ľadový” dizajn?

Úprimne povedané, je to fantázia architekta Alana Prekopa. Povedala som mu iba aký štýl sa mi páči, potom už dostal voľnú ruku a mohol sa vyhrať.

Klenby evokujú Staré mesto a ostatné pôsobí ako „zamrznuté kráľovstvo s roztečenou zmrzlinou”.

Koun bol mnohokrát označený za zmrzlinového obľúbenca. Ako sa mu darí dnes? Čo ho robí jedinečným?

Tento rok budeme oslavovať desiate narodeniny. Myslím, že môžem zhodnotiť, že za tých desať rokov robíme gelato stále rovnako, ak nie lepšie. Suroviny aj dodávateľov si držíme len tých najlepších a práca nás stale napĺňa a baví. Vkladáme do toho svoje srdce. Koun je rodinná firma s dôrazom na kvalitu a nie kvantitu.

Miešame jedinečné príchute, ktoré si vymýšľame my sami.

image

Zákazníci sa neboja nových chutí.

Archív Barbary Szalaiovej/

Prečo si sa vôbec rozhodla podnikať so zmrzlinou? Je štúdium o gelate kľúčom k jeho kvalite?

Je to ako umenie. Vytvárate nové príchute a robíte ľuďom radosť. Kľúčom ku kvalite sú však suroviny, úcta k remeslu a chuť pracovať.

Ako dlho ti trvalo prísť na to, ako robiť tú vašu čo najlepšie?

Musím povedať, že človek sa učí každý deň.

image

Lucid o živote v Thajsku: Doslova som sem utiekla, líčeniu sa momentálne nevenujem. Všade vás príjmu, keď máte prachy

Počet zmrzlinární v Bratislave stále rastie. Je v hlavnom meste silná konkurencia? Ako sa s ňou pasujete?

Rok čo rok pribudne nová zmrzlináreň, ak nie rovno dve alebo tri. Zdravá konkurencia je nutná, len neviem, či už nemáme dosť zmrzlinárni na to naše malé veľké mesto.

My robíme gelato stále rovnako, ako keď sme začínali. Neprestávame vymýšľať novinky a stojíme si za tým, že najlepšia reklama je tá ústna.

Sme viac konzervatívni, alebo odvážni čo sa týka zmrzlinových chutí?

Myslím si, že Slováci čoraz viac obľubujú nové a netradičnejšie chute. Samozrejme však stará klasika ako vanilka, čokoláda či jahoda ostanú all time favourite!

Existuje prevádzka alebo zmrzlináreň vo svete, ktorú vyslovene obdivuješ?

Žiaľ, kvôli práci a rodine už necestujem toľko, ako kedysi. Dianie však sledujem online.

image

V Koune spájajú tradičné suroviny s unikátnymi príchuťami.

Archív Barbary Szalaiovej/

Čoraz viac ľudí sa borí s rôznymi intoleranciami – histamín, alergie, bezlepkové diéty... Mení sa podľa toho aj zmrzlinový trh?

Samozrejme, celé gastro sa tomu muselo prispôsobiť. Takisto aj my a vo svojej ponuke máme gelata so stéviou, bezlepkové kornútky a podobne.

Gelato sa celoročne predávať nedá. Čomu sa venuješ v zime, keď je prevádzka zatvorená?

Prekvapivo tiež zmrzline! Opravujú sa stroje, chodíme na zmrzlinové výstavy, chystáme sa na novú sezónu, a popritom aj trošku oddychujeme.

Aké príchute gelata sa u zákazníkov uchytili viac, ako by si čakala?

Zákazníci majú radi aj netradičné kombinácie ako napríklad ricotta & skaramelizované figy, káva & whiskey, ruža & litchi & maliny či matcha & jahoda.

Máš ty svojho osobného favorita?

Za mňa to bude určite pistáciová a smotanová.

image

Emma o živote v Holandsku: Rozrátavajú účet s presnosťou na centy, majú na to dokonca appku. O peniazoch sa bavia otvorene

Okrem gelata máte v ponuke i zmrzlinové torty. Keďže sa zmrzlina rýchlo topí, nie je ich výroba náročná?

Vyrobiť zmrzlinovú tortu je náročné, pretože to trvá dva dni. Ide však o úžasnú náhradu torty v horúcich letných dňoch a naši zákazníci si ju veľmi obľúbili.

image

Okrem klasiky v kornútku ponúka Koun aj zapečené briošky plnené gelatom.

Archív Barbary Szalaiovej /

V Koune sa podáva pravé talianské gelato vyrábané prevažne z ich lokálnych surovín. Máš k Taliansku blízko, alebo ťa s touto krajinou spája len láska k zmrzline?

Taliansko milujeme…celá naša rodina!

Za tvojou zmrzlinou stála už viackrát pekná myšlienka –pomáhať druhým. Drží sa Kounu aj dnes? Aké sú jeho ďalšie kroky?

Snažíme sa pomáhať stále, či už „verejne” alebo súkromne.

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. december 2024 14:20