Chlieb náš
… každodenný. Vskutku to tak je. Či už máš rád svetlý nadýchaný s chrumkavou kôrkou, alebo poctivý ražný. V remeselnej pekárni, ktorá prišla do hlavného mesta z Trnavy si určite vyberieš svoj obľúbený. Rozhodne však musíš vyskúšať ich cibuľový špeciál. Samozrejme, ak sa nebojíš, že získaš novú závislosť.
V remeselnej pekárni na rohu námestia Mateja Korvína nakukneš pekárom priamo pod ruky. Teda ak sa ti podarí odtrhnúť pohľad od pultu plného sladkých a slaných dobrôt. Pochutnať si u nich môžeš na ovocnom tarte, moravských koláčoch aj škoricovo-kardamómovom uzle.
Na výbere surovín si dávajú záležať. O zásoby kvalitnej múky sa stará lokálny mlyn v Špačinciach. Kúzlo tejto remeselnej pekárne skvelo dotvára minimalistický priestor. Ale dosť bolo slov, pretože, ako hlása motto pekárne: „Reči sa hovoria, no chlieb sa je.“
Chez balzac
Známa bratislavská reštaurácia, ktorá sídli na Hlbokej ceste je zameraná na špičkovú gastronómiu, ale možno si netušil, že jej súčasťou je aj pekáreň. A nie len tak hocijaká.
Ak chceš zažiť kúsok Paríža v srdci Bratislavy, Chez balzac je to pravé miesto pre teba. Väčšina surovín, z ktorých pečú pochádza priamo z Francúzska. Lepšie bagety ako u nich hádam v Bratislave ani nenájdeš. A čo je viac, ako si vychutnať čerstvú bagetku s francúzskym maslom a džemom na terase, a k tomu pohár pravého šampanského?
V ich ponuke samozrejme nechýbajú ani croissanty, rôzne druhy koláčov a sendviče. Zaujímavé sú aj netradičné kúsky, ako chlieb a pečivo s aktívnym uhlím.
Fertucha
Sladkou bodkou na záver je rodinná pekáreň Fertucha, ktorá má v Bratislave tri prevádzky. Nájdeš u nich širokú ponuku koláčov, no pochutnať si môžeš aj na sendvičoch a dobrej káve.
Evergreeny ako bábovka a kysnuté koláče samozrejme nesmú chýbať. No osladiť život si môžeš aj nespočetnými druhmi cheesecakov, jablkovým koláčom, či punčovým rezom. Keďže pečú z kvalitných surovín a ovocie v ich zákuskoch je vždy čerstvé a od lokálnych dodávateľov, ponuka sa mení na základe sezóny.