NahwaWikipedia/Pointedstick
StoryEditor

Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom

Miroslav Kamody13.04.2024., 13:30h

Jediné rozhodnutie pred takmer 100 rokmi rozhodlo o vytvorení bizarného územia. Toto je príbeh dediny Nahwa.

Lajkuj Brainee.sk na

Zamotal si sa už prí nadpise? Ani sa ti nečudujeme. Pokiaľ o regióne Nahwa počuješ vôbec po prvýkrát, inak sa reagovať ani nedá. My ti to však v nasledujúcich riadkoch vysvetlíme. 

Nahwa je dedina a územie, ktoré je oficiálne súčasťou Spojených arabských emirátov. Zároveň však ide o protienklávu (niekedy označovanú aj ako enklávu druhého radu) na ománskom území Madha. To je však samo o sebe exklávou Ománu a enklávou v rámci Spojených arabských emirátov. Stále zmätený? Pozri si obrázok nižšie.

Úplne zjednodušene sa dá povedať, že Nahwa je územie, ktoré je obklopené územím Ománu, ktoré je obklopené územím Spojených arabských emirátov.

Nemocnica a niekoľko domov

Pri vstupe do Nahwy stojí policajná základňa emirátov, ktorá sa nachádza približne 80 metrov za hraničnou značkou. Samotná dedina stojí ďalej po ceste a pozostáva z približne 40 budov a má vlastnú nemocnicu. Táto časť dediny sa nazýva New Nahwa a ďalej po dláždenej ceste nájdeš Old Nahwa a viac domov. Treťou časťou tohto územia je dedina Shis.

A ako vlastne táto situácia nastala? Nahwa vznikla v dôsledku rozhodnutia Madhy vyhlásiť vernosť Ománu, a to na rozdiel od ostatných oblastí, ktoré dnes tvoria súčasť Spojených arabských emirátov.

image

Žiaci základnej školy to vedia, dospeláci pohoria. Viete správne určiť, ktoré rieky pretekajú týmito slovenskými mestami?

Koncom 30-tych a 40-tych rokov zhromaždili vodcovia štyroch súperiacich klanov, ktoré vládli polostrovu Musandam (Al Qassimi z Ras Al Khaimah, Al Qassimi zo Sharjah, Al Sharqi z Fujairah a Bu Said z Ománu), skupinu starších z neďalekých dedín a položili im otázku, komu vyhlásia vernosť.

Odlišné rozhodnutia

Zatiaľ čo Madha si vybrala Omán, Nahwa sa rozhodla zostať verná, vďaka čomu sa stala protienklávou v rámci exklávy Madha. Po konzultáciách medzi kmeňmi v oblasti a Julianom F. Walkerom, britským zástupcom v týchto štátoch, boli stanovené hranice, ktoré boli definitívne dohodnuté v roku 1969.

image

Nahwa

Wikipedia/RoPa

Aj keď sa situácia možno zdá byť nezvyčajná, Nahwa nie je jedinou exklávou na svete obklopenou ďalšou enklávou. Podobný príklad dokonca nájdeme aj v Európe - niektoré exklávy holandského Baarle-Nassau sú začlenené do belgických enkláv Baarle-Hertog.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 10:15