Pozri sa, na aké kompenzácie máš nárokUnsplash/Andrey Kremkov, Rangga Cahya Nugraha
StoryEditor

Meškal vlak, neprišlo lietadlo? Veľký PREHĽAD odškodnení, na ktoré máte nárok. Môže ísť o stovky eur

Miroslav KamodyTS04.07.2023., 09:30h

Cestujúci v rámci Európskej únie a pri cestách z Európskej únie majú právo na odškodnenie v prípade problémov pri cestovaní verejnými dopravnými prostriedkami, vrátane lietadiel, vlakov, autobusov a lodí.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí z nás už túžobne očakávali leto, aby v sebe mohli opäť prebudiť svojho cestovateľského ducha. Nie vždy však všetko ide podľa plánu. Možno si už aj ty niekedy zažil, že počas cestovania do vysnívanej destinácie sa niečo pokazilo - meškal let, vlaku sa pokazil rušeň či autobus zostal trčať v kolónach. 

Ako však informuje dTest, najväčšia česká spotrebiteľská organizácia, v rámci EÚ máš nárok na odškodné a tieto práva sú upravené priamo účinnými európskymi nariadeniami.

image

Dominika stojí za profilom Cestuj spoznávaj: Na toto ľudia pri cestovaní zabúdajú, tieto destinácie sa tento rok oplatí navštíviť

Zahŕňajú najmä práva plynúce zo zrušenia cesty, z dlhšieho oneskorenia, ale aj prípady stratenej alebo zablúdenej batožiny. Niektorí dopravcovia, najmä železniční, poskytujú odškodnenie aj nad rámec týchto všeobecných nariadení.

„Spotrebitelia by si mali byť vedomí, že cestovanie verejnými dopravnými prostriedkami im voči dopravcom prináša významné práva,“ uvádza Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest, a dodáva: „Cestujúci niekedy z neznalosti alebo v dôsledku tzv. racionálnej apatie tieto práva neuplatňujú alebo na ne rezignujú. Nie je na to však dôvod.“

Na čo máš nárok pri ceste lietadlom?

V leteckej doprave dochádza k mnohým zmenám pri letoch i v prípadoch ich oneskorenia. „V prípade odopretia nástupu na palubu, zrušenia alebo významného oneskorenia letov, ak odlietate z letiska, ktoré sa nachádza na území EÚ s ktorýmkoľvek dopravcom alebo odlietate z tretej krajiny s európskym dopravcom, máte právo na bezplatnú starostlivosť, ktorá zahŕňa: ubytovanie a občerstvenie, zabezpečenie prepravy náhradným letom alebo aj finančné odškodnenie, a to za presne definovaných podmienok,“ uvádza Eduarda Hekšová.

image

Lietadlo

Unsplash/Ashim D‘Silva

„Cestujúci nemajú právo na finančné odškodnenie v prípadoch oneskorenia alebo zrušenia letu, pokiaľ tieto situácie nastanú z dôvodu vyššej moci, za čo sa považuje napríklad nepriaznivé počasie,“ dopĺňa.

Odškodnenie v leteckej doprave je odstupňované podľa vzdialeností:

  • 250 eur pri všetkých letoch s dĺžkou do 1 500 kilometrov.
  • 400 eur pri všetkých letoch v rámci EÚ dlhších ako 1 500 kilometrov a pri všetkých ostatných letoch s dĺžkou od 1 500 kilometrov do 3 500 kilometrov.
  • 600 eur pri všetkých ostatných letoch.

Výška kompenzácie môže byť znížená o polovicu, a to v závislosti od ponúknutého náhradného dopravného spojenia. V prípade zrušenia letu, dopravca musí cestujúcemu poskytnúť presmerovanie a potrebnú starostlivosť.

image

Ako nenaletieť podvodníkom na Airbnb? Máme pre teba podrobný návod, na tieto veci si musíš dať pozor

Na čo máš nárok pri ceste vlakom?

V železničnej doprave má cestujúci nárok na odškodnenie v závislosti od dĺžky meškania vlaku. „Ak je oneskorenie medzi východiskovou a cieľovou stanicou 60 až 119 minút, môže cestujúci požadovať odškodnenie vo výške 25 percent ceny cestovného lístka,“ vysvetľuje Eduarda Hekšová a dodáva: „Pri oneskorení presahujúcom 120 minút je výška kompenzácie 50 percent ceny cestovného lístka.“

Ani v jednom prípade cestujúci nestráca nárok na prepravu. Dopravca je povinný vyrovnať odškodnenie do jedného mesiaca od podania žiadosti, a to vo forme poukážok alebo iných služieb, prípadne cestujúceho odškodní finančne, ak o to cestujúci požiada.

image

Vlak

Unsplash/Lukáš Kulla

Niektorí dopravcovia poskytujú aj nadštandardné kompenzácie za oneskorenie, o ktoré cestujúci nemusí žiadať. Vždy však platia základné práva na odškodnenie, ktoré sú dané európskym nariadením.

Na čo máš nárok pri ceste autobusom?

Vo verejnej autobusovej a autokarovej doprave sa s ohľadom na ťažko predvídateľné pomery na cestách nerieši meškanie nabrané na ceste, ale zrušenie autobusového spoja, nezabezpečenie rezervovanej dopravy (tzv. overbooking) alebo oneskorenie pri odchode autobusu z terminálu o viac ako 120 minút, a to iba pri diaľkovej doprave presahujúcej 250 km.

„V týchto prípadoch má cestujúci nárok na a) pokračovanie alebo presmerovanie do cieľového miesta určenia, bez akýchkoľvek ďalších nákladov a pri najbližšej príležitosti alebo b) náhradu cestovného a prípadnú bezplatnú spiatočnú prepravu autobusom alebo autokarom do pôvodného miesta odchodu,“ vysvetľuje Eduarda Hekšová.

image

Autobus

Unsplash/Ash Gerlach

„Ak dopravca cestujúcemu takéto možnosti neponúkne, má cestujúci právo na náhradu cestovného a na náhradu škody vo výške 50 percent ceny cestovného. Dopravca je povinný túto čiastku vyplatiť v lehote jedného mesiaca od podania žiadosti o náhradu,“ upresňuje.

Na čo máš nárok pri ceste loďou? 

Podobné práva zaručujú právne predpisy aj v prípade zrušenia cesty loďou, oneskorenie pri odchode lode a oneskorenie samotnej plavby loďou.

image

Lacné letenky nie sú všetko: Toto sú ceny v destináciách, do ktorých môžete letieť z Bratislavy. Tieto sa vôbec neoplatia

„Tieto práva si budú cestujúci uplatňovať najmä pri cestovaní trajektmi na mori,“ vysvetľuje Eduarda Hekšová a uzatvára: „Príkladom je oneskorený príjazd do cieľovej destinácie o viac ako 1 hodinu. V tomto prípade môže byť nárok na odškodnenie v závislosti od dĺžky meškania vo výške 25 až 50 percent ceny cestovného lístka.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:25