Unsplash/Leonhard Niederwimmer
StoryEditor

Slovenské bukové lesy, Nice či Karlove Vary. Zoznam UNESCO obohatili unikátne lokality

Miroslav KamodyTASR02.08.2021., 08:00h
Na zoznam svetového dedičstva pribudlo množstvo unikátnych lokalít z celého sveta. Pokiaľ si ich doteraz nenavštívil, možno je najvyšší čas to napraviť.
Lajkuj Brainee.sk na

Mnohé krajiny sveta majú dôvod na radosť. Množstvo lokalít sa totiž dostalo na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Medzi nimi je aj Slovensko. Výbor UNESCO pre svetové dedičstvo tieto rozhodnutia prijal počas svojho 44. zasadnutia, ktoré sa v týchto dňoch koná v čínskom meste Fu-čou, a to prevažne formou videokonferencie.

Nie každý mal dôvod na radosť

Organizácia vyradila nábrežie britského mesta Liverpool zo zoznamu lokalít kultúrneho dedičstva z dôvodu nadmernej výstavby. Vyradenie nábrežia schválilo zasadnutie pomerom hlasov 13:5. Na vylúčenie objektu zo zoznamu je potrebná najmenej dvojtretinová väčšina delegátov, teda 12 hlasov, približuje agentúra AFP.

Počas dvojdňovej rozpravy si delegáti vypočuli, že plány na výstavbu výškových budov, ako aj futbalového štadiónu by „nezvratne poškodili“ dedičstvo tohto historického prístavného mesta na severozápade Anglicka.

Výbor poznamenal, že britskú vládu „opätovne vyzval“ na predloženie plánov, ktoré by preukázali jej víziu pre budúcnosť Liverpoolu. Výstavbu spomínaného futbalového štadióna vláda schválila bez akéhokoľvek prieskumu verejnej mienky, pripomenul výbor.

TASR/Peter Byrne/PA via AP

​Dunajský Limes zatiaľ zapísaný nebol

Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO zatiaľ ôsmy slovenský zápis nepribudol. Dôvodom sú zmeny v pôvodnej nominácii „Hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes“ po jednostrannom odstúpení Maďarska z pôvodného projektu. Na pondelkovom online rokovaní Výboru pre svetové dedičstvo (WHC) padlo rozhodnutie, že novú skutočnosť posúdi pracovná skupina.

​Maďarská vláda vysvetlila svoje odstúpenie necelé dva mesiace pred rokovaním WHC záujmom, aby bol Dunajský Limes zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO ako celok, v participácii s ďalšími krajinami, ktorých sa sústava pamiatok týka.

Karlove Vary aj unikátne slnečné observatórium

Nižšie v galérii si môžeš pozrieť, ktoré významné lokality sa dostali do Zoznamu svetového dedičstva. Nechýba medzi nimi ani prvá česká prírodná lokalita, obľúbená francúzska destinácia či tropická záhrada v Brazílii. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 04:25