Reuters
StoryEditor

Tip na predĺžený víkend: Táto blízka krajina je ideálna pre milovníkov mora, hôr a skvelého jedla

Lucia Ležovičová28.07.2021., 12:00h
Ak miluješ more, prírodu a dobrodružstvo, si tu správne.
Lajkuj Brainee.sk na

Priezračné more, malebné mestá, majestátne hory a skvelá gastronómia. Slovinsko je síce malá, ale o to zaujímavejšia destinácia, ideálna na predĺžený víkend alebo aj týždňovú dovolenku.

Autom sa tam dostanete za pár hodín a potom si už len stačí vybrať, akú dovolenku by ste si predstavovali, či ju chcete prežiť vylihovaním na pláži, splavovaním riek, v turistických alebo lezeckých topánkach.

Slovinské more

Slovinsku po rozdelení Juhoslávie zostalo síce iba necelých 50 kilometrov pobrežia, no more je o to vzácnejšie.

Prímorské letovisko Piran ponúka atrakcie, ale aj stredoveké romantické uličky, v ktorých sa zastavil čas. Mestečko pripomína svojou atmosférou Český Krumlov.

​Ak hľadáte rušnejšie miesto, určite neobíďte Portorož s luxusnými hotelmi, reštauráciami, diskotékami, kasínami. Možno budete prekvapení, ale Slovinci majú výbornú kuchyňu plnú čerstvých surovín, rýb, kvalitného vína.

Výstup na Triglav

Ak milujete prírodu a dobrodružstvo, ste tu správne. Julské Alpy a najmä Triglav je
mekkou lezenia a turistiky. Na svoje si tu prídu skúsení aj rekreační lezci. Tamojšie ferraty, teda zaistené lezecké cesty, sú mimoriadne obľúbené.

Na Triglav sa dá vystúpiť aj bežnými turistickými trasami. Alebo by ste si radšej pozreli slovinské hory zo sedla bicykla? Nie je problém. V Triglavskom národnom parku objavíte neskutočné množstvo cyklotrás.

Napríklad okolo priezračného Bohinského jazera, kde sa dá dokonca aj kúpať. Na bicykli sa dostanete aj k ďalšiemu turistickému lákadlu, kam mieria návštevníci z celého sveta – k jazeru Bled, ktoré patrí k vzácnym európskym klenotom.

Shutterstock

V hlavnom meste

A keď vás už budú bolieť nohy, zamierte do Ľubľany. Hlavné mesto krajiny je pomerne pokojné a doslova sa ponúka na predĺžený víkend plný oddychu, dobrého jedla a príjemnej atmosféry.

Povinnými zastávkami sú Ľubľanský hrad, centrum mesta so slávnym Trojmostím alebo plavba po rieke Ljubljanica. Bolo by hriechom, keby ste sa po meste presúvali autom, ak si ho chcete vychutnať z perspektívy domáceho obyvateľa, sadnite opäť na bicykel.

Ľubľana je totiž vychýreným „zeleným“ mestom s bohatou spleťou cyklochodníkov, vraj až polovica jej obyvateľov jazdí na bicykli deň čo deň.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:43