Bezplatný roaming v Únii ďalších desať rokovAdobe Stock
StoryEditor

Bezplatný roaming v Únii ďalších desať rokov

PR článok30.03.2022., 00:00h
Európania budú môcť bez ďalších poplatkov naďalej volať, posielať správy a využívať dáta v EÚ.
Lajkuj Brainee.sk na

Výhody komunikácie a pripojenia počas svojich ciest po Európe za rovnaké ceny ako v doma využíva približne 170 miliónov ľudí. Systém funguje v celom Európskom hospodárskom priestore, ktorý zahŕňa všetkých 27 krajín EÚ plus Island, Lichtenštajnsko a Nórsko. Súčasné právne predpisy boli prijaté v júni 2017 a ich platnosť sa skončí v júni 2022.

Európsky parlament však schválil predĺženie systému roamingu za vnútroštátne ceny o ďalších desať rokov. Užívatelia mobilných telefónov tak budú môcť na základe novej legislatívy naďalej telefonovať zo zahraničia v rámci EÚ bez roamingových poplatkov, teda za cenu, akú platia doma.

Odstránenie bariér a diskriminácie

„Voľný roaming zavedený v roku 2017 navždy zmenil naše komunikačné zvyky v rámci EÚ. Po viac ako dvoch rokoch pandémie kovidu čelí Európa v súvislosti s vojnou na Ukrajine ešte vážnejším výzvam,“ uviedol Robert Hajšel (S&D, SK). „Ako hlavný vyjednávač pre roaming za sociálnych demokratov som rád, že sa nám podarilo nielen predĺžiť pravidlá voľného roamingu o ďalších 10 rokov, ale aj odstrániť existujúce bariéry a diskriminačné praktiky,“ dodáva.

Aj vďaka môjmu tlaku sa nám podarilo s platnosťou od letných prázdnin znížiť veľkoobchodné ceny a zabezpečiť slušnú garanciu kvality služieb, hovorí europoslanec R. Hajšel. Operátori budú musieť tiež zlepšiť transparentnosť a zabezpečiť bezplatný prístup k núdzovým službám.

Lepšia kvalita, viac služieb

Spotrebitelia budú mať zároveň v inom členskom štáte EÚ nárok na rovnakú kvalitu a rýchlosť mobilného pripojenia ako doma. Poskytovatelia roamingu budú povinní ponúknuť rovnakú kvalitu roamingu, akú majú klienti k dispozícii v ich domovskej krajine, za predpokladu, že to podmienky siete v navštívenom členskom štáte EÚ umožňujú.

Podľa europoslankyne Miriam Lexmann (EPP, SK) je mimoriadne dôležité, že návrh doterajšie pravidlá pre zákazníkov ešte vylepšuje: napríklad nebude možné obmedziť kvalitu pripojenia v roamingu alebo zaviesť extra poplatky v prípade častého cestovania a pobytu v inej členskej krajine. „Do budúcna bude potrebné znížiť aj zostávajúce poplatky v rámci hovorov z jedného členského štátu do druhého, ktoré sú účtované mimo pravidiel roamingu,“ hovorí.

Europoslankyňa Monika Beňová (S&D, SK) hovorí, že potrebujeme dôslednú reguláciu operátorov, tak aby boli motivovaní ponúkať rovnako férové podmienky pre všetkých Európanov bez rozdielu. „Ide o tlak na dôslednú harmonizáciu a odstránenie akejkoľvek pretrvávajúcej diskriminácie. Je predsa neprípustné, aby bola Slovákom v zahraničí, či už na dovolenke alebo na služobnej ceste, po prečerpaní umelo znížená rýchlosť dát, zatiaľ čo občania z niektorých tzv. starých členských štátov takéto obmedzenia vôbec nepoznajú,“ hovorí europoslankyňa.

Bezplatný roaming v Únii ďalších desať rokov Bezplatný roaming v Únii ďalších desať rokov Adobe Stock

Poslancom Európskeho parlamentu sa tiež podarilo presadiť ustanovenia, ktoré zakazujú praktiky vedúce k zníženiu kvality roamingových služieb - napríklad prechod zo 4G siete na 3G.

Europoslanci nové pravidlá vítajú

„Ukončenie roamingových poplatkov v roku 2017 nielenže výrazne znížilo účty za telefónne hovory cestujúcich a spoločností, ale umožnilo aj bezproblémové pripojenie v celej Európe pre spotrebiteľov a podniky, ktoré môžu naplno využiť potenciál jednotného trhu na vývoj a zavádzanie širokej škály inovatívnych aplikácií a služieb,“ opisuje výhody bezplatného roamingu europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (RE, SK).

Podľa poslanca EP Ivan Štefanec (EPP, SK) spoločné výhody pre občanov Európskej únie na celom jej území znamenajú reálne napredovanie európskej integrácie v praxi. „Občania EÚ budú môcť prechádzať z krajiny do krajiny ďalších 10 rokov bez navýšenia poplatkov za telefonovanie a mobilný internet. Zároveň pomôžeme menším operátorom, resp. tým operátorom, ktorí poskytujú veľkorysé množstvo dát, vďaka obmedzeniu nákladov, ktoré si medzi sebou účtujú operátori,“ povedal.

Bez obáv z veľkých účtov

Súčasná legislatíva z roku 2017 mala podľa poslanca EP Petra Polláka (EPP, SK) dobré ohlasy. „Európania si zvykli, že sa môžu v celej Únii cítiť ako doma a volať so svojimi blízkymi bez ďalších zbytočných poplatkov, ktoré často zaváňali neetickými a nekalými obchodnými praktikami. Viacerí z nás mali skúsenosť, že po pobyte v zahraničí prišla nečakaná faktúra. Tomuto chceme zabrániť,“ dodáva.

„Už päť rokov je Európa o niečo otvorenejšia a prístupnejšia ako pred tým. Mnohé rodiny sú roztrúsené naprieč Európou, no odkedy sa v roku 2017 zrušili poplatky za roaming, sú tieto rodiny o čosi bližšie k sebe. Z Madridu môžete zavolať mame do Nitry, bez obáv z veľkého účtu,“ hovorí europoslanec Martin Hojsík (RE, SK).  

Ako dodáva poslanec EP Michal Wiezik (RE, SK), bezplatný roaming už snáď neodmysliteľne patrí k jednej z najpriamejších výhod členstva v EÚ, ktorú pociťuje každý, kto cestuje za hranice Slovenska. „Platnosť súčasného nariadenia končí v júni 2022, takže som veľmi rád, že predĺženie systému roamingu za vnútroštátne ceny predlžujeme o ďalších 10 rokov,“ hovorí.

Bezplatný prístup k tiesňovým službám

Cestujúci vrátane osôb so zdravotným postihnutím budú mať plný prístup k službám tiesňovej komunikácie bez akéhokoľvek poplatku - či už pôjde o telefonát alebo textovú správu, a to vrátane prenosu informácie o polohe volajúceho. Operátori budú zároveň musieť užívateľov informovať o použití jednotného európskeho čísla tiesňového volania 112.

 

(PR)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:26