Archív Davida Slováka
StoryEditor

Cestovateľ: Aké miesta nám svet môže závidieť, ktoré za to nestoja a prečo sú Tatry otrasné na dovolenku?

Ivana Páleníková10.01.2022., 07:00h
Cestovateľ David Slovák precestoval vyše 140 slovenských miest, venuje sa prednáškam o cestovaní a jeho cieľom je ukázať ľuďom potenciál cestovania u nás.
Lajkuj Brainee.sk na

Ktoré miesta na Slovensku by ste odporučili tým, ktorí nemajú radi klasické masovky alebo overené miesta?

Aj tie masovky sú celkom fajn, stačí, ak má človek možnosť navštíviť ich inokedy než cez víkend alebo počas sviatkov, kedy má väčšinou ten istý nápad aj polovica národa. Ak však chce niekto zažiť miesta, kam nechodí až tak veľa ľudí, odporúčam napríklad pozrieť Gemer a gotické kostolíky, ktorých je tam neúrekom. Ísť pozrieť Poloniny - či už nočnú oblohu alebo drevené kostolíky, prípadne pamiatky v okolí Cerovej vrchoviny - ako napríklad hrady Hajnáčka, Pohanský hrad alebo Šomošku. Väčšinou je dobré vyvarovať sa „trendy“ miestam, ktoré aktuálne letia na profiloch travel influencerov a počkať, pokiaľ neprehrmí vytvorený ošiaľ okolo nich.

Sú nejaké zaujímavé atrakcie, ktoré v poslednom období pribudli na Slovensku, či už vyhliadkové veže, pozorovateľne a podobne, ktoré vám učarovali?

V galérii si pozrite niektoré z fotografií z ciest Davida Slováka:

​Vyhliadkových veží za posledné roky pribudlo neúrekom, sám vravím, že na Záhorí už ani nie je pole, ktoré by nemalo vyhliadkovú vežu. Určite odporúčam ísť pozrieť Veľkú Homolu, ktorá je už pár rokov zrekonštruovaná, prípadne, ak sa objavíte v hlavnom meste, nová vyhliadka z Devínskej Kobyly takisto stojí za to a výstup k nej zvládnu aj menšie deti. V mestách využívajte sezónne možnosti výstupu na kostolné či katedrálové veže. Bardejov, Banskú Bystricu, Levoču alebo napríklad aj Košice tak budete mať ako na dlani a pohľad zhora rozhodne stojí za to.

Ktoré slovenské miesta sa podľa vás vyrovnajú aj zahraničným a kde ich nájdeme?

Tak tu by som v prvom rade určite chcel spomenúť

naše jaskyne, ktoré považujem za najkrajšie - minimálne v strednej Európe, ďalej hrady a zámky ako Oravský, Bojnický alebo Smolenický sa vyrovnajú tým z rozprávok, Chmarošský viadukt je taký náš malý Glenfinnan v Škótsku, Moraváci a milovníci vína by nám zas závideli Starú horu – Sebechleby, nehovoriac o miestach ako Debraď, či kráter vo Vyšných Ružbachoch, ktorých alternatívu by ste v niektorých krajinách dokonca hľadali márne.

Čo by ste odporučili pre tých, ktorí majú radi túry a krásne výhľady a čo pre tých, ktorí majú radi adrenalín a viac odvahy?

Slovenský raj nedostal svoje meno pre nič za nič, takže ak sa niekto vyberie sem, určite si to užije. Tatry si treba vychutnať, pokiaľ hotely a rezorty ešte nestoja aj na turistických chodníkoch, ale skúsim na túto otázku odpovedať trochu inak a spojiť tak dve veci naraz: nájdite si na vašom obľúbenom zľavovom portáli lety malým lietadlom. Garantujem vám, že či už to bude v okolí Tatier alebo niekde na západe či východe, uvidíte miesta, na ktorých ste boli hoci už aj niekoľkokrát, ale z úplne inej perspektívy. Spojíte tak aj adrenalín aj krásne výhľady a verte, že na tento pohľad na Slovensko tak skoro nezabudnete.

Ktoré najzaujímavejšie miesta ste v poslednej dobe na Slovensku navštívili a čím vás najviac zaujali?

Rád sa vraciam na zrúcaniny ako je napríklad Starý hrad, Turniansky hrad alebo Zborov, cez leto ma príjemne prekvapila vodná cesta v dedinke Oborín, ale napríklad aj pre mňa zaujímavá posledná stojaca stena z kaštieľa v Arme pri Tekovských Lužanoch. U mňa je to trocha iné, pretože sa dokážem nadchnúť aj pre päť pekných domov na námestí v Kysuckom Novom Meste.

Ktoré známe vás naopak sklamali?

Rebrík do neba v Dúbravici je zaujímavý len ako fotka na Instagram. Lom Beňatina je v článkoch označovaný ako „Slovenské Plitvice“, čo tak nazve zrejme len človek, ktorý v Plitviciach nikdy nebol. Neberte ma zle, ide o zaujímavé miesta, ale vďaka internetu sú podľa mňa veľmi preceňované ako „must see“ miesta Slovenska. Och, a Chodník korunami stromov Bachledka? Buďme radi, že tam tých päť a pol stromu v jeho okolí vôbec zostalo...

Myslíte si, že Slováci poznajú Slovensko z hľadiska cestovania, vieme oceniť jeho potenciál alebo skôr cestujeme do zahraničia?

Veľa zmenila pandémia. Tri až štyri roky dozadu bolo cool pridávať fotky z Bali, Indonézie a Európy, kam sa lietalo za cenu vlakového lístka Bratislava – Košice. Veľa ľudí tak vďaka obmedzeniam začalo spoznávať aj pekné miesta, ktoré máme doma.

Vedia sa Slováci správať úctivo k prírode a k ostatným?

Záleží, s kým sa porovnáme. Ak berieme do úvahy Európu, inak sa správajú k prírode v Slovinsku, Rakúsku, alebo v Taliansku a inak v Macedónsku, Rumunsku alebo v Albánsku. Ja si myslím, že sebakriticky sme taký priemer, ale snažíme sa. Myslím si, že zahraničný turista je schopný zapamätať si Slovensko pozitívne.

Ktorých turistov považujete za najnedisciplinovanejších?

Keď človek vidí bratov Čechov, ako idú po Jánošíkových dierach v žabkách, začína tušiť, odkiaľ sa berú tie stereotypy. Málokto si to uvedomuje, ale svetovo nie je úplný štandard, aby mala krajina v zákone „voľný prechod prírodou“, čo však netreba zneužívať na turistiku v zmysle - idem si kam chcem.

Aký bol Váš najhorší cestovateľský zážitok zo Slovenska?

Nijako sa na internete netajím tým, že nemám v láske, čo sa deje v Tatrách. Tatry sú nádherné miesto, môžeme byť naň právom hrdí, tu by som však povedal, že zakaždým, keď som v Tatrách, nahnevá ma tam niečo iné. Je to skvelé miesto pre turistiku, ale otrasné miesto na dovolenku. Môžu za to developeri? Politici? My sami? Ťažko povedať, ale nečudujem sa, že Slováci sa na hory často radšej vyberú do zahraničia. Z vlastnej skúsenosti viem, že víkend v Tatrách je po finančnej stránke rovnako náročný ako týždeň pri mori a sám som veľakrát zažil pocit, že je dosť hlúpe, keď ako Slovák dostanem lepší servis za lepšie ceny napríklad v Rakúsku. Tatry sú ako taká zlatokopka z Instagramu - možno sa na ňu dobre pozerá, ale cítim, že by ma postupne finančne zruinovala (úsmev).

Čo by ste pomenovali ako najväčšie cestovateľské hriechy?

Rodine s deťmi asi nepomôžem tým, že im odporučím cestovať mimo víkendov a sviatkov, však?

Asi nie.

V skratke – keď je plno, neparkujte domácim pod oknami, ako v prípade Haluzíc či Považského hradu. To, že niekde nie je značka o zákaze vjazdu, neznamená, že tam mám ísť autom - to zas v prípade Katarínky či Kvačianskej doliny. A dronisti, prosím, nezabúdajme na obdobie hniezdenia a „no fly zóny“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:06