More a domyUnsplash/Noelle Guirolla
StoryEditor

Ak chceš ísť v šľapajách Fica či Lengvarského, pozor na tieto destinácie. Bez očkovania sa tam nedostaneš

Lukáš KovalčíkTASR09.01.2022., 11:00h
Chystáš sa v novom roku na dovolenku či výlet? Do týchto krajín budeš na vstup potrebovať doklad o očkovaní. V niektorých je okrem očkovania povinný, aj negatívny test na covid.
Lajkuj Brainee.sk na

Tunisko

Neočkovaní cestujúci po novom nemôžu vstúpiť na územie Tuniska. Zaočkované osoby staršie ako šesť rokov sa musia preukázať negatívnym výsledkom PCR testu a potvrdením o ukončení vakcinácie.

Vyplýva to z nových podmienok vstupu do krajiny. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informuje na webe.

PCR test pritom nesmie byť starší ako 48 hodín. Vakcinácia musí byť v prípade vakcíny od Pfizer/BioNTech, AstraZeneca alebo Moderna ukončená minimálne dva týždne, v prípade vakcíny Janssen minimálne 28 dní.

Tunisko Štát Unsplash/JR Harris

„Neočkovaní cestujúci s udeleným pobytom v Tunisku musia pred odletom do krajiny predložiť potvrdenie rezervácie karanténneho zariadenia," spresnil rezort. Upozornil tiež, že podmienky vstupu na územie Tuniska a pokyny spojené s epidemiologickými opatreniami môžu podliehať zmenám bez predchádzajúceho upozornenia.

USA

Od 8. novembra môžu do tretej najväčšej krajiny na svete, letecky cestovať všetky osoby, ktoré sú plne zaočkované proti ochoreniu covid-19. 

USA Krajina Unsplash/Evgeny Tchebotarev

​Okrem očkovania sa však musíš preukázať aj negatívnym testom. Pred nástupom do lietadla smerujúceho do Spojených štátov amerických sú totiž všetci cestujúci od 2 rokov veku povinní preukázať sa negatívnym výsledkom testu (PCR alebo antigén) na covid-19, ktorého vzorka bola odobratá najdlhšie 1 deň pred plánovaným odletom.

Izrael

Vstup na územie Izraela je momentálne zakázaný nielen neočkovaným, ale všetkým cudzincom. Existujú však výnimky. Ide napríklad o rodičov (či starých rodičov), ktorí chcú pricestovať na svadobný obrad syna (vnuka) alebo dcéry (vnučky), alebo starých rodičov, ktorí chcú navštíviť svoju rodinu za účelom účasti na Bar/Bat Mitzva vnuka/vnučky, ale aj športovcov či umelcov, ktorí však na to musia dostať potvrdenie od vlády. Očkovanie je samozrejmosťou pre vstup do tejto obľúbenej destinácie.

Izrael Izraelské mesto Unsplash/Shai Pal

​Veľká Británia

Podmienkou pre cestovanie do krajiny mnohých historických pamiatok a dvojposchodových autobusov, je dokončené očkovanie registrovanou vakcínou v EÚ.

Pre každého cestujúceho prichádzajúceho do Spojeného kráľovstva platí povinnosť vyplniť formulár na vyhľadanie cestujúceho tzv.passenger locator form. Registrácia je možná 48 hodín pred plánovaným príchodom do krajiny. Tu je potrebné uviesť ako povinný údaj objednaný a zaplatený PCR test.

Veľká Británia Londýn Unsplash/Ian Taylor

​Všetci cestujúci starší ako 12 rokov prichádzajúci do Spojeného kráľovstva sa musia, okrem covidpasu, preukázať aj negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu nie starším než 48 hodín.

Maroko

Každý cestujúci do Maroka musí byť plne očkovaný. Každý z návštevníkov krajiny plnej farieb a vôní, ktorý je plne očkovaný (min. 14 dní po ukončení očkovania) na covid-19, sa preukáže platným certifikátom (v angličtine).

Maroko Dovolenková destinácia Unsplash/Marcel Pirnay

Vakcíny, ktoré sú v Maroku schválené sú AstraZeneca, Sinopharm, Sputnik, Pfizer/BioNtech, Janssen (Johnson & Johnson, Covishield (Serum Institute of India), Moderna a Sinovac.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:20