
Portugalský ostrov láka najmä svojím prírodným bohatstvom – horami ako z pohľadnice, tropickými záhradami či plážami s čiernym pieskom. Človek pri tom všetkom zabudne, kde sa vôbec nachádza, pretože Madeira je miestom, kde zažijete niekoľko krajín naraz.
Spiatočné letenky v termíne 19. – 22. január sme si bookli cez Wizz Air s trojmesačným predstihom v novembri a vychytali sme ich spiatočne za 140 eur pre jednu osobu. Z tohto dealu sme sa veľmi tešili, kým sme sa v lietadle nezoznámili so Slovákmi, ktorí ich ulovili za neuveriteľných 80 eur na osobu. Tak či onak, ide o skvelú cenu, nakoľko sa sumy leteniek na Madeiru pohybujú aj v štyroch stovkách eur, záleží na období. Priamy let z Viedne trvá približne 4,5 hodiny.
Ubytovanie sme riešili cez portál Booking.com a apartmán s raňajkami na tri noci náš vyšiel 135 eur na osobu. Ubytovanie s názvom Marketplace by Storytellers si nás získalo nielen pre krásne a čisté priestory, ale najmä lukratívnu polohu priamo v centre Funchalu, hlavného mesta Madeiry.
Každý kto už navštívil Madeiru odporúča prenajať si auto a u nás tomu nebude inak. Ide o rýchly a komfortný spôsob ako pobehať celý ostrov a človek toho už len počas štyroch dní stihne viac než dosť. Auto s automatickou prevodovkou nás cez požičovňu vyšlo 114 eur na dva dni. Veľkou výhodou bolo, že sme nemuseli platiť žiadnu zálohu, pretože ponúkajú autá kryté havarijným poistením. Vzhľadom na obmedzený čas na Madeire sme ocenili aj to, že sme preň nemuseli ísť na letisko, doviezli nám ho priamo do Funchalu na nami zvolenú adresu.
Celý výlet sme sa prepravovali autom, až na cestu z letiska do centra a naspäť naň sme sa obrátili na „letiskovú kyvadlovku” Aerobus, ktorý vyšiel cca 6 eur na osobu.
Potvrdilo sa nám, že Portugalci nevedia robiť dobré cappuccino, štyri z piatich boli s prepáleným mliekom. V reštaurácii si teda kávu radšej nepýtajte, ušetríte tým 5 eur. Radšej si do mobilu stiahnite aplikáciu Coffee Trip, ktorá bola na Madeire našou veľkou záchranou. Ukáže vám všetky podniky s výberovkou vo vašom okolí a vďaka nej sme natrafili na kaviareň Land Food & Coffee, kde sme si cappuccino už skutočne vychutnali a vyšlo nás 3,50 eur.
Ceny ako v Bratislave
Keďže sme vďaka raňajkám na ubytovaní ušetrili, posledný deň pred odletom sme sa rozhodli pre jedny vonku, konkrétne v podniku Brunch Club vo Funchali. Avokádový toast nás vyšiel na 8,50 eur a vajce benedikt 11 eur, čo bol v oboch prípadoch prestrel vzhľadom na veľmi fádnu chuť. Keby sme mohli spätne zmeniť výber podniku, určite by sme tak spravili.
Na Madeire sme strávili v podstate celé len dva dni, to znamená dva obedy. V prvom prípade to bola paradajková polievka v Restaurante Vila Baleia za 4,50, v druhom pizza margherita za 10,50 v tematickom parku v dedinke Santana.
Keďže osobne nie sme fanúšikmi morských plodov, ako večeru v reštaurácii sme zvolili cestoviny, ktorých cena začínala na 13 eurách. Podnik, ktorý treba určite vyzdvihnúť, je Mercearia dos Avos s domácimi cestovinami, kde obrovská porcia fusilli s kuraťom za 14,50 naozaj stála za to. Podobné a vyššie ceny sme si všimli na viacerých jedálnych lístkoch, nie všade však čiastka zodpovedala kvalite. Večeru sme zakončili sladkou bodkou – tiramisu za 5 eur a aperolom na dobrú náladu za tú istú cenu.
Lacnejší olivový olej či tuniak
Po nabitom dni sme sa v jeden večer rozhodli nakúpiť v potravinách a navariť si na apartmáne. Najviac nás prekvapila cena tuniaka v konzerve za 1,50 či liter kvalitného olivového oleja za 8. U nás na Slovensku si za tieto produkty priplatíme. Naopak, alkohol v predajniach je u nás podstatne lacnejší ako na Madeire.
Ostrov sme nemohli opustiť bez zastávky na tradičný madeirský drink Poncha vyrobený z Aguardente, teda rumu z cukrovej trstiny, medu a citrónovej šťavy. Existujú však jeho rôzne variácie, my sme si v bare Rei da Poncha dali marakujovú a jahodovú, každú za 4 eurá. Získala si nás pre svoju unikátnu, sladkú a zároveň osviežujúcu chuť.
Hlavné mesto Funchal je známe tržnicou s čerstvým ovocím všetkých druhov, ktoré si človek vôbec dokáže predstaviť. Lokálni predávajúci v Mercado dos Lavradores sa snažili nech toho ochutnáme čo najviac, ostali sme až zaskočení, akí boli milí. To z nás však opadlo, keď sme po zaplatení zistili na apartmáne, že nám pani trhovníčka hodila do balíka o jednu marakuju naviac, aby sme si priplatili. Na základe skúseností iných sme sa dočítali, že takéto prefíkané praktiky využívajú bežne. Jedno mango, jedno dračie ovocie a dve marakuje nás teda vyšli na 12,30 eur. Musíme však uznať, že sme si na ovocí naozaj pochutnali a vo výsledku nás paradoxne jeden kus naviac potešil!
Celkové výdavky za jedlo a pitie na našom výlete na Madeire boli cca 100 eur na osobu. Jednoznačne by to šlo aj lacnejšie, záleží však ako veľmi si človek dopraje. Vo všeobecnosti sa o Madeire nedá povedať, že by bola lacná, určite však Slováka nezruinuje.
Ak túžite po návšteve Madeiry, zimné mesiace sú ideálne najmä pre zvýhodnené letenky, ktoré ušetria stovky eur. Denná teplota na ostrove sa v januári pohybuje okolo 18°C, čo je veľmi príjemný únik od zimy na Slovensku. Ostáva sa už len modliť, nech zrovna nevychytáte trojdňový cyklón dažďu, kvôli ktorému sa odporúča počas zimných mesiacov naplánovať návštevu ostrova aspoň na týždeň. Ak by vám však aj pršalo, určite nesmúťte, na čare Madeiry tým vôbec neubúda, naopak sú niektoré miesta ešte magickejšími.