Slovensko.Unsplash/Marek Levák/
StoryEditor

Cestujte na Slovensko, radí Lonely Planet. Turistom z celého sveta odporúča navštíviť múzeum SNP aj túto jaskyňu

Sarah Dobiašová24.10.2024., 15:44h

Renomovaný sprievodca pre cestovateľov zverejnil zoznam svojich cestovateľských tipov na rok 2025. Medzi top krajinami na výlet sa umiestnilo aj Slovensko.

Lajkuj Brainee.sk na

Autentické zážitky, výnimočné miesta, ale aj špecifické aktivity, ktorým sa môžete v jednotlivých krajinách venovať. Do rebríčkov, ktoré pravidelne zostavuje renomovaný sprievodca Lonely Planet sa často dostanú tie najprestížnejšie miesta, mestá, krajiny. Portál odporúča v roku 2025 navštíviť aj Slovensko.

Vodopády aj Karpaty

Našu krajinu dokonca zaradili do rebríčka s TOP desiatimi krajinami na návštevu v budúcom roku. Lonely Planet propaguje ekoturistiku, hlavné mesto a jeho okolie, ale aj pamätník SNP v Banskej Bystrici či Dobšinskúľadovú jaskyňu. "Vychutnajte si bratislavskú históriu, prejdite sa bukovými lesmi a lúkami plnými divých kvetov, ktoré sa tiahnu po svahoch Karpát, alebo naskočte na Tatranskú elektrickú železnicu," informuje  lonelyplanet.com.

image

Potraviny sú vzdialené 212 km. Na soby sa ľudí nepýtajte, je to ako spýtať sa na peniaze na účte, hovorí Marcel, ktorý žije v Laponsku

Na prvom mieste medzi ďalšími krajinami na zozname sa umiestnil Kamerun s nádhernými plážami v Kribi. Mestá Douala a Yaoundé pulzujú rytmami rumby Strednej Afriky.

Na druhom mieste je Litva, menovaná za Európsku zelenú hlavu v roku 2025, s chránenými lesmi, jazierami a piesočnatými dúnami pozdĺž Baltského mora. Zelené plochy pokrývajú 61 % Vilniusu, kde nájdete nedávno zrekonštruovaný palác Sapieha.

Na treťom mieste sa umiestnilo Fidži, ktoré ponúka transformačný zážitok s 330 ostrovmi a 460 chránenými morskými oblasťami. 

image

Rado sa živí cestovaním po Slovensku: Ľudia cestujú do cudziny, no nepoznajú vlastnú krajinu. Čičmany sa trochu preceňujú

V mestách sa na prvom mieste umiestnilo Toulouse vo Francúzsku, nasleduje Puducherry v Indii a Bansko v Bulharsku. Čo sa týka regiónov, najvyššie hodnotenie získalo Lowcountry v Južnej Karolíne a Georgii, známe svojou bohatou kulinárskou scénou a históriou. Na druhom mieste sa nachádza Terai v Nepále, známe ako miesto zrodenia Budhu.

10 najlepších miest na výlet na rok 2025

1. Toulouse, Francúzsko

2. Pondicherry, India

3. Bansko, Bulharsko

4. Chiang Mai, Thajsko

5. Janov, Taliansko

6. Pittsburgh, USA

7. Osaka, Japonsko

8. Curitiba, Brazília

9. Palma de Mallorca, Španielsko

10. Edmonton, Kanada

10 najlepších krajín na návštevu na rok 2025

1. Kamerun

2. Litva

3. Fiji

4. Laos

5. Kazachstan

6. Paraguay

7. Trinidad a Tobago

8. Vanuatu

9. Slovensko

10. Arménsko

10 najlepších regiónov na cestovanie na rok 2025

1. Low Country a pobrežná Georgia, USA

2. Terai, Nepál

3. Chiriqui, Panama

4. Launceston a údolí Tamar, Austrália

5. Valais, Švajčiarsko

6. Giresun a Ordu, Turecko

7. Bavorsko, Nemecko

8. East Anglia, Anglicko

9. Jordan Trail

10. Mount Hood a región kaňonu Columbia, Oregon, USA
 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. október 2024 16:29