Hygienci si posvietili na kvalitnu vodných plôchTASR/Roman Hanc
StoryEditor

Týmto vodným plochám sa oblúkom vyhni, varujú hygienici. Po najnovších meraniach sú tieto lokality nevhodné na kúpanie

TASR21.07.2024., 10:00h

Desiatky kúpalísk a vodných plôch je vhodných na kúpanie. Hygienici však objavili aj také, ktorým je lepšie sa vyhnúť.

Lajkuj Brainee.sk na

Povolenie na prevádzku malo na konci 29. týždňa 172 umelých kúpalísk a 536 bazénov. V prevádzke je aj 13 prírodných kúpalísk s neorganizovanou rekreáciou. Ďalších 68 vodných plôch má vyhovujúcu kvalitu vody. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Tu sa radšej nekúp

Naopak, pre nevyhovujúcu vodu hygienici neodporúčajú kúpanie v lokalitách Nitrianske Rudno, Ružín - prítoky (prítok Hornádu), vodná nádrž (VN) Duchonka a Laborec Humenné. Rovnaké odporúčanie platí aj pre vodnú plochu Štrkovisko Čaňa, kde zistili premnoženie cyanobaktérií a nevyhovujúcu biologickú kvalitu vody na kúpanie.

image

VIDEO Starostka Paríža sa kúpala v Seine, aby ukázala jej čistotu. Ešte pred pár dňami bola plná nebezpečných baktérií

Na vodnej nádrži Ružín, Ružín - prítoky (prítok Hnilca) a rekreačnej oblasti (RO) Gazarka Šaštín-Stráže zistili prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl-a. Pre kúpajúcich to môže znamenať zdravotné riziko.

Farby sa neboj

Zníženú priehľadnosť zistili na VN Lipovina - Bátovce, Jazero Krpáčovo, Horná Lehota a VN Tajch a Nová Baňa, kde nebola tiež dodržaná odporúčaná hodnota pre ukazovateľ farba.

image

Hygienci si posvietili na kvalitnu vodných plôch

TASR/Roman Hanc

V týchto prípadoch ide podľa hygienikov o zdravotne nevýznamné ukazovatele, ktoré sú vyšetrované nad rámec povinných platných ukazovateľov kvality vody na kúpanie. „V týchto lokalitách je naďalej umožnené rekreačné kúpanie, avšak so zvýšenou opatrnosťou,” podotýka ÚVZ SR.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. september 2024 20:46