Pandawa na BaliTravel Jimat/X
StoryEditor

Unikátna cesta na Bali pritiahla turistov. Stala sa väčšou senzáciou než odľahlá pláž

Radomír DohnaliDnes.cz12.11.2023., 12:09h

Biely piesok pod nohami, priezračne čistá voda, príjemná odľahlosť. Pláž Pandawa mala všetko potrebné na to, aby sa stala vyhlásenou destináciou zahraničných turistov na balijskom polostrove Bukit. Chýbalo jej jediné. Cesta. Spôsob, akým ale vznikla, z nej vytvoril väčšiu senzáciu, než je samotná pláž.

Lajkuj Brainee.sk na

Pol kilometra dlhý piesočnatý lom Pandawa sa nachádza na pomerne strategickej pozícii. Leží medzi Nusa Dua a Uluwatu, obľúbenými turistickými destináciami, obklopený niekoľkými hotelovými rezortmi. A hoci sa nedá považovať za žiadne tajomstvo – dobre sa o nej vedelo – nazývaná bola ako Skrytá pláž, píše sa na portáli iDnes.cz.

image

Slovensko malo mať prístup k moru, megalomanský plán mohol zmeniť dejiny, Železničným tunelom na vlastný ostrov na Jadrane

To preto, že k pláži Pandawa neviedla žiadna spevnená cesta. Úplne izolovaná, samozrejme, nikdy nebola. Miestni len kúsok od nej pestovali riasy, a turisti sa naučili využívať ich cesty. Dobrodružnejšie naladení výletníci sa sem mohli vydať peši. Takmer dvojhodinové zachádzky cez skalnú plošinu pritom neľutovali. Vyhliadky na more a súkromie odľahlej pláže za to rozhodne stáli. 

Hlavnou bariérou rozvoja výnosného cestovného ruchu stále zostávali masívy vápencových skál, ktoré lokalitu odrezávali od okolia. Až do roku 2010. Vtedy sa do skalísk prvýkrát zavŕtali zbíjačky, buldozéry a bagre. Na vystavanie cesty prispelo ministerstvo cestovného ruchu a regionálni investori. 

Projekt bol poňatý veľmi priamočiaro. Doslova. Pred Pura Keneng sa do vápencového masívu v priamej línii zarezával ostrý zárez, ktorým viedla úzka cesta. Tá potom prudko zatáča a ďalej sa mierne kľukatí až k Pantani a pláži Pandawa na pobreží. 

Cesta je unikát, pláž tuctová

Približne tristo metrov dlhý úsek cesty, ktorý sa zavrtáva medzi útesmi a zanecháva okolo seba takmer pravouhlú vertikálu, na vás skutočne urobí dojem. 

Formálne ide o dvojprúdovú cestu, ale väčšina vodičov to radšej neriskuje a čaká na voľný prejazd. Ten je v sezóne možný len zriedka, pretože umelo vytvorený kaňon láka na zastavenie sa a fotenie. Kontrast až 30-metrových výšok vápencových stien robí z cesty na pláž väčšiu senzáciu, než je samotná návšteva pláže. 

Tá od roku 2011, keď bola dopravná komunikácia slávnostne otvorená, už nijak skrytá nie je. Z odľahlej a obťažne prístupnej destinácie sa stalo najvyhlásenejšie miesto polostrova Bukit. Okolo piesočnatého lomu vyrástli reštaurácie, hotely, vily. Turistov sem každý deň v sezóne zavíta stovky. A prinajmenšom tí, ktorí sem mieria prvýkrát, si skúsia urobiť fotografiu alebo selfie v tom umelo vytvorenom vápencovom kaňone. Keď náhodou budeš prechádzať fotografiami na Instagrame, zistíš, že ich je asi desaťkrát viac než z pláže Pandawa.

image

pláž Pandawa

Najijah_aurus/X

Nielen preto, že asfaltka je skutočne pozoruhodná. Ale tiež preto, že pláž Pandawa zas taká zaujímavá nie je. Vyzerá rovnako, ako väčšina pláží na polostrove a celom Bali. Jej jedinečnosť vychádzala celé tie roky len z toho, že bola nedostupná, izolovaná či skrytá. Po vybudovaní cesty sa stala len ďalšou „krásnou“ plážou, ktorú jednoducho „musíš“ navštíviť. 

Pôvodný zámer, ktorým bolo sprístupnenie mimoriadnej lokality, sa teraz proti svojim tvorcom obracia. Turisti na sociálnych sieťach diskutujú o tom, že zvýšenie dostupnosti reputácii pláže neprospelo. Miesto, ktoré keď si chcel navštíviť, musel si urobiť niečo viac, obetovať vlastný čas a energiu, sa zmenilo na zastávku, kam aj z Denpasaru dorazíš za 40 minút autom. 

Cesta nezarezala len vápencový masív, ale aj unikátnosť celej lokality. Pandawa, s polkilometrovým lomom piesku a čistou vodou, nie je zlou plážou. Ale už nie je ničím výnimočná. Aj cesta k nej je väčším zážitkom. 

Portál iDnes.cz patrí do portóflia vydavateľstva Mafra, do ktorého spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 08:18