Najmenšie múzeum na svete sa nachádza v New Yorku a dnu sa pozeráš cez úzku štrbinu.Instagram/mmuseumm/
StoryEditor

Tak malé, až je nebezpečné. Pozri sa, ako vyzerá najmenšie múzeum na svete

mor14.05.2023., 16:00h

Ak si ten typ človeka, ktorého múzeá a galérie vždy v polovici začali nudiť a nebavilo ťa už blúdiť nekončiacimi spleťami chodbičiek, toto minimúzeum bolo stvorené presne pre teba. V Mmuseumme sa nechodí, pozeráš sa len cez jeden malý priezor.

Lajkuj Brainee.sk na

Mmuseumm má k dispozícii aj 300-stranová knihu, v ktorej rozpráva príbehy prostredníctvom predmetov z celého sveta. Jeho repertoár je naozaj bohatý a návštevníkom prináša užší dotyk s moderným svetom.

 

 

Minimúzem sa nachádza v úzkom koridore Cortlandt Alley pri čínskej štvrti. No pozor, dá sa veľmi ľahko prehliadnuť pokiaľ nevieš, kde ho hľadať. Mmuseumm sa považuje za výstavný priestor „modernej prírodnej histórie“ a nachádza sa v bývalom nákladnom výťahu.

Stalo sa obľúbeným pre svoje zvláštne, extravagantné výstavy, ktoré sa zameriavajú na rozprávanie príbehov prostredníctvom nájdených predmetov, často s morbídnym prvkom alebo prvkom sociálnej spravodlivosti. Minulé výstavy zahŕňali predmety – niekedy dosť znepokojujúce – vyrobené väzňami, potvrdenky z posledného jedla väzňov v cele smrti a osobné predmety imigrantov, ktoré zostali v arizonskej púšti.

Priestor múzea prvýkrát otvoril v roku 2012 Alex Kalman s druhým krídlom, ktoré nasledovalo v roku 2015. Medzi významných darcov na zozname patria ľudia ako napríklad módny návrhár Isaac Mizrahi.

Ale ako mnoho iných umeleckých priestorov, organizačný tím musel prísť na to, ako zabezpečiť múzeum tak, aby bolo pre divákov bezpečným. Pozeranie sa cez úzky priezor sa totiž považuje za nebezpečné.

Zatiaľ čo mnohé galérie a múzeá sa orientujú na virtuálne zážitky, Mmuseumm namiesto toho vytvoril katalóg celej sezóny výstav 2020 do fyzickej knihy v štýle konferenčného stolíka. 300-stranový projekt sa momentálne predáva na jej webovej stránke za 45 dolárov (približne 40 eur). 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:30