Ocean Builders spojili luxusné bývanie, moderné technológie a ekológiu.Ocean Builders/
StoryEditor

Nechýba im luxus ani moderné technológie. Vytvorili prvé domy v oceáne, navyše sú ekologické

Nikola Michalkova22.09.2022., 13:00h

Luxusné bývanie, moderné technológie, a to všetko ruka v ruke s udržateľnosťou. Ocean Builders budujú prvé ekologické domy v oceáne.

Lajkuj Brainee.sk na

Panamská spoločnosť Ocean Builders sa špecializuje na inovatívne námorné technológie. Naposledy predstavila „živé moduly“, ktoré dokážu spojiť luxus a inovatívnosť dokopy. 

Prvé eko-friendly domy

Má ísť o prvé ekologické domy na svete a ich cena sa má pohybovať od 295 000 do 1,5 milióna dolárov. V súčasnosti prebieha dokončovanie modelov v prístave Linton Bay na severnom pobreží Panamy. 

Ide o tri modely, ktoré navrhol holandský architekt Koen Olthuis a jeho tím Waterstudio. Modely rozdelil do troch skupín. Prvým je model SeaPod, ktorý je určený pre život vo vode a model sa nachádza priamo v oceáne, GreenPod je navrhnutý pre život na súši nachádza sa na pobreží, a posledným modelom je EcoPod, ktorý je ekologický a ekonomicky šetrný. 

SeaPod

Model navrhol Rüdiger Koch, vedúci inžinierstva v spoločnosti Ocean Builders v spolupráci s riaditeľom Grantom Romundtom. Cieľom je riešenie nedostatku miesta v obľúbených plážových destináciách. 

Dom je postavený prostredníctvom vyvýšenej konštrukcie, ktorá poskytuje 73 metrov štvorcových. Obsahuje obytnú plochu, hlavnú spálňu, obývaciu izbu, kuchyňu a kúpeľňu. Celé sa to nachádza na tri a pol poschodiach. 

Dom je určený pre dvoch ľudí a využíva viac ako 1688 kubických stôp vzduchom naplnených oceľových rúr, čo umožňuje vznášanie sa 2,2 metrov nad vlnami. Zároveň ľuďom ponúkne panoramatické okná s 360-stupňovým výhľadom na oceán. 

Chcú umožniť žiť na vode

Kto by nechcel žiť na vlnách oceánu a zobúdzať sa s krásnym výhľadom na oceán. Romundt verí, že tento nový koncept bývania umožní ľuďom žiť na vode bez toho, aby museli obetovať luxus moderného bývania.

„Normálne, keď žijete na vode, je to na lodi, ktorá má životnú situáciu, ktorá je pre väčšinu ľudí neprijateľná. Takže sme navrhli dom, ktorý pláva na vode, dáva zážitok zo života na súši, ale ešte viac,“ povedal Romundt na portáli CNN. 

Moduly plánujú vybaviť najmodernejšou technológiou spoločne s prispôsobenými aplikáciami, ktoré budú slúžiť na úpravu dizajnu a funkčnosti tak, aby to vyhovovalo ľuďom, ktorí budú vo vnútri. 

Budúcnosť bývania

Obyvatelia budú mať k dipozícii tzv. inteligentné prstene, ktoré budú umožňovať odomykať dvere a zapínať hudbu jedným mávnutím ruky. „Keby si spoločnosť Apple postavila dom, myslím, že by ste skončili so SeaPodom, GreenPodom alebo EcoPodom,“ vyjadril sa Romundt. 

„V domácnostiach je zabudovaných veľa technológií. Rád na to myslím tak, že namiesto telefónu ako digitálneho asistenta sa váš domov v skutočnosti stáva vaším asistentom a môžete ho použiť na optimalizáciu svojho života,“ dodáva. 

Relax a oddych

Je potvrdené mnohýmu štúdiami, že šum oceánu má na ľudí pozitívne účinky a poskytuje uvoľnenie mysle. „Je to veľmi pokojné a krásne. Väčšina ľudí strávi celý rok snívaním o svojej dvojtýžňdovej dovolenke, kde sa vyberú na tropický ostrov, kde sa budú prechádzať, relaxovať a regenerovať. Tak prečo takto nežiť celý rok. Teraz je také ľahké pracovať na diaľku,“ hovorí Rodmundt.

Samozrejme, ľudia, ktorí sa rozhodnú bývať v jednom z modelov budú musieť mať istú záľubu v dobrodružstve a vo vode, avšak Romundt tvrdí, že tým nemyslí konkrétny typ zákazníka. 

Ako sa k domu dostať?

Nastáva otázka, ako sa k domu obyvatelia budú prepravovať, keďže sú vo vode. Rezidenti a návštevníci sa môžu prepravovať pomocou člnov, vodných skútrov, miestnych vodných taxíkov alebo pomocou ich vlastných člnov či plavidiel. 

Zdá sa, že domy sú určené primárne tým, ktorí v živote majú bližšie k minimalizmu. Keďže sa projekt zameriava najmä na udržateľnosť, domy boli navrhnuté tak, aby boli prospešné k okolitému prostrediu a zároveň tak poskytovali prirodzený biotop pre život v oceáne. 

„Snažíme sa postaviť a navrhnúť dom, ktorý je dobrý pre životné prostredie a nepoškodzuje ho. Ale vždy sa snažíme inovovať a nájsť spôsoby, ako to urobiť ešte lepším spôsobom,“ vysvetľuje Romundt. 

image

Vieš si predstaviť luxusný hotel bez elektriny? Tu je pár tipov na prepychové ekologické ubytovania

Snažili sa ich už kúpiť

Domy niektorých ľudí zaujali natoľko, že by boli ochotní domy kúpiť ešte predtým, ako sú dokončené. Spoločnosť však tvrdí, že domy chce predať až vtedy, keď budú kompletne dokončené, aby ľudia, a teda prípadný záujemci, mohli vidieť domy naživo. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:44