Jacob RothschildReuters/Ronen Zvulun
StoryEditor

Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií?

Miroslav KamodyČTK27.02.2024., 14:30h

Vo veku 87 rokov zomrel britský finančník Jacob Rothschild, vysokopostavený člen jednej z najznámejších bankových dynastií v Európe. S odvolaním sa na oznámenie rodiny o tom informovala agentúra Reuters. Jeho smrť však oživila aj celú plejádu konšpirácií a fake news.

Lajkuj Brainee.sk na

Bol to „vynikajúci finančník, zástanca umenia a kultúry, oddaný štátny úradník, vášnivý podporovateľ charitatívnych akcií v Izraeli a židovskej kultúry, nadšený ekológ a milovaný priateľ, otec a dedko,” uviedla rodina.

Rothschild sa narodil v roku 1936 v Británii. Kariéru začal v rodinnej banke NM Rothschild & Sons v roku 1963 a potom spoluzaložil spoločnosť J Rothschild Assurance. Tá teraz pôsobí pod názvom St James‘s Place a spravuje majetok.

image

Veľký prieskum o šírení fake news na sociálnych sieťach. Niektorí si myslia, že pomáhajú svetu, iní vedia, že zdieľajú lož

Mecenáš umenia

Zosnulý finančník okrem iného založil investičný fond RIT Capital Partners. Preslávil sa ako mecenáš umenia a v rokoch 1985 až 1991 bol členom správnej rady britskej Národnej galérie. Bývalý britský minister kultúry Ed Vaizey Rothschilda na sieti X označil za jedného z najväčších kultúrnych filantropov v krajine.

Banková rodina Rothschildovcov má korene vo Frankfurte nad Mohanom v 18. storočí. Odtiaľ sa rôzni členovia rodiny sťahovali do miest po celej Európe a budovali v nich bankové podniky. Zakladateľom dynastie a prvým strojcom úspechu bol frankfurtský finančník Mayer Amschel. Meno Rothschild zvolil sebe aj svojej banke podľa červeného štítu rodného domu.

Spolu s jeho úmrtím sa však na internete opäť nanovo vynorili desiatky (a v niektorých prípadoch aj stovky) rokov staré konšpirácie, ktoré sa o rodine Rothschildovcov neustále šírili. Niektorí ľudia sú totiž presvedčení, že rodina ťahá už stáročia za nitky po celom svete. 

Neskutočné konšpirácie

Mali to byť vraj oni, kto vyvolal americkú občiansku vojnu a aktuálne údajne kontrolujú 80 percent svetového bohatstva v hodnote stoviek biliónov dolárov. Údajne si dokonca mali najať Charlesa Darwina, aby vymyslel svoju slávnu evolučnú teóriu a po celom svete prevádzkujú spermobanky, aby rozšírili svoju pokrvnú líniu a tešili sa z ľudských obetí.

Keď všetky tieto hoaxy človek vidí pokope, je mu až do smiechu. Aj napriek tomu im mnohí veria. Faktom však zostáva len to, že rodina je židovského pôvodu a vždy si našla cestu, ako uspieť v biznise a zveľaďovať svoje bohatstvo.

Všetko to zrejme začalo príbehom, kedy Nathan Rothschild na vlastné oči sledoval rozhodujúcu porážku Napoleona pri Waterloo 18. júna 1815. Po bitke sadol do voza, dopravil sa do prístavu, kde podplatil rybára, aby aj napriek silnej búrke dostal do Anglicka, kde na novej informácii zarobil na londýnskej burze milióny.

image

Vojna na Ukrajine očami sociálnych sietí. Šíria sa videá z frontu aj dezinformácie, Rusko zakázalo Facebook aj Instagram

Pravda je inde

Je tu však niekoľko „ale” - Nathan Rothschild v Belgicku nebol, po bitke nad morom nepršalo a nekonal sa ani žiadny veľký obchod na burze. Tento nezmyselný príbeh začal šíriť Francúz Mathieu Georges Dairnvaell po tragickom železničnom nešťastí v roku 1846, ku ktorému došlo na trati vlastnenej Jamesom de Rothschildom.

V ňom tvrdil, že za nešťastie môže zanedbaná bezpečnosť cestujúcich, pričom samotní Rothschildovci mali mať zisky z bitky pri Waterloo a ďalej veselo bohatla na zbedačovaní a utrpení. Je ťažké vymenovať, za čo všetko podľa konšpirátorov a šíriteľov fake news rodina mohla, spomeňme však ešte napríklad vedenie Iluminátov či vlastnenie všetkých bánk sveta - teda okrem Sýrie, Iránu a Severnej Kórei. Viac sa o nich dozvieš v tomto našom článku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:35