PoloninyTomáš Slovinský/Instagram
StoryEditor

Vrcholí nádherné vesmírne divadlo. Pozri si, odkiaľ na Slovensku môžeš pozorovať Geminidy

Nikola MichalkovaTASR14.12.2023., 11:30h

Počas zimy je pozorovanie hviezd náročnejšie. Ak sa počasie umúdri, na týchto miestach určite budeš môcť pozorovať vesmírne divadlo.

Lajkuj Brainee.sk na

Samozrejme, počas zimy je pozorovanie padajúcich hviezd náročnejšie, keďže býva zamračené. Ak však v noci zo štvrtka na piatok 15. decembra predsa len budeme mať šťastie a mraky aspoň na moment opustia oblohu, pozorovacie podmienky budú tento rok mimoriadne priaznivé. Opätovne sa tak stane až v roku 2025.

image

Rok 2023 bude bohatý na vesmírne úkazy. Pozri si prehľad dní, kedy na oblohe uvidíš brutálne divadlo

„Pozorovanie nebude rušiť svit Mesiaca, ktorý je len krátko po nove. Geminidy sú v činnosti od 4. do 17. decembra, no najviac ich je pozorovateľných v maxime, keď za ideálnych podmienok je možné uvidieť vyše 120 meteorov za hodinu,“ priblížil Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov. Hviezdy sa ale najlepšie pozorujú z miest, kde je tma a nie je žiadne svetlo z miest. V článku ti ponúkame tipy, odkiaľ je ich pozorovanie najlepšie.

Poloniny

Bohužiaľ, na Slovensku nemáme miesta, v ktorých blízkosti by sa nenachádzali obce či mestá, a ktoré by boli úplne ponorené do tmy. Nájsť môžeme len miesta, kde je tma natoľko, že sa tam dajú nerušene pozorovať hviezdy. Jedným z nich je Národný park Poloniny, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Snina.

Okrem hviezd je tam veľmi dobre pozorovateľná aj Mliečna dráha a voľným okom je možné pozorovať skutočne veľké množstvo hviezd. V mestách a obciach býva počet hviezd oveľa menší. Ak preto bývaš neďaleko parku alebo si chceš urobiť výlet, radšej si pozri predpoveď, ale každopádne je to vhodné miesto na nočnú návštevu s cieľom pozorovania hviezd, aj Geminidov vrcholiacich vo štvrtok.

image

Poloniny

Tomáš Slovinský/Instagram

Národný park Veľká Fatra

Pokiaľ si chceš vychutnať padajúce hviezdy z pohodlia hotela, môžeš tak urobiť práve v Národnom parku Veľká Fatra. Nachádza sa tam totiž hotel Kráľova studňa. Špecifický je najmä v tom, že nie je pripojený na elektrickú sieť. Elektrinu si vyrábajú sami pomocou diesel agregátov. Návštevníci tak majú elektrinu k dispozícii len v určenom čase a v noci je ponorený do tmy. To poskytuje príležitosť pozerať sa na hviezdy bez svetelného smogu.

image

Veľká Fatra

David Paloch/Wikipedia

Oblasť na Horných Kysuciach

Nachádza sa na hranici s Českom. Menšiu časť územia tvorí slovenská oblasť Kysuce, ale tá väčšia už spadá pod české Beskydy. Voľným okom sa tu dá vidieť veľké množstvo hviezd a ak bude priaznivé počasie, určite tu môžeš vidieť aj hviezdne divadlo Geminidy.

Hvezdárne

Samozrejme, ak nebývaš v okolí spomenutých miest a máš bližšie hvezdáreň, určite aj to je skutočne vhodná možnosť. Niektoré organizujú aj spoločné pozorovania, o ktorých informujú na svojich webových stránkach.

Ak pochádzaš z Bratislavy, na portáli idem.sk sa uvádza, že môžeš navštíviť Čermákovú lúku v Malých Karpatoch. Ak si ale z okolia Trnavy, odporúča navštíviť Veľkú Javorinu nachádzajúcu sa na hranici s Českom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 00:20