Piatok trinástehoBrainee X Canva/
StoryEditor

Koniec sveta, najznámejšia nehoda či názor štatistov. Je piatok 13. skutočne tak tragický? Tieto zaujímavosti si o ňom nevedel

iDnes.cz13.10.2023., 10:30h

Pre niekoho horor, pre druhého šťastný deň.

Lajkuj Brainee.sk na

Piatkov trinásteho nie je nikdy veľa

V každom kalendárnom roku sa objaví minimálne jeden piatok 13. S tým je potrebné sa zmieriť. Dobrá správa je, že ich nikdy nemôže byť viac ako tri. 

Všade nenosí smolu práve piatok trinásteho

Pokiaľ si myslíš, že piatok 13. je nešťastným dňom na celom svete, nie je to tak. Napríklad v Taliansku je číslo 13 považované za šťastné a nešťastným dňom je piatok sedemnásteho. V španielsky hovoriacich krajinách, v časti Južnej Ameriky a v Grécku zase spájajú povery a strach z nešťastia s utorkom trinásteho. 

image

Piatok trinásteho

Brainee X Canva/

Vedci a štatistici nesúhlasia

Aj napriek hlboko zakoreneným poverám, štatistiky dopravných nehôd, úmrtí, úrazov a prírodných katastrof nevykazujú v piatok trinásteho žiadne zvláštne výkyvy. Zo štatistického pohľadu ide o deň ako každý iný. Prípadné vychýlenie z bežných štatistík potom má často príčinu práve v nervozite, ktorú tento dátum prebúdza. Dalo by sa to podľa odborníkov prirovnať k placebo efektu, ale v negatívnom zmysle. 

Spojenie piatku trinásteho s hororom

4. augusta 1899 sa narodil Alfred Hitchcock – všeobecne považovaný za najväčšieho majstra hororových filmov. Sto rokov by teda mal 13. augusta 1999, čo bol práve piatok 13. 

Jedna z najznámejších nehôd v piatok trinásteho

Tragická letecká nehoda, pri ktorej sa v roku 1972 v Andách zrútilo lietadlo s Uruguayským národným ragbyovým tímom, sa odohrala v piatok 13. októbra. Príbeh sa stal slávnym aj vďaka filmu Alive, ktorý bol natočený podľa rozprávania preživších osôb a do kín sa dostal v roku 1993.

Chvíľu to vyzeralo, že koniec sveta môže byť v piatok 13. 

Keď vedci v roku 2004 objavili asteroid 99942, vyzeralo to, že s nemalou pravdepodobnosťou narazí v budúcnosti do Zeme a spôsobí katastrofu. Týmto dátumom mal byť piatok 13. apríla 2029. Objavitelia, fanúšikovia sci-fi seriálu Hviezdna brána, preto dali asteroidu meno Apophis. 

Ďalšie pozorovanie a meranie jeho trajektórie ale našťastie zrážku so Zemou vylúčili. Menej isté je to už pri ďalšom stretnutí s týmto nebeským telesom, ktoré má prebehnúť 13. apríla 2036. To už, samozrejme, nebude piatok, takže sa niet čoho báť. 

image

Aby nepovstali z hrobov: Dedinčania bojovali proti nemŕtvym, prepichovali im srdcia, aby sa nedostali von

Numerologóvia majú pre povery tiež svoje vysvetlenie

Povera spojená s číslom 13 vychádza podľa numerológov z toho, že číslo 12 je spájané s určitou kompletnosťou a úplnosťou. Je 12 mesiacov v roku, 12 hodín dňa a 12 v noci alebo 12 znamení zverokruhu. 12 bolo apoštolov, bohov na Olympe či izraelských kmeňov. Nasledujúce číslo, teda číslo 13, potom logicky pôsobí akosi nepatrične a budí nervozitu. Ide akoby ďalej, než by malo. Je jednoducho navyše. 

Povera nie je všade rovnako silná

Z prieskumu poverčivosti v jednotlivých krajoch, ktorý vykonala spoločnosť Sazka vyplýva, že najväčší strach z piatku trinásteho majú v Plzeňskom kraji. Tento dátum tu ovplyvňuje 42,3 percent ľudí. Naopak, obyvateľov Královéhradeckého kraja necháva tento deň chladných, obáva sa ho len desatina ľudí. 

Tento rok naposledy

Dnes je posledný piatok trinásteho tento rok. V roku 2019 to vyšlo na september. V tom čase medzi piatkami bolo časové rozpätie 14 mesiacov, čo bolo najdlhšie rozmedzie, ktoré môže medzi dvoma piatkami trinásteho byť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 23:22