Piatok trinástehoBrainee X Canva/
StoryEditor

Koniec sveta, najznámejšia nehoda či názor štatistov. Je piatok 13. skutočne tak tragický? Tieto zaujímavosti si o ňom nevedel

iDnes.cz13.10.2023., 10:30h

Pre niekoho horor, pre druhého šťastný deň.

Lajkuj Brainee.sk na

Piatok trinásteho si vždy každý automaticky spojí s tým, že sa niečo stane. Prečítaj si 13 zaujímavostí, ktoré si o tomto dni nevedel.

Nie je isté, kde sa povera objavila

Pôvod povier spojených s piatkom trinásteho je nejasný. Niektorí historici veria, že povera je pomerne mladá a jej vznik datujú okolo konca 19. storočia. Prvá zdokumentovaná zmienka sa nachádza v biografii talianskeho skladateľa Gioacchina Rossiniho, ktorý zomrel v piatok 13. novembra 1868, píše sa na portáli iDnes.cz.

Existuje ale aj iný názor, ktorý spája poveru s biblickými udalosťami. Poslednej večere Pána sa totiž zúčastnilo 13 osôb a trinásty bol práve Judáš. Ježiš bol potom ukrižovaný podľa prevládajúcich názorov práve v piatok.

Iné vysvetlenie spája túto poveru s udalosťami, ktoré sa stali v piatok 13. októbra 1307, keď francúzsky kráľ Filip IV nechal zatknúť stovky príslušníkov radu templárov a zabavil všetok templársky majetok.

image

Prekliate filmy zabíjali. Tieto snímky sprevádza smrť a paranormálne javy

Povera zasahuje aj do komerčného sveta

Strachu z čísla 13 a prípadných nepríjemností spojených s akoukoľvek negatívnou situáciou v súvislosti s týmto číslom, sa snaží predísť aj rada veľkých spoločností, inštitúcií a služieb. V mnohých lietadlách preto v číslovaní preskakujú radu číslo 13, často chýba aj „gate 13“ na letisku. Napríklad Lufthansa v lietadlách nemá okrem 13. rady ani radu s číslom 17. Toto číslo totiž nosí smolu zase v Taliansku. Množstvo výškových budov vynecháva trinástku v číslovaní poschodí, nemocnice a hotely zas nemajú izbu s týmto číslom. Niekoľko miest s číslovanými ulicami toto číslo preskočí a 13th Street ani 13th Avenue tam nenájdeš. 

Strach z piatku trinásteho môže byť skutočné ochorenie

Chorobný strach z tohto dátumu má dokonca svoju vlastnú lekársku diagnózu. Nazýva sa paraskevidekatriaphobia. Toto nevysloviteľné slovo pochádza z gréčtiny. „Paraskevi“ značí piatok a „dekatria“ je výraz pre číslo 13. Slovo „phobia“ asi nie je nutné prekladať. 

Ide o sviatok pre stávkarov

Očakávalo by sa, že strach a rešpekt z tohto dátumu bude držať na uzde napríklad stávkarov. Opak je ale pravdou. Tento deň je totiž niečo ako taký stávkový sviatok. Napríklad spoločnosť Sazka na tento deň pravidelne zaraďuje mimoriadne zlosovanie Sportky. Dokonca počet predaných tiketov je pravidelne trikrát vyšší ako v iné dni. Navyše, podľa štatistík Sazky, je veľmi populárne aj samotné číslo 13, ktoré za svoje obľúbené označuje až pätina stávkujúcich. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 01:29