Patty HearstPopo Medic/Youtube
StoryEditor

Uniesli ju, znásilňovali a napokon ju na 57 dní zavreli do skrine. Mali ju zmanipulovať, spolu s únoscami vykrádala banky

Nikola Michalkova13.08.2023., 16:49h

Jej prípad obletel svet a noviny zaplnili informácie o žene, ktorú uniesli a ktorá následne z únoscami vykrádala banky.

Lajkuj Brainee.sk na

Písal sa 4. február 1974, keď len 19-ročnú vysokoškoláčku Patty Hearst uniesli z jej apartmánu v Berkeley v Kalifornii. Za únosom stáli ozbrojení muži a ženy - skupina radikálnych anarchistov a extrémistov pochádzajúcich z rôznych spoločenských vrstiev. Nazývala sa ako Symbionská oslobodzovacia armáda (SLA), ktorá sa snažila vyvolať partizánsku vojnu proti vláde USA, píše sa na portáli FBI.

Bola dcéra v vplyvnej rodine

Skupina SLA si bola veľmi dobre vedomá, že Patty pochádza z dobrej a mocnej rodiny a boli si istí, že jej únos sa dostane na titulné strany novín a získa si tak záujem amerických ľudí. Patty bola vlastne dedičkou mediálneho impéria. „Zviazali ju, dali do kufra, zavreli do skrine, zaviazali jej oči a zavreli ju tam na 57 dní. Znásilňovali ju,“ opisuje Leslie Jirsa, producentka filmu „Guerrilla: The Taking of Patty Hearst“ vo videu na portáli BBC.

image

Narodila sa do chudobnej rodiny, neskôr pre peniaze vraždila. Sériová vrahyňa otrávila desiatky susedov

SLA začala zverejňovať nahrávky, v ktorých žiadali vyše milión dolárov a jedlo za jej prepustenie. V apríli sa ale situácia zmenila. Skupina zverejnila nahrávku, v ktorej Patty hovorí,  že sa sama k skupine pridala. O niekoľko dní na to ju kamera zachytila ako spoluúčastníčku pri prepadnutí banky, pričom mala mať aj zbraň. Okrem toho si mala zmeniť meno na Tania. „Skupina fungovala pravdepodobne tak, že ‚ak sa k nám nepridáš, zomrieš‘. Tak sa k nim pridala, vzala zbraň a vykradla spolu s nimi banku,“ pokračuje Leslie. Správy o unesenej žene, ktorá sa zmenila na rebelku, obleteli svet a stali sa senzáciou. 

image

Patty Hearst pri prepade banky.

Pat/Twitter

Nebolo návratu

Po tom, čo spolu so SLA vylúpili niekoľko bánk, nebolo pre ňu cesty späť. Stala sa z nej slávna kriminálnička, ktorú začala hľadať aj FBI. „Veľa ľudí ju začalo nenávidieť,“ hovorí Leslie. Následne počas prestrelky s políciou zomrelo viacero členov SLA vrátane muža menom Willie Wolf, ktorý bol známy pod prezývkou Cujo. Patty s ním údajne mala mať vzťah. „Cujo bol nežný, najkrajší muž, akého som kedy poznala. Milovali sme sa tak moc, jeho láska pre ľudí bola tak hlboká, že bol ochotný dať za nich život,“ opísala. Jej oplakávanie muža, ktorý ju uniesol, pobúrilo americkú spoločnosť a následne po jej zadržaní to použili proti nej. 

Súd bol pre ňu hrozivý

Keď ju zadržali, Patty sa postavila pred súd. „Postavila sa pred súd ako hrozná osoba, ktorá bola symbolom všetkého toho násilného extrémizmu, ale v skutočnosti taká nebola,“ opísal Robert, režisér spomínaného filmu. „Bola úplne manipulovaná a zneužitá,“ pokračuje Leslie. 

image

Patty Hearst

Miles Commodore/Twitter

Na súde sa snažil sudcu o jej vymytí mozgu presvedčiť aj jej advokát. Okrem toho tvrdil, že Patty má štokholmský syndróm – v tom čase to bol nový pojem, ktorý vznikol vo Švédsku rok predtým, ako vylúpila banku. Napoko ju odsúdili na sedem rokov väzenia.

„Ľudia sa jej pýtali, čo sa jej stalo v tej skrini? Myslím si, že je to traumatické. Asi by sa nikto neopýtal niekoho, kto bol znásilnený, čo sa stalo či ako to urobili,“ hovorí Leslie. 

Po dvoch rokoch jej vtedajší prezident Jimmy Carter trest zmiernil. V roku 2001 jej prezident Bill Clinton udelil milosť a bola prepustená na slobodu. Vydala sa za svojho bodyguarda, s ktorým mala dve deti. V živote sa vydala cestou herečky. Ubehli tri desaťročia, kým Patty Hearts svedčila proti SLA. „Keby sa SLA násilne nevložila do jej života, bola by takmer nulová šanca, že by sa hodila do parády, zobrala poloautomatickú zbraň a išla vykrádať banky. Sama robila to, čo musela, aby zostala nažive,“ uzatvára Leslie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 08:05