Profesionálny spáč či testovač zápachu. Vedel si, že existujú takéto povolania? (ilu)unsplash.com, pixabay.com
StoryEditor

Profesionálny spáč či testovač zápachu. Poznáš týchto 10 netradičných povolaní?

Radka Rosenbergová11.08.2021., 08:00h
Ak ťa nudí tvoja práca, vyskúšaj si niektoré z týchto živobytí. Za celkom dobré ohodnotenie môžeš napríklad spať niekoľko hodín denne.
Lajkuj Brainee.sk na

Profesionálny trúchlič

V juhovýchodnej Ázii je tradíciou, že mŕtvym počas cesty na posmrtný život vraj pomôže pohreb, kde všetci hlasno nariekajú. Preto si najímajú profesionálnych trúchličov. A tí len plačú a plačú... 

Smoke jumper

Smoke jumperi sú špeciálne vyškolení hasiči z divokej prírody, ktorí dodávajú hasičom bojujúcim proti lesným požiarom v divočine potrebné náčinie a pomáhajú im v boji proti požiaru. Krátko po tom, ako sa dotknú zeme, rozdajú hasičom jedlo, vodu a hasičské náradie, vďaka čomu sú na 48 hodín sebestační. V službe sú zvyčajne od začiatku jari do neskorej jesene.

Smoke jumperi sú špeciálne vyškolení hasiči v divokej prírode Smoke jumperi sú špeciálne vyškolení hasiči v divokej prírode commons.wikimedia

Ochutnávač krmiva pre domáce zvieratá

Má za úlohu ochutnať nové výrobky z krmív pre psy, vrátane kostí, konzervovaného mäsa a sušienok. Robia to na testovanie chuti a textúry v porovnaní s konkurenčnými značkami krmív pre psov. To je teda nechutné! Takýto profesionálny ochutnávač však zarobí od dvanástich do pätnástich dolárov za hodinu. 

Sledovač schnutia farby

Takúto prácu má Matthew Risbridger trávi celé dni maľovaním kartónov, aby otestoval, ako dlho nové zmesi farieb schnú, a sledoval zmeny farby a jej štruktúru. „Nepripadá mi to nudné. Sledujem farbu, ako zaschýna a kontrolujem rôzne praskliny, vlnky, úlomky farby či akékoľvek iné chyby. Ak je príliš hustá vyzerá v podstate ako pomarančová kôra,“ opísal pre portál businessinsider.

No čo, prekvapujú ťa tieto netradičné zamestnania? (ilu) No čo, prekvapujú ťa tieto netradičné zamestnania? (ilu) unsplash.com

Testovač chrumkavosti 

Využívajú ho najmä spoločnosti, ktoré vyrábajú rôzne snacky ako čipsy či chrumky. Aj keď ide možno o dosť nezdravú prácu, no aspoň je veľmi chutná. 

Profesionálny spáč

Určite sa pýtaš, v ktorom paralelnom vesmíre je možné spať a zarábať zároveň. Profesionálneho spáča si najal jeden fínsky hotel, aby otestoval pohodlie ich postelí. Jednotlivec každú noc spí v inej z nich, pričom na každú napíše recenziu. A ešte za to dostáva aj celkom slušný plat. 

Profesionálny spáč testuje pohodlnosť postelí v hoteloch (ilu) Profesionálny spáč testuje pohodlnosť postelí v hoteloch (ilu) unsplash.com

Divák Netflixu na plný uväzok

Predstav si, že by si sa živil pozeraním seriálov. Ak si nadšenec filmov či seriálov, toto zamestnanie je asi tvojím snom. Netflix si totiž najíma ľudí na sledovanie obsahu ešte skôr, než ho uverejnia. Jeho úlohou je kontrolovať a priradiť každému programu správnu značku, ktorá nám divákom pomôže nájsť presne to, čo hľadáme, či už ide o romantický alebo kriminálny film. 

Hadí dojič

Možno si hovoríš, čo to je za hlúpe povolanie... Niečo také však skutočne existuje. Jeho úlohou je totiž zbierať jed hadov do nádob, ktorý následne využijú na výrobu protilátok aplikovaných po uhryznutí na použitie v protijedoch a iných liekoch. Vďaka bohu, že je niekto dostatočne odvážny! Plat hadieho dojiča sa pohybuje približne vo výške 2500 amerických dolárov. 

Hadí dojič zbiera jed hadov do nádob (ilu) Hadí dojič zbiera jed hadov do nádob (ilu) unsplash.com

Poslíček pizze a potápač v jednom

Na Floride majú hotel pod vodou, no to by nebolo také netradičné. Svojim hosťom totiž ponúkajú aj donášku pizze, takže sa musí nájsť človek, ktorý ju tam aj doručí. A tak sa z poslíčka pizze stáva aj potápač. Samozrejme, že má aj kurz potápania. Obľúbenú pochúťku zákazníkovi doručí vo vodotesnom kufríku. To je teda luxus!

Testovač zápachu

Ak potrebujú výrobcovia voňaviek či dezodorantov otestovať účinnosť svojich produktov, najmú si presne takéhoto človeka. Jeho pracovný deň vyzerá približne takto: Ráno príde a začne očuchávať pazuchy rôznych ľudí, pričom porovnáva funkciu produktov. A, samozrejme, medzi adeptmi sa nachádzajú aj veeeľmi spotení ľudia. Fuj.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:01