unsplash.com
StoryEditor

Vyhni sa typickým chybám a rozbehni svoj netypický biznis

Miroslav Kamody10.06.2021., 09:00h
Je úplne jedno, či si typický alebo netypický podnikateľ, základom úspechu je nebáť sa nových výziev a nepodceniť drobnosti, ktoré môžu rozhodnúť o všetkom.
Lajkuj Brainee.sk na

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Orange.

Pandémia nás všetkých poriadne potrápila, podnikateľov nevynímajúc. Doslova ich prinútila rozmýšľať inak, mnohých však zároveň aj nakopla k úplne novým nápadom. Ak máš aj ty svoj podnikateľský sen, nasleduj ho, ale pamätaj – medzi úspechom a neúspechom je väčšinou tenká čiara.

Nevzdávaj to pri prvom neúspechu

Hlavne sa priprav na to, že nie vždy pôjde všetko podľa predstáv. Hlavne na začiatku. Skutočný problém nebude to, ak tretí deň od otvorenia pojazdného stánku s kávou nepredáš toľko „presíčok“, koľko si si predstavoval.

Naozaj náročné to bude v tých momentoch, keď sa tvoje financie budú blížiť ku dnu a dodávatelia budú meškať s platením faktúr. Práve vtedy budeš musieť zaťať zuby a uvedomiť si, že biznis nie je len hobby, ale naozajstnou drinou, doslova behom na dlhé trate.

Byť podnikateľom totiž často neznamená sedieť v kancelárii na najvyšších poschodiach výškovej budovy so zástupom sekretárok, ale práve naopak – treba si to odmakať a úplne najviac na začiatku. Hlavné je sa nevzdať predčasne.

Uč sa od tých, čo nemali veľa šťastia

Na internete nájdeš tonu motivačných článkov o tom, ako sa stať dobrým podnikateľom a rozbehnúť skvelý biznis. Zabudni na stovky kníh a príbehov tých úspešných. Väčšina z nich mala len šťastie alebo im jednoducho priali okolnosti.

unsplash.com

​​Ak sa chceš pripraviť na nástrahy podnikania, oveľa viac sa naučíš, ak sa pozrieš na príbehy tých, ktorí toľko šťastia nemali. Na ich ceste uvidíš všetko to, čo ich o úspech pripravilo. Zlé načasovanie, nesprávne rozhodnutia, podcenenie zdanlivých detailov, nedôsledný výber dodávateľov, partnerov a mnoho iného.

Rozhoď siete

Je úplne jedno, či chceš svoj biznis rozbehnúť v malom zo svojej obývačky, alebo sa pustiť do veľkého projektu s niekoľkými ľuďmi, každý hneď myslí na to, ako čo najefektívnejšie vybudovať stabilnú sieť zákazníkov.

Je však dôležité myslieť aj na sieť, ktoré bude kryť chrbát tebe. A prečo si rovno nevybrať tú najlepšiu? Orange sa môže pochváliť najkvalitnejšou 4G sieťou na Slovensku. Potvrdzujú to aj výsledky merania renomovanej spoločnosti Systemics PAB.

Z nezávislých meraní vyplýva, že priemerná rýchlosť sťahovania dát v 4G sieti Orange Slovensko dosiahla 101,2 Mbit/s, čo bola najvyššie dosiahnutá rýchlosť spomedzi všetkých zúčastnených operátorov. Je teda úplne jedno, či máš malú kaviareň v Banskej Štiavnici alebo veľkú reklamnú agentúru v Košiciach, na sieť od Orangeu sa môžeš vždy spoľahnúť.

Nešetri, kde netreba

Kvalitnejší kávovar ťa síce bude stáť viac peňazí, ale vydrží dlhšie, a ak budeš mať šťastie, dostaneš k nemu aj bezplatný servis. Znie to jednoducho, no mnohí stále nevedia, kde sa naozaj oplatí šetriť a kde radšej investovať viac. Dôležité je však stále myslieť na zisk.

Darmo vyhodíš stovky eur za reklamu na sociálnych sieťach, pokiaľ si nenastavíš cielenie na konkrétnu skupinu ľudí. Na druhej strane, dobré a možno trochu drahšie poistenie oceníš vo chvíľach, keď veci nebudú vychádzať podľa tvojich plánov.

Optimalizuj

Ak sa niečo naozaj oplatí, tak je to väčšinou nákup vo veľkom, alebo kombinácia viacerých služieb od jedného dodávateľa. Napríklad v Orangei môžeš teraz získať zadarmo dvakrát viac dát, extra bonus na nové zariadenie či 10-percentnú zľavu na paušál. Stačí, ak si spojíš pevný internet s paušálom v balíku Love Biznis.

Vernostné zľavy pre podnikateľa? Jasné! Niektoré firmy ponúkajú svojim stálym zákazníkom zľavu na palivo, podnikateľské softvéry či telefóny – teda produkty a služby, ktoré pri podnikaní skutočne využiješ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 19:46