Reutes
StoryEditor

Najbohatší muž si peniaze neužíva. Elon Musk nemá dom ani jachty a prespáva u kamarátov na gauči

Miroslav Kamody19.04.2022., 16:00h
Takto si miliardársky život asi predstavuje len málokto z nás.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj ty si už niekedy určite premýšľal nad tým, čo by si robil, keby si zarobil alebo vyhral poriadny balík peňazí. Nakupoval by si drahé nehnuteľnosti, investoval do drahého umenia alebo jednoducho bezstarostne cestoval naprieč celým svetom?

Možností je nekonečno a aj keď mnohí hovoria, že peniaze ti nekúpia šťastne, človek po tretej nočnej s priemerným slovenským platom by mohol oponovať. Povýšme túto otázku na ešte vyššiu úroveň - čo by si robil, keby si najbohatším človekom na planéte? Elon Musk, ktorý sa týmto titulom môže pýšiť, by zrejme nespĺňal predstavu nikoho z nás. 

Miliardár Elon Musk Reuters

Miesto honosného sídla gauč u priateľov

Miliardár si totiž svoje peniaze podľa portálu Business Insider nijako neužíva. „Momentálne nevlastním ani nehnuteľnosť, doslova bývam u priateľov,“ povedal Elon Musk vo videorozhovore s Chrisom Andersonom, šéfom organizátorov konferencie TED.

„Ak cestujem do Bay Area, kde je väčšina inžinierskych diel Tesly, v podstate rotujem cez voľné izby priateľov,“ reagoval Musk na Andersonov komentár, že mnohí sú urážaní konceptom miliardárov vzhľadom na globálne rozdiely v bohatstve. Elonov majetok má podľa Bloombergu odhadovanú čistú hodnotu 251 miliárd dolárov.

​Množstvo zákonodarcov po celom svete pritom otvorene kritizuje multimiliardárov za ich odvádzanie nízkych daní a volá po zavedení takzvaných milionárskych daní. Ako sa ukazuje, aj keď je Musk najbohatším žijúcim človekom na planéte, luxus v jeho živote veľa priestoru nemá.

„Určite by bolo veľmi problematické, keby som míňal miliardy dolárov ročne na osobnú spotrebu, ale nie je to tak,“ povedal a dodal, že nevlastní jachtu ani nechodí na dovolenky, hoci je známe, že má osobné lietadlo. „Nie je to tak, že by bola moja osobná spotreba vysoká. Teda, jedinou výnimkou je lietadlo, ale ak lietadlo nepoužívam, mám menej času na prácu.“

TASR/AP

Nevymenil ani deravý matrac

V máji 2020 Musk tweetoval svoj zámer predať všetok svoj majetok s tvrdením, že „nevlastní žiadny dom“. V auguste 2021 Insider informoval, že miliardár pravdepodobne žije v prefabrikovanom malom dome za 50-tisíc dolárov, ktorý si prenajíma od svojej SpaceX.

Aj priatelia miliardára sa v priebehu rokov viackrát vyjadrovali k jeho šetrným návykom. V nedávnom rozhovore pre Vanity Fair jeho posledná partnerka Grimes povedala, že niekedy žije „pod hranicou chudoby“. Dokonca vraj odmietol kúpiť nový matrac, aj keď na jeho boku bola diera.

V roku 2015 spoluzakladateľ a vtedajší generálny riaditeľ spoločnosti Google Larry Page povedal, že niekedy, keď Musk navštívil Silicon Valley, poslal Pageovi e-mail a povedal: „Neviem, kde mám dnes zostať. Môžem prísť?“

Boj o Twitter

Muskov vopred nahraný rozhovor bol nahratý 15. apríla, keď na konferencii TED hovoril o momentálnom úsilí odkúpiť Twitter. Musk povedal, že má záložný plán pre prípad, že Twitter odmietne jeho ponuku vo výške 43 miliárd dolárov, ale odmietol poskytnúť akékoľvek podrobnosti.

Počas živého podujatia Musk povedal, že je možné, že nebude schopný získať spoločnosť, ale povedal, že si to môže „technicky“ dovoliť. „Mám dostatočný majetok,“ povedal bez ďalších podrobností. Väčšina Muskovho osobného majetku je však viazaná v jeho podiele v Tesle a preto je otázne, ako by chcel za sociálnu sieť zaplatiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:16