Archív Kristína
StoryEditor

Úspešná, mladá a majiteľka udržateľnej značky. Kristína o tom, ako sa jej podniká na Slovensku

Marta Fandlová16.01.2022., 17:00h
Kristína Mikulajová má len 21 rokov. Založila a vedie úspešnú firmu na výrobu ekologických sviečok s názvom SO.SLOW candles.
Lajkuj Brainee.sk na

Čo ma nepríjemne zarazilo pri štarte v biznise je to, že sa roky rozpráva o podpore mladých podnikateľov, ale v praxi neexistuje jedno jediné komplexné poradenské centrum, kde by sa mohol mladý budúci podnikateľ zastaviť a na odbornej úrovni prebrať právne, daňové, organizačné a regulačné veci v kocke. Smutné. Hovorí Kristína.

So študentkou financií sme sa rozprávali o tom, ako dokáže spojiť štúdium na vysokej škole s podnikaním, či ju v jej krokoch podporovala rodina a zaujímalo nás aj to, ako sa stará o duševné zdravie.

Čo pre teba znamená slovo udržateľnosť?

Veľmi často som sa nad touto otázkou zamýšľala najmä počas môjho pôsobenia v bezobalovom obchode. Udržateľnosť je niečo, čo podľa mňa ako také zatiaľ neexistuje – alebo respektíve zatiaľ nepoznáme jej úplne podoby. Lebo veci nevedia, podľa mňa, fungovať úplne udržateľne na sto percent. Vieme sa k udržateľnosti približovať našimi každodennými rozhodnutiami. Každá snaha za sebou zanechať čo najmenej odpadu sa ráta.

Bola si už od malička vedená ku starostlivosti o našu planétu?

Áno, u nás to bolo akousi samozrejmosťou. Nikdy mi to nebolo cudzie a nevnímala som, že je to niečo výnimočné. Čím som bola staršia, tým viac som sa začala zaujímať o túto sféru, od malička som mala k nej mala vzťah.

Myslíš si, že na krokoch jednotlivca záleží? Aké veci pre našu planétu robíš ty?

Jednoznačne! Každý, aj čo i len najmenší krok vpred sa ráta. Ja osobne sa snažím robiť maximum, čo ako jednotlivec viem urobiť. Sú to často maličkosti, aby som za sebou zanechala čo najmenej odpadu – najlepšie žiadny, no ak aj nejaký vytvorím, tak ho v rámci najlepšieho vedomia vytriedim.

Založila si firmu, ktorá vyrába ekologickejšie sviečky, v čom sú iné ako tie bežné?

Moja firma nesie v sebe názov „SO.SLOW“ odzrkadľuje práve naše praktiky, ktoré sa týkajú životného prostredia. Vstupovala som do toho s myšlienkou ponúkať niečo viac ako len bežne dostupný produkt. Zároveň som chcela, aby bol čo najlacnejší.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SO.SLOW (@so.slowcandles)

Stanovujeme si čím ďalej tým vyššie nároky a požiadavky na kvalitu materiálu, s ktorým pracujeme. Vosk, vône, knôty a tiež balenia. Všetky zložky sú v súlade s požiadavkami na trvalo udržateľný rozvoj. Využívame výlučne materiály, ktoré sa nestávajú hrozbou či už pre používateľa alebo na druhej strane pre planétu.

Ako prebieha taká výroba sviečky?

Najdôležitejšie je to, že do našich sviečok nepridávame akékoľvek aditíva – či už na úpravu farby vosku, úpravu jeho vlastností. Používame iba najkvalitnejšie suroviny z overených zdrojov. Postup výroby je pri každej sviečke trochu odlišný, a aj preto je výroba veľmi náročná vo viacerých smeroch. Aby ste si to vedeli zhruba predstaviť – výroba jednej várky nám zaberie cca 24hodín času. Výroba poctivej, ručne robenej sviečky nie je ani zďaleka jednoduchá. Kľuč spočíva v optimálnom zložení vosku, výbere vhodnej vône, ktorá „spolupracuje“ s daným voskom a v neposlednom rade treba spomenúť výber knôtu.

Výrobu vôní si študovala v zahraničí, kde presne a čo si sa tam naučila?

Vône používané v SO.SLOW sú z Francúzska, z mesta Grasse, ktoré je svetovým centrom parfumérie už niekoľko storočí. Priamo tam som sa učila základy, ako vône miešať, ich históriu a ako sa vyrábajú vône dnes. V tejto oblasti spolupracujeme s najlepšími firmami vo svojom odbore. Niektoré druhy vôní, ktoré sú dostupné aj na Slovensku, sa snažíme tiež nakupovať lokálne.

Aká je tvoja obľúbená vôňa?

Moja obľúbená kompozícia je jednoznačne vôňa, ktorú nesie u nás sviečka s názvom „APOTEKAR“. Ide o liečivú zmes esenciálnych olejov, ktoré váš priestor nielen prevoňajú, ale pomôžu vám sa zhlboka nadýchnuť. Túto výnimočnú zmes dotvára taktiež nádoba do ktorej sviečku nalievame. Ide o ručne modelovaný keramický objekt/misku. Bol to produkt, ktorý sme vypredali za niekoľko dní, z čoho som bola najmilšie prekvapená. Momentálne ho na e-shope nemáme dostupný, ale stále funguje možnosť RE-FILLU, čiže znovunaplnenie Apotekára do vašej pôvodnej misky.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SO.SLOW (@so.slowcandles)

Máš len 21 rokov a už podnikáš. Aké sú najťažšie veci, ktorým si musela čeliť?

Pochádzam z podnikateľského prostredia, takže sa na mňa čo – to už nalepilo samo. V zásade sa na Slovensku nepodniká zle, porovnajúc to s podnikaním v zahraničí. Nemyslím si, že by sme boli v niečom viac komplikovaní ako inde. Študujem ekonómiu a aktívne sa zaujímam aj o tieto veci v zahraničí. Študovala som strednú školu v Kanade, čiže porovnávať mám s čím. Jediné, čo ma nepríjemne zarazilo pri mojom štarte je to, že sa roky rozpráva o podpore mladých podnikateľov, ale v praxi neexistuje jedno jediné komplexné poradenské centrum, kde by sa mohol mladý budúci podnikateľ zastaviť a na odbornej úrovni prebrať právne, daňové, organizačné a regulačné veci v kocke. Smutné, ale verím, že moji nasledovníci sa dožijú aj takejto podstatnej drobnosti. Bola by to iste vítaná pomoc!

Podporovala ťa rodina v tvojich krokoch?

Bez podpory mojej rodiny a celého môjho najbližšieho okolia by som dnes pravdepodobne nestála tam kde stojím. Taktiež som v prvom rade hlavne vďačná, že takému niečomu môžem v živote na tejto úrovni venovať.

Čo by si poradila mladým ľuďom, čo chcú začať podnikať?

Určite sa toho netreba v prvom rade báť. Avšak na druhej podnikanie je jeden vlak, do ktorého keď nastúpite, musíte robiť maximum každý deň. Vlak ide svojou rýchlosťou a vy musíte cestovať spolu s ním, inak vypadnete von.

Okrem toho, že máš firmu, tak ešte aj študuješ. Snažíš sa udržiavať si aj zdravý balans? Čo robíš pre tvoje duševné zdravie?

Snažím sa, aby starostlivosť o seba a o moje duševné zdravie bola každodennou súčasťou v akejkoľvek forme. Či si ráno zacvičím jógu, alebo idem po práci na 20 minútovú prechádzku, alebo mám tréning boxu. Taktiež najmä v zimnom období, keď máme ozaj veľký nátlak, vnímam, že pre správne fungovanie je nevyhnutný kvalitný spánok.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:12