STU
StoryEditor

Aké vyhliadky na pracovnom trhu majú čerství absolventi vysokých škôl?

PR článok22.07.2024., 00:00h

Na vysokých školách aktuálne prebiehajú slávnostné promócie absolventov. Aké sú ich vyhliadky na pracovnom trhu? O akých absolventov majú firmy najväčší záujem, ktoré profesie im ponúkajú najvyššie nástupné platy?

Lajkuj Brainee.sk na

Dáta a štatistiky potvrdzujú vedúce postavenie STU

Podľa Centra vedecko-technických informácií SR v posledných rokoch úspešne absolvuje vysokoškolské štúdium na niektorej z 35 slovenských vysokých škôl približne 24 tisíc vysokoškolákov. Aké šance na pracovnom trhu majú títo absolventi? Portál Alma Career každoročne zverejňuje štatistiky reálneho záujmu firiem o uchádzačov na profesia.sk. Medziročne, hneď po absolventoch informatiky si najčastejšie firmy prezerali životopisy absolventov strojárskych odborov, pričom až tretina ponúk v poslednom roku bola vhodných aj pre čerstvých absolventov.

image
STU

Podľa portálu Vysoké školy máme na Slovensku v súčasnosti približne 117 fakúlt, Materiálovotechnologická fakulta STU so sídlom v Trnave (MTF STU) sa v spomínanom štatistickom rebríčku dostala medzi TOP 5 najžiadanejších fakúlt na Slovensku. V TOP 10 sa dokonca ocitlo až 5 fakúlt Slovenskej technickej univerzity (STU), čím škola potvrdzuje svoje vedúce postavenie z pohľadu kvality vzdelávania študentov.

Top pozíciu fakulty potvrdzuje aj zástupca spoločnosti PRVÁ ZVÁRAČSKÁ a.s. (PZ), s ktorou fakulta dlhodobo spolupracuje. Tomáš Fodrek, riaditeľ divízie zváracích technológií a automatizácie PZ uvádza: “V našej spoločnosti sme si vedomí, že úspech v priemyselnom sektore nezávisí len na našich technologických inováciách a výrobných procesoch, ale najmä na kvalite a vysokej odbornej kvalifikácii našich zamestnancov. Preto je pre nás kľúčové mať prístup k najlepšiemu intelektuálnemu potenciálu  a najnovším vedeckým poznatkom, ktoré nám táto spolupráca ponúka. Naša spolupráca s absolventmi začína už pri realizácií ich bakalárskych, diplomových a následne aj dizertačných prác. Úspešní absolventi pracujú v našej spoločnosti najčastejšie na pozíciách výskumných pracovníkov v oblastiach najmodernejších technológií spájania materiálov elektrónovým a laserovým lúčom, ako aj v oblasti automatizácie a robotizácie zváracích procesov. Ďalej nachádzajú uplatnenie ako pracovníci akreditovaných laboratórií, ale aj na pozíciách úseku vzdelávania.“

Kvalitné štúdium nemôže byť bez úsilia

Štúdium na MTF STU patrí medzi náročnejšie, no absolventi sa zhodujú, že takáto námaha stojí za to. Podľa posledného prieskumu, ktorý robí fakulta každoročne medzi svojimi absolventmi počas promócií, má viac ako 72 % absolventov ešte pred ukončením inžinierskeho štúdia zabezpečené pracovné miesto, pričom až v 80-tich %  súvisí práca absolventa s jeho študijným odborom. 

image
STU

Dôležitosť spolupráce s firmami

Spolupráca s firmami je pre technicky orientované vysoké školy naozaj esenciálna, pretože je to predovšetkým priemysel, ktorý po štúdiu zamestná našich absolventov. Podľa dekana MTF STU Miloša Čambála je spolupráca s firmami kľúčová nielen v tom, aby študenti ešte počas štúdia získali pohľad na reálnu prax, ktorá ich bude čakať po ukončení štúdia, ale firmy vedia doplniť výučbu o najnovšie informácie z jednotlivých oblastí prednáškami z praxe alebo prijať študentov na stáže. To pomáha študentom získať cenné praktické skúsenosti z riešenia problémov, s ktorými sa firmy v reálnom svete stretávajú.

„MTF STU je pre Slovenské elektrárne (SE) dôležitým partnerom. Len za posledné 3 roky sme z tejto fakulty prijali cez 90 šikovných absolventov z odborov ako automatizácia, výrobné zariadenia a systémy, materiálne inžinierstvo, či zváranie a ďalšie. Keďže už dnes vieme, že chceme naše atómové elektrárne prevádzkovať 80, možno 100 rokov a plánujeme nové zdroje, malé modulárne reaktory či postupnú obnovu vodných elektrární, ide o perspektívne odvetvie, kde si nájde zaujímavú, stabilnú a dobre platenú prácu nielen táto generácia absolventov, ale aj mnohé ďalšie.“ Týmito slovami pozdvihuje dôležitosť spolupráce aj Ján Svrček, vedúci pre spoluprácu so školami, zamestnávateľskú značku a talent management SE.

image
STU

Dôležitosť správnej voľby študijného programu pri výbere školy

Paradoxné je, že študijné programy, o ktoré majú firmy najväčší záujem, nie sú vždy preferované uchádzačmi o štúdium. To má za dôsledok zvyšovanie nástupných platov, pretože absolventov týchto odborov je v posledných rokoch významný nedostatok a odborníkov, ktorí odchádzajú do dôchodku tak nemá kto adekvátne nahradiť.

Špecializácie s veľkým potenciálom

Medzi aktuálne najžiadanejších absolventov patria absolventi odborov informatiky a automatizácie, počítačovej podpory výrobných technológií alebo priemyselného manažmentu, pričom tieto odbory si uchádzači o štúdium na MTF STU vyberajú najčastejšie. Záujem firiem dokazuje potenciál, že ani vyšší počet absolventov v týchto oblastiach by nedokázal pokryť potreby trhu, preto voľba uchádzačov v tomto smere bude vždy dobrým rozhodnutím.

Na druhej strane medzi veľmi žiadané, avšak nedostatkové špecializácie z praxe patrí napr. materiálové inžinierstvo. Každoročne tento študijný program skončí len málo absolventov, pritom platy absolventov v materiálovom inžinierstve prekračujú hodnotu 2185,- Eur.

 „Je dôležité zvýšiť povedomie o dôležitosti materiálového inžinierstva a motivovať mladých ľudí, aby sa vydali touto perspektívnou kariérnou cestou,“ uvádza Jana Petzová, zástupkyňa VUJE, a.s. (firma s dlhoročnou tradíciou, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v podpore dlhodobej a spoľahlivej prevádzky jadrových elektrární na Slovensku aj v zahraničí). Podľa jej ďalších slov sú „absolventi odboru Materiálové inžinierstvo MTF STU nosnými zamestnancami na mnohých inžinierskych pozíciách v rámci firmy. Napriek tomu v poslednej dobe čelíme značnému nedostatku kvalifikovaných študentov so vzdelaním v oblasti materiálov. Tento trend je znepokojujúci, najmä vzhľadom na rastúci význam jadrovej energetiky v ére rozvoja elektromobility a znižovania emisií CO2. Jadrová energetika predstavuje oblasť s veľkým potenciálom a dlhodobou perspektívou nielen na domácom trhu, ale aj medzinárodne.“

image
STU

Ďalšími oblasťami, ktoré zažívajú akútny nedostatok špecialistov je napr. tvárnenie alebo zváranie, k tomuto názoru sa prikláňa aj Tomáš Fodrek, zástupca PRVEJ ZVÁRAČSKEJ, a.s.:

„Ešte pred  desiatimi rokmi sme si mohli vyberať z viacerých “hotových” zváračských inžinierov, dnes je žiaľ situácia diametrálne odlišná. V súčasnosti už pociťujeme výrazný nedostatok kvalifikovaných inžinierov zvárania, a preto treba realizovať reformné kroky v oblasti vysokého školstva, aby sme podporili technické odbory a zabezpečili konkurencieschopnosť nášho hospodárstva. Tento zámer možno dosiahnuť budovaním vedeckých parkov, ktoré sú kľúčové pre prenos vedomostí z akademického sveta do priemyslu, tvorbu inovácií a rast. Vedecké parky slúžia ako most medzi univerzitným výskumom a priemyselnou praxou, čím motivujú viac študentov na štúdium technických odborov v SR. Absolventi druhého a tretieho stupňa majú potenciál stať sa lídrami v našom odvetví. Je našou povinnosťou poskytovať im príležitosti na rast prostredníctvom stáží, mentorstva a vzdelávania. Spoločnosť PRVÁ ZVÁRAČSKÁ, a. s. je toho príkladom, keďže mnohí absolventi u nás našli stabilné pracovné uplatnenie a pomáhajú nám napredovať.”

 

Materiálovotechnologická fakulta patrí medzi vysoké školy, ktoré poskytujú kvalitné vzdelanie, na konci ktorého jej absolventi nemajú núdzu  o pracovné ponuky z praxe v odbore, ktorý vyštudovali. Vysoký záujem firiem o jej absolventov len potvrdzuje jej význam v oblasti technického vzdelávania.

image
STU
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:58