Dreamstime.com
StoryEditor

Ako sa vybaviť na horskú turistiku

PR článok17.07.2024., 00:00h

Horská turistika je jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako tráviť voľný čas v prírode, zlepšiť svoju fyzickú kondíciu a zároveň sa odreagovať od každodenných starostí. Aby však bola vaša turistika bezpečná a pohodlná, je dôležité sa správne vybaviť. Preto vám prinášame kompletný návod, ako sa pripraviť na horskú turistiku.

Lajkuj Brainee.sk na

Správna obuv

Pri horskej turistike je kľúčovým faktorom správna obuv. Kvalitné turistické topánky sú základom úspešnej a bezpečnej túry. Musia byť pevné, pohodlné a mali by poskytovať dobrú podporu členku a mať protišmykovú podrážku. Ideálne sú topánky s membránou, ako je Gore-Tex, ktorá zabezpečuje nepremokavosť a zároveň priedušnosť, čím udrží vaše nohy v suchu a pohodlí aj v nepriaznivom počasí.

Oblečenie

Oblečenie je kľúčovým prvkom výbavy každého turistu, pretože správne zvolené vrstvy vám pomôžu zvládnuť rôzne klimatické podmienky, ktoré môžete na horách stretnúť.

- Spodná vrstva, tiež známa ako základná vrstva, má za úlohu odvádzať pot od tela a udržiavať vás v suchu. Termoprádlo vyrobené z materiálov ako merino vlna alebo syntetické vlákna (napr. polyester) je ideálne. Merino vlna má výhodu v tom, že je prirodzene antibakteriálna a dlhšie odoláva zápachu.

- Stredná vrstva slúži na izoláciu a udržiavanie tepla. Najčastejšie sa používajú flísové mikiny alebo svetre, ktoré sú ľahké, teplé a priedušné. V chladnejších podmienkach táto izolačná vrstva poskytuje vynikajúcu tepelnú izoláciu pri nízkej hmotnosti – dobrou voľbou môže byť napr. Salewa, Dynafit, Newland alebo Northfinder mikina.

- Vrchná vrstva vás chráni pred vetrom, dažďom a snehom. Nepremokavé a vetruodolné pánske a dámske turistické nohavice a bundy sú nevyhnutnosťou. Materiály ako Gore-Tex alebo eVent poskytujú vynikajúcu ochranu proti vode a vetru, pričom zároveň umožňujú odvádzať vlhkosť von. Dôležité je, aby vrchná vrstva mala dostatočne dlhé rukávy, nastaviteľné manžety a kapucňu, ktorá vás ochráni aj v silnom vetre.

- Doplnky: Nezabudnite ani na čiapku, rukavice, nákrčník a šál. V chladnejších podmienkach sú tieto doplnky kľúčové pre udržanie telesného tepla, pretože cez hlavu a ruky uniká veľa tepla. V lete môže byť užitočná ľahká čiapka alebo šiltovka na ochranu pred slnkom.

Batoh

Turistický ruksak je neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého turistu. Pre jednodňovú túru by mal mať objem 20-30 litrov, pre viacdennú túru 40-60 litrov. Dôležité je, aby bol ergonomický a vybavený nastavitelným bedrovým a hrudným pásom, ktoré pomáhajú rozložiť váhu a znižujú zaťaženie chrbtice. V batohu by nemali chýbať voda, jedlo, mapa a kompas alebo GPS, základné zdravotnícke potreby, náhradné oblečenie, ochrana proti slnku, čelovka alebo baterka, multifunkčný nôž, núdzová deka a odpudzovač hmyzu.

Turistické palice

Turistické palice sú výborným pomocníkom, ktorý znižuje zaťaženie kolien a zvyšuje stabilitu na nerovnom teréne, obzvlášť pri zostupoch. Palice pomáhajú rozložiť váhu tela na ruky, čím uľahčujú chôdzu a znižujú záťaž na nohy. Sú obzvlášť užitočné pri dlhých túrach alebo v náročnom teréne, kde každý krok môže byť výzvou. Turistické palice tiež zvyšujú stabilitu na klzkom alebo nerovnom povrchu, čo znižuje riziko pošmyknutia a pádu.

Pri výbere turistických palíc je dôležité zohľadniť ich nastaviteľnosť a hmotnosť. Teleskopické palice sú výhodné, pretože si ich môžete prispôsobiť podľa terénu a výšky postavy. Palice by mali byť vyrobené z ľahkých a pevných materiálov, ako je hliník alebo karbón. Dôležitá je aj pohodlná rukoväť a pútko, ktoré zaisťujú dobrý úchop a minimalizujú únavu rúk.

Navigácia a komunikácia

Mobilný telefón s nabitou batériou a možnosťou offline máp je nevyhnutnosťou. Dobrou alternatívou je GPS zariadenie. Nezabudnite informovať niekoho o vašej plánovanej trase a približnom čase návratu.

Poistenie

Pred každou túrou sa uistite, že máte vhodné poistenie pre horskú turistiku, ktoré pokrýva prípadné záchranné akcie a zdravotnú starostlivosť v horskom prostredí.

Horská turistika je nádherný spôsob, ako spoznávať prírodu a tráviť čas aktívne. Správna príprava a vybavenie sú kľúčom k tomu, aby ste si túru užili naplno a v bezpečí. Nezabudnite rešpektovať prírodu, dodržiavať turistické značky a predpovede počasia. Šťastnú cestu!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 10:53