Dreamstime
StoryEditor

Letná grilovačka: Ako sa na ňu pripraviť?

PR článok15.07.2024., 15:00h

Leto je ideálnym obdobím na usporiadanie grilovačky s rodinou a priateľmi. Grilovanie prináša nielen radosť, ale aj skvelé jedlo a príjemnú atmosféru. Ak sa chystáte na letnú grilovačku doma, je dôležité vedieť, čo všetko budete potrebovať, aby bola vaša udalosť úspešná a nezabudnuteľná.

Lajkuj Brainee.sk na

Výber grilu a paliva

Najdôležitejším prvkom každej grilovačky je samozrejme gril. Môžete si vybrať medzi plynovým, elektrickým alebo klasickým grilom na drevené uhlie. Každý z nich má svoje výhody. Plynový gril sa rýchlo nahrieva a umožňuje jednoduchú reguláciu teploty. Elektrický gril je ideálny pre tých, ktorí žijú v mestských bytoch a nemajú prístup k otvorenému ohňu. Tradičný gril na drevené uhlie dodáva jedlu autentickú chuť a vôňu dymu, čo mnohí považujú za nenahraditeľné.

Ak používate gril na drevené uhlie, budete potrebovať kvalitné uhlie alebo brikety. Pre plynový gril si zabezpečte dostatok propánovej náplne. Elektrický gril stačí len pripojiť do zásuvky, takže si nemusíte robiť starosti s palivom.

Náradie na grilovanie

Pri grilovaní je dôležité mať po ruke kvalitné náradie. Základná výbava zahŕňa grilovacie kliešte, obracačku, štetec na marinovanie, grilovací teplomer a rukavice odolné voči teplu. Tieto nástroje vám uľahčia manipuláciu s jedlom a zabezpečia, že vaše pokrmy budú perfektne pripravené.

Plánovanie menu

Plánovanie menu je kľúčové pre úspešnú grilovačku. Populárne možnosti zahŕňajú rôzne druhy mäsa ako hovädzie steaky, bravčové kotlety, klobásy, špekačky, párky či kuracie mäso. Ryby a morské plody, ako losos a krevety, sú tiež výbornou voľbou. Nezabudnite na zeleninu, ktorá môže byť grilovaná rovnako chutne ako mäso – papriky, cuketa, baklažán, kukurica a huby sú len niektoré z možností. Pre vegetariánov a vegánov sú skvelou alternatívou tofu, tempeh a grilované syry.

Marinády a omáčky

Marinády a omáčky dodávajú jedlu chuť a šťavnatosť. Pripravte si rôzne marinády z oleja, byliniek, korenín, citrusových štiav a omáčok ako barbecue, teriyaki alebo horčicovo-medová.

Prílohy a dezerty

Okrem hlavných jedál je dobré mať pripravené aj prílohy a dezerty. Zemiakový či cestovinový šalát, pečené zemiaky a čerstvé šaláty sú skvelým doplnkom k hlavnému menu. Ako dezert môžete podávať grilované ovocie ako ananás či broskyne, alebo tradičné s‘mores – marshmallow s čokoládou a sušienkami.

Nápoje

Neodmysliteľnou súčasťou grilovačky sú osviežujúce nápoje. Voda s citrónom alebo mätou, domáce limonády, pivo, víno a cider sú obľúbené voľby. Koktejly ako mojito alebo sangria môžu tiež prispieť k skvelej atmosfére.

Pohodlné sedenie a dekorácie

Zabezpečte dostatok miest na sedenie a pohodlný stôl na servírovanie jedál. Pridajte vonkajšie vankúše a deky pre väčšie pohodlie. Na vytvorenie príjemnej atmosféry môžete použiť dekorácie a osvetlenie – lampióny, sviečky, svetielka na solárnu energiu a kvety.

Bezpečnosť

Bezpečnosť je pri grilovaní veľmi dôležitá. Majte po ruke hasiaci prístroj alebo vedro s vodou pre prípad neočakávaného požiaru. Uistite sa, že gril je stabilne umiestnený a dávajte pozor na deti a domácich miláčikov v blízkosti grilu.

 

Recepty na grilovanie

Grilované kuracie krídla s medovou glazúrou

Ingrediencie:

- 1 kg kuracích krídel

- 1/4 šálky medu

- 1/4 šálky sójovej omáčky

- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)

- 1 polievková lyžica olivového oleja

- 1 čajová lyžička mletej papriky

- soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

1. V miske zmiešajte med, sójovú omáčku, nasekaný cesnak, olivový olej a mletú papriku.

2. Kuracie krídla dôkladne osoľte a okoreňte.

3. Namočte krídla do pripravenej marinády a nechajte ich marinovať aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc.

4. Predhrejte gril na strednú teplotu.

5. Grilujte kuracie krídla asi 20-25 minút, pričom ich pravidelne otáčajte a potierajte zvyšnou marinádou, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.

6. Podávajte horúce s obľúbenými prílohami.

 

Grilované vykostené kuracie stehná s bylinkovou marinádou

Ingrediencie:

- 1 kg vykostených kuracích stehien

- 1/4 šálky olivového oleja

- šťava z 1 citróna

- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)

- 2 polievkové lyžice čerstvého rozmarínu (nasekaného)

- 2 polievkové lyžice čerstvého tymianu (nasekaného)

- soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

1. V miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, nasekaný cesnak, rozmarín a tymian.

2. Kuracie stehná osoľte a okoreňte.

3. Namočte vykostené kuracie stehná do pripravenej bylinkovej marinády a nechajte ich marinovať aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc.

4. Predhrejte gril na strednú teplotu.

5. Grilujte kuracie stehná asi 15-20 minút, pričom ich pravidelne otáčajte, kým nie sú úplne prepečené a získajú krásnu zlatistú farbu.

6. Podávajte s obľúbenými prílohami.

 

S týmito receptami a kompletným zoznamom potrebných vecí budete pripravení na skvelú letnú grilovačku doma. Príprava a plánovanie sú kľúčom k úspechu, aby ste si mohli užiť čas strávený s rodinou a priateľmi, dobré jedlo a krásne letné dni. Prajeme vám nezabudnuteľnú grilovačku!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:57