Unsplash
StoryEditor

Ako vybrať tú najlepšiu umývačku riadu pre vašu domácnosť?

PR článok25.06.2024., 00:00h

Či už uvažujete o výmene starej umývačky riadu alebo si chcete kúpiť svoju prvú, v nasledujúcom článku vám poradíme, ako nájsť tú najlepšiu.

Lajkuj Brainee.sk na

Kúpou umývačky riadu môžete takpovediac mávnuť rukou nad narastajúcou hromadou špinavého riadu. Ten bude nakoniec oveľa čistejší, pretože umývačky riadu dokážu umývať pri vyšších teplotách ako vaše ruky. Tie najlepšie umývačky riadu zanechajú taniere čisté a suché. Príbory a sklenený riad sa budú krásne lesknúť a zároveň budete šetriť vodu, energie a najmä čas.

Umývačka alebo klasické umývanie riadu?

O tom, či je hospodárnejšie používať umývačku riadu alebo nie, do určitej miery rozhodnú vaše návyky pri umývaní riadu. Napríklad použitie misy na umývanie riadu bude vyžadovať oveľa menej vody, ako keď necháte kohútik pustený. A ak urobíte to druhé, pravdepodobne miniete oveľa viac vody, než by spotrebovala umývačka riadu. Používanie umývačky riadu nepochybne šetrí čas a váš riad dôkladne vyčistí. Je to preto, že umývačky riadu dosahujú vyššie teploty ako váš vodovodný kohútik s horúcou vodou, používajú silnejšie čistiace prostriedky ako prostriedok na umývanie riadu, čím pomáhajú zabíjať baktérie.

Aby bola umývačka riadu čo najefektívnejšia a najhospodárnejšia, zapínajte ju iba vtedy, keď je naložená špinavým riadom do plna. Zvyšky z riadu vopred zoškrabte do koša a silne znečistené panvice namočte do teplej vody. To všetko pomôže maximalizovať čistiaci výkon vašej umývačky riadu bez zbytočného plytvania vodou.

Pozrite sa aj na energetickú triedu vašej budúcej umývačky riadu, pretože vám to ukáže, ako je šetrná k životnému prostrediu. Všetky nové umývačky riadu by mali byť dosť účinné, dokonca aj tie s nižším hodnotením.

Umývačka riadu je skvelou voľbou, no pri výbere tej správnej je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých faktorov. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako vybrať umývačku riadu, ktorá sa dokonale hodí do vašej kuchyne a splní všetky vaše požiadavky.

Rozmery a umiestnenie

Prvým krokom je zmeranie priestoru, kde plánujete umiestniť vašu novú umývačku riadu. Väčšina umývačiek má štandardnú výšku a hĺbku, no líšia sa v šírke. Na trhu nájdete modely s šírkou 45 cm, ideálne pre kompaktné kuchyne, ktoré pojmú 8-9 súprav riadu. Ak máte priestrannejšiu kuchyňu alebo väčšiu rodinu, siahnite po 60 cm širokej umývačke s väčšou kapacitou.

Nezabudnite tiež zvážiť typ - vstavané umývačky riadu sa skryjú za dvierka kuchynskej linky, voľne stojace majú odkrytý ovládací panel. Polointegrované umývačky zase kombinujú viditeľný panel s dvierkami ladenými s vašimi skrinkami. Vyberte si podľa vašich preferencií a štýlu vašej kuchyne.

Energetická účinnosť umývačky

Energetická účinnosť umývačiek riadu je uvedená na energetickom štítku. Energetické triedy sú zoradené abecedne od A po G, pričom trieda A predstavuje najúspornejší model a G je najmenej efektívne.

“Energetická účinnosť je dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť pri výbere umývačky riadu. Úspornejší model vám pomôže ušetriť peniaze na účtoch za energiu v priebehu času. Je však dôležité poznamenať, že aj umývačky riadu s nižšou účinnosťou dokážu riad efektívne umyť a osušiť. Rozdiel medzi jednotlivými triedami spočíva v spotrebe energie a vody, nie v kvalite umývania,” hovorí špecialista na kuchynské spotrebiče z obchodu DOMOSS.sk.

Spotreba vody

Moderné umývačky riadu spotrebujú na jeden cyklus približne 11-25 litrov vody. Ak máte početnú rodinu a umývačku používate často, zvoľte model s nižšou spotrebou. Hoci môže byť počiatočná investícia vyššia, z dlhodobého hľadiska sa vám to oplatí. Navyše, v porovnaní s ručným umývaním, ušetríte s umývačkou riadu až polovicu vody.

Hlučnosť

Ak máte otvorenú kuchyňu prepojenú s obývacou izbou, hlučnosť umývačky zohráva dôležitú úlohu. Aby vás nerušila pri oddychu či sledovaní obľúbených programov, vyberte si model s hlučnosťou pod 50 dB. Tiché umývanie ocení celá vaša domácnosť.

Inteligentné funkcie

Prémiové modely umývačiek ponúkajú inteligentné funkcie a pripojenie cez aplikáciu v mobile. Vďaka tomu môžete pohodlne spustiť, pozastaviť či naplánovať umývanie odkiaľkoľvek. Niektoré aplikácie ponúkajú aj stiahnutie dodatočných programov, ako napríklad dezinfekčné umývanie, či možnosť upraviť intenzitu zvoleného cyklu. S inteligentnými funkciami bude starostlivosť o riad hračkou.

Vyberte si umývačku, ktorá sedí vašim potrebám

Vyberte si umývačku riadu, ktorá dokonale vyhovie vašim potrebám. S trochou plánovania a zvážením vašich požiadaviek nájdete ideálneho pomocníka do vašej kuchyne. Zohľadnite veľkosť vašej domácnosti, priestorové možnosti kuchyne, energetickú účinnosť, spotrebu vody, úroveň hlučnosti a dodatočné funkcie. Pamätajte, že kvalitná umývačka riadu nie je len investíciou do pohodlia, ale aj do úspory času, energie a vody.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:43