freepik
StoryEditor

Aký peračník je vhodný pre prváčika?

PR článok05.12.2023., 00:00h

Mať prvý peračník v živote, to je veľká vec! Neustále sa môže otvárať, zatvárať, ceruzky sa vykladajú, nakladajú, všetko vonia novotou a je prehľadne uložené, zastrúhané a čisté. A potom príde škola…

Lajkuj Brainee.sk na

Peračník podľa povahy dieťaťa

Pri nákupe peračníka môžete ako rodič zvoliť dve cesty. Jednou z nich je kúpiť peračník s viacerými poschodiami a s priečinkami i pútkami na všetky písacie potreby. Dieťatko tak vždy nájde ceruzky, fixky, pastelky aj perá na svojom mieste, možno aj prehľadne zoradené podľa farby. Niektorí drobci si na to skutočne potrpia.

Ale sú tu aj takí, ktorým poriadok a zdĺhavé triedenie veľa nehovorí. Pútka v peračníku pokladajú za zbytočné, a tak všetky písacie potreby končia iba voľným štýlom uložené v útrobách peračníka. Môžeme to nazvať aj pohádzané. Výhoda? Šetrí to čas pri balení sa domov.

Kým jednoposchodové peračníky zaberajú po rozložení na lavici viac miesta (obsahujú odklápaciu časť), dvoj- a trojposchodové peračníky miesto šetria, len v nich treba listovať. Aký peračník bude ten pravý pre vaše dieťa?

Hľadá sa praktický peračník pre prváka

Ako je to s peračníkmi bez dostatočného množstva pútok na písacie potreby? Žiačik v množstve cerúz voľne pohodených v peračníku hľadá vhodnú farbu a kreslí s ňou, až keď iní majú dávno dokončenú úlohu.

Takisto stráca prehľad o tom, ktorá farbička sa mu z peračníka stratila alebo ktoré ceruzky treba po vyučovaní zastrúhať. Najmenší žiaci by preto rozhodne mali využívať peračníky, v ktorých má každá písacia potreba svoje miesto.

Peračník pre prváka môže mať rovnakú potlač ako jeho školská taška alebo aj vrecko na prezuvky, vďaka tomu si ľahšie zapamätá, ktoré pomôcky patria jemu.

image
samdex.sk

Drahý netreba

Peračníky sa oplatí kupovať bez výbavy. Každá pani učiteľka vám na začiatku školského roka povie svoje nároky na obsah peračníka, takže by ste museli pomôcky tak či tak vymeniť. Zvyčajne si prváčik v peračníku nosí obyčajné ceruzky, perá, farebné ceruzky, fixky, gumu, strúhadlo, malé pravítko a nožničky s plochým hrotom.

image
samdex.sk

Naše deti sú malí umelci, preto pri výbere peračníka netreba siahať po najdrahších modeloch. Stane sa, že ich pochytí tvorivá chvíľa a na peračník alebo priamo doň začnú kresliť.

Myslíte si, že vaše dieťa by to nikdy neurobilo? Nikdy neviete, s kým bude sedieť v lavici a kto ho v triede svojím správaním ovplyvní. Hoci peračník sa dá oprať, niektoré šmuhy môžu byť nevyčistiteľné a vás ako rodiča to bude zaiste trápiť viac ako malého Picassa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 06:24