dreamstime.com
StoryEditor

Ako vytvoriť modernú a funkčnú záhradu?

PR článok25.07.2023., 00:00h

Aj vy patríte k ľuďom, ktorým pobyt a práca v záhradke robí radosť? Potom by vás nemali obísť súčasné záhradné trendy. Inšpiráciu v nich nájdu majitelia veľkých aj malých záhrad - každý, kto miluje prírodu.

Lajkuj Brainee.sk na

Súčasnosť kladie dôraz na praktickosť v každom smere, preto každú záhradu je dobré funkčne rozčleniť. Časť záhrady má patriť okrasnej zeleni, vodným prvkom a relaxačnému kútiku, ďalšia časť zeleninovým záhonom, ovocným stromom a kríkom. Dobré je, ak záhradkári používajú domáci kompost a prírodné zelené hnojivá. Dôležitá je tiež kvalita náradia, používanie nádob na zachytávanie dažďovej vody a praktické vyvýšené záhony.  

Vyvýšené záhony

Praktické vyvýšené záhony sa hodia do každej záhrady - vďaka záhonom na vyššej úrovni si záhradkár pri práci oveľa menej namáha. Ideálna šírka záhonu by však nemala presahovať dva metre, aby bolo možné jednoducho dosiahnuť do jeho stredu. Vo vyvýšenom záhone sa na jar pôda rýchlejšie zahreje, vďaka čomu je možné skôr sadiť. Typická je tiež hustejšia výsadba, rýchlejšie dozrievanie plodín a vyšší objem úrody. V týchto špeciálnych záhonoch sa pôda ani pri intenzívnych dažďoch nepremočí, keďže obvykle sa koreňové systémy rastlín nachádzajú cez pätnásť centimetrov nad úrovňou okolitého terénu. Štýlový vyvýšený záhon je možné zhotoviť z drevených prepraviek, z paliet alebo z dosiek.      

Oplotenie záhrady

Pred výberom plotu do záhrady dobre zvážte, či chcete priehľadné alebo nepriehľadné oplotenie. Ak uprednostňujete súkromie, skvelým tipom sú betónové ploty s hladkými alebo okrasnými stĺpikmi. Optické predely sú vyrábané z rôznych materiálov - nielen z betónu, ale aj z dreva, kovu, drôtu, plastu, kameňa alebo z tehál. Betónový plot však môže mať rôznorodé dizajnové prevedenie – môže imitovať tvárnice, bridlice, kameň, tehly, drevo a iné materiály. Záhradné oplotenie musí celoročne odolávať nielen silnému slnečnému žiareniu, ale aj vetru, dažďu, snehu a mrazu, preto je potrebné dbať na pevnosť a stabilitu všetkých jeho prvkov.    

Ako vybrať bránu

V súčasnosti sú lamelové brány obľúbeným a vyhľadávaným typom brán nielen do rodinných domov, ale aj do záhrad. Výplne je možné voliť buď s úzkymi alebo so širokými profilmi. Záhradkári však často uprednostňujú aj brány plechové alebo kované, ktoré skvelo dotvárajú prírodný ráz prostredia. Skvelým tipom sú brány posuvné - samonosné, koľajové alebo závesne. No nech si vyberiete ktorýkoľvek typ brány do svojej záhrady, každý druh má dizajnovo ladiť aj s oplotením a s celým okolím, aby všetky prvky spolu vytvorili nielen funkčnú, ale aj krásnu záhradu na pohľad.                       

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 13:15