freepik.com
StoryEditor

Všetci poznáme pojem tachometer. Používame ho správne?

PR článok10.05.2023., 00:00h

Auto nekupujeme denne ako čerstvý chlieb, preto musíme pri jeho kúpe zvážiť niekoľko vecí. Budeme sa tešiť z celkom nového vozidla alebo sa spoľahneme na auto z druhej ruky? Pri druhej možnosti treba byť opatrný. Stáčanie kilometrov je obľúbená praktika špekulantov, ktorí chcú pri predaji vozidla zaujať nízkym opotrebením vozidla.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je odometer ako odometer

Obzvlášť v prípade ojazdených vozidiel sa stretávame s javom, ktorý by vyhovoval aj väčšine ľudí. Kto by nechcel vlastniť zázračný stroj, čo by nás jediným otočením kolieska omladil o pár rokov? Deje sa to však len na papieri. Pravda je taká, že tak ako my ľudia, aj autá a všetky veci okolo nás sa vplyvom používania opotrebúvajú.

Nájdu sa však „majstri“, ktorí takto bez hanby klamú pri predaji vozidiel. Stačí stočiť pár tisícok kilometrov, aby to vyzeralo tak, že sa auto u predošlého majiteľa takmer nepoužívalo, a razom nie je prekážkou ani jeho vyššia cena. Každý chce jazdiť na vozidle, ktoré je opotrebované čo najmenej, lebo je to prísľubom lepšieho technického stavu, atraktívnejšieho vzhľadu a dlhšej životnosti.

Takéto čarovanie s najazdenými kilometrami sa dialo v minulosti a praktizuje sa aj dnes. Na starších vozidlách nemal problém stočiť kilometre ani zručný šofér. Novšie vozidlá majú zariadenie na meranie prejdenej vzdialenosti, tzv. odometer, zabudované v palubnom počítači. No stále sa nájdu špecialisti, ktorých neodradí ani vyspelá technika či hrozba trestu. Nevypláca sa byť príliš dôverčivý a pri kúpe ojazdeného vozidla to platí dvojnásobne. Myslite na overenie kilometrov.

Odometer, zoznámte sa

Ak sa pri kúpe nového vozidla nechceme popáliť, mali by sme využiť všetky dostupné možnosti overenia kilometrov. Predajca auta môže byť sympatický, čísla na kúpnej zmluve tiež. Autíčko vyzerá ako nové, tak načo zbytočne zdržovať proces predaja? Nekúpim ja, vezme niekto iný... Pri kúpe auta však ide o nemalé peniaze, preto nezaškodí byť ostražitý a v primeranej miere podozrievavý.

Odometer nie je tachometer, aj keď v princípe oba prístroje merajú otáčky. Mnohí ľudia si preto tieto pojmy mýlia. Kým odometer je počítadlo prejdenej vzdialenosti a udáva hodnoty v kilometroch alebo míľach, tachometer meria otáčky za minútu (napr. motora aj na stojacom aute) a udáva sa v jednotkách RPM (otáčky za minútu). Modifikovaným otáčkomerom je rýchlomer (speedometer), ktorý meria najčastejšie otáčky na prevodovke vozidla, čo predstavuje okamžitú rýchlosť vozidla a udáva sa v kilometroch alebo míľach za hodinu (km/h, MPH).

V minulosti ste sa v aute stretli s mechanickým odometrom. Ten bol mechanicky prepojený s hnacím ústrojenstvom a sprevodovaný tak, že jedna otáčka počítadla vyjadrovala prejdenú vzdialenosť buď jeden kilometer, alebo jednu míľu. V podstate otáčkomer – tachometer kalibrovaný na meranie prejdenej vzdialenosti. Odtiaľ pochádza zaužívané pomenovanie. S týmto typom počítadla sa už ale skôr stretneme iba pri veteránoch. 

image
unsplash.com

Digitálne počítadlo kilometrov – odometer meria prejazdenú vzdialenosť najčastejšie kombináciou mechanicko-magnetického princípu a zosnímané impulzy sa spracúvajú v jednej, alebo viacerých riadiacich jednotkách vozidla. Výsledná hodnota je zobrazená na digitálnom displeji niekedy označenom skratkou ODO.   

image
shutterstock.com

Z uvedeného vyplýva, že súčasné vozidlo nemôže mať „stočený tachometer“, lebo otáčkomer sa nedá stočiť, pretočiť, zmanipulovať, ani zistiť jeho záznamy o stave. Takže predmetom častých neoprávnených manipulácií sa stáva počítadlo prejdenej vzdialenosti - odometer.

Preto, pri kúpe ojazdeného vozidla je nevyhnutné overenie kilometrov podľa VIN čísla či EČ. Každé vozidlo má svoju históriu. Všetky údaje o ňom sú zaznamenávané aj na povinných servisných kontrolách, kde sa evidujú tiež údaje získané z odometra. Pri kúpe ojazdeného vozidla sú tieto informácie relevantné. Nenechajte sa oklamať a získajte informácie o vozidle z oficiálnych zdrojov.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:17