DPH na knihy sa má zvýšiť, tým prirodzene stúpne aj cena kníh. Internet reaguje.Fb/zomri/
StoryEditor

Slovákov čaká zdražovanie, vláda chce aj drahšie knihy. Vraj čítajú len bohatí. Internet sa baví, pozri si najlepšie MEMEČKA

bed18.09.2024., 08:24h

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-ssd) predstavil na pondelkovej tlačovej besede balíček zdražovania, ktorý pripravila vláda na to, aby zaplátala diery v rozpočte a dlh. Siahne aj na knihy.

Lajkuj Brainee.sk na

Okrem potravín zdražejú aj knihy. Minister financií s premiérom Robertom Ficom predstavili položky, na ktoré plánujú zvýšiť DPH - čo bude prirodzene viesť k zdražovaniu. Vládni predstavitelia zo strany Smer si myslia, že čítanie je aj tak pre bohatších, a práve tí by podľa nich mali pomôcť štátu lepšie hospodáriť. Zdražejú aj potraviny, diaľničné známky, zníži sa daňový bonus na potomkov. Vláda tvrdí, že tým zasiahne "bohatších ľudí v krajine."

image

Nočná mora ľudí, ktorí nenávideli dejepis. Tento kvíz preverí, ako dobre poznáte najzásadnejšie roky našej histórie

Najmä v literárnej obci sa po rozhodnutí zdražieť knihy zdvihla vlna nevôle. Knihy totiž majú patriť do daňovej sadzby 23 percent. Vydavateľstvá na protest vyhlasujú výpredaje kníh, ľudia si na sociálnych sieťach robia srandu - fotia svoje knižnice a bavia sa na tom, akí sú "bohatí". Pravdou je, že to je smiech cez slzy. Ak návrh vstúpi do platnosti, Slovensko bude mať najvyššie DPH na knihy v Európe. A prirodzene sa ceny kníh zvýšia. My sme vybrali memečka, ktoré najviac zasiahli scénu sociálnych sietí. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 10:42