elements.envato.com
StoryEditor

Chystáte sa vyraziť za prácou do Nemecka? Toto sa oplatí vedieť!

PR článok25.04.2023., 00:00h

Práca v zahraničí je lákavou možnosťou, ako si rozšíriť obzory, získať skúsenosti a v neposlednom rade aj dostať viac zaplatené. Hoci by sa mohlo zdať, že v rámci pracovného trhu Európskeho trhu je všetko rovnaké, nie je to celkom tak. S čím môžete počítať, ak sa rozhodnete pracovať v Nemecku?

Lajkuj Brainee.sk na

Minimálna mzda v Nemecku

Za prácou do zahraničia láka mnohých najmä lepšie platové ohodnotenie. Pri určitých profesiách, ako napríklad zdravotná sestra Nemecko, sú dokonca rozdiely tak zásadné, že do zahraničia odchádzajú už absolventi často bez toho, že by plánovali skorý návrat. Napokon, minimálna mzda predstavovala v druhej polovici roka 2022 až 12 eur na hodinu, pričom pri štandardnom úväzku 168 hodín mesačne môžete počítať s minimálnou mzdou na úrovni 2016 eur. Samozrejme, na kvalifikovaných pracovných pozíciách môžete očakávať výrazne vyššiu mzdu.

Dĺžka pracovnej doby v Nemecku

Štandardne je dĺžka pracovnej doby 8 hodín denne, pričom jej súčasťou je aj polhodinová prestávka na obed. V porovnaní s našimi predpismi ale na ňu máte nárok až po odpracovaní minimálne 6 hodín v rámci pracovného dňa, resp. pracovnej zmeny. Dôležitým rozdielom je, že v Nemecku sa aj sobota považuje za pracovný deň.

Menej dovolenky ako u nás

S dovolenkou sa budete musieť v Nemecku trochu uskromniť a ak sa napríklad radi túlate po horách, tak vaša zimná bunda Patagonia sa vám zíde najmä na kratších výletoch. Základná výmera dovolenky v Nemecku je totiž 20 dní do roka, a to až po tom, ako u zamestnávateľa budete pracovať aspoň 6 mesiacov. Samozrejme, treba myslieť na to, že ide o zákonné minimum, s konkrétnym zamestnávateľom sa môžete pokúsiť o dohodu na veľkorysejších podmienkach.

image
elements.envato.com

Zdravotné poistenie riešte hneď

Ak plánujete v Nemecku pracovať na plný úväzok, odporúčame čo najskôr uzavrieť zdravotné poistenie v niektorej z poisťovní. V Nemecku existujú dva druhy poistenia, teda základné a nadštandardné, ktoré je možné uzavrieť až od určitej výšky mesačného príjmu. Náklady na liečenie môžu byť v Nemecku poriadne vysoké, preto nenechávajte nič na náhodu. Na zdraví sa totiž šetriť neoplatí.

Nezabudnite ani na daňové povinnosti

Daňové zákony sú v Nemecku zásadne odlišné od tých na Slovensku. Daň z príjmu je v Nemecku progresívna a teda odvíja sa od toho, aká bude výška vášho ročného príjmu. Okrem toho sa výška dane odvíja aj od daňovej triedy. Oplatí sa využiť daňové služby, vďaka ktorým presne budete vedieť, kedy máte povinnosť podať v Nemecku daňové priznanie a v čom spočíva rozdiel, ak do Nemecka idete pracovať iba na pár týždňov a na celý rok. Svoje daňové povinnosti tak riešte v predstihu, ideálne už počas prvých týždňov po nástupe do nového zamestnania.

 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:21