Martin Haburaj, archív Aj Ty v IT
StoryEditor

Riaditeľka Aj Ty v IT: Ženy na technických pozíciách stále bojujú so stereotypmi, aj keď začína prevládať obdiv

Sandra Sokologorská12.04.2021., 13:21h
Vedie občianske združenie, ktoré podporuje vzdelávanie žien v informačných technológiách. Riaditeľka Aj Ty v IT Petra Kotuliaková v rozhovore vysvetľuje, akému problému čelí v tejto oblasti školstvo, aj to, ako je u nás vnímané nežnejšie pohlavie na technických pozíciách.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj Ty v IT vzniklo pred 8 rokmi a vtedy bol pomer študentiek na IT fakultách tri až päť percent z celkového počtu študentov týchto škôl. Aké sú tie percentá teraz?

Teraz je to 12 až 15 percent. Zbierame dáta z troch fakúlt na Slovensku – z Fakulty informatiky a informačných technológií v Bratislave, Fakulty riadenia a informatiky v Žiline, Fakulty elektrotechniky a informatiky v Košiciach.

Tešíme sa z tohto rastu, stále je to však nízke číslo. Dôležité však je, že školy dýchajú úplne inou atmosférou, ak sú tam chlapci aj dievčatá.

To potvrdzujú aj pedagógovia. Ak majú na projektoch tiež dievčatá, má to úplne inú dynamiku ako v iba chlapčenských krúžkoch. Osobne som sa nestretla na vysokých školách, s ktorými komunikujeme, s tým, že by dievčatá neboli prínosom.

Aké percento žien pôsobiacich v IT sa snažíte docieliť?

Náš cieľ je 30 percent študentiek a 40 percent žien pracujúcich na IT pozíciách. Uvedomujeme si, že sú to veľké čísla. A aj keď sa tešíme, že teraz je 15 percent študentiek, máme pred sebou ešte veľký kus cesty.

Ja tie percentá, ktoré sme teraz na IT fakultách dosiahli, rada spomínam, lebo málokedy je za tým vidieť to množstvo práce. Nefunguje to tak, že každé dievča na strednej škole získame len jednou aktivitou alebo workshopom. Aspoň rok na tom spolu musíme pracovať.

A navyše veľa dievčat síce ide študovať IT, ale mimo Slovenska, tie v štatistikách nemáme zachytené vôbec. My chceme dievčatám ukázať, aké možnosti budú mať, ak pôjdu študovať techniku, diskutujeme o ich uplatnení v tejto oblasti.

Čo považujete za váš najväčší úspech?

Keď sa niekedy pozriem späť, zdá sa mi až neuveriteľné z čoho Aj Ty v IT vyrástlo. Vlastne len z obyčajného nápadu usporiadať jediný workshop!

Pracovala som pre Fakultu informatiky a informačných technológií STU v Bratislave a stále viac som si všímala, že tam takmer nie sú dievčatá. Dohodli sme sa, že skúsime urobiť jednu aktivitu a uvidíme, či vôbec nejaké dievčatá prídu.

Oslovila som viacero žien z IT biznisu, aby prišli porozprávať svoje príbehy a na workshop s nimi prišli vtedy desiatky stredoškoláčok, čo ma príjemne prekvapilo.

Problém teda nebol v tom, že by o IT nemali záujem, ale v chýbajúcej podpore. Postupne som totiž zistila, že ich nikto ku kariére v IT nemotivuje . A tým pádom im nikto neukazuje, ako veľa možností im môže táto oblasť ponúknuť.

Na prvý workshop potom nadviazali ďalšie a ďalšie, začali sme chodiť na školy a ten záujem postupne stále viac rástol. Z jedného workshopu tak vzniklo občianske združenie, ktoré teraz funguje na celom Slovensku.

Prečo by mali ísť dievčatá študovať informatiku, okrem toho, že je to finančne atraktívny odbor?

Pretože technológie sú naša budúcnosť. Naším cieľom je, aby technológie boli vyvíjané ako mužmi, tak aj ženami. Ak vám v tíme chýba žena, tak tam môže chýbať ten hlas, ktorý hovorí: „Urobme to aj s ohľadom na ženy.“

Máte pocit, že vysokoškolské vzdelávanie v oblasti IT je na Slovensku na dobrej úrovni?

Problém je v tom, že takýchto vysokých škôl je málo, respektíve majú pomerne malý počet študentov. Uvádza sa, že na Slovensku chýba asi 10-tisíc IT odborníkov, pričom ročne ukončí IT fakulty okolo 1500 absolventov.

Ten nepomer je obrovský, zároveň požiadavky na príchod nových ľudí neustále rastú, keďže nastupujúca automatizácia vyžaduje IT zručnosti u čoraz väčšieho počtu zamestnancov.

Na základných a stredných školách je zase žalostný nedostatok učiteľov informatiky. Tento odbor onedlho nebude mať kto učiť.

To sa ale netýka len informatiky, ale aj fyziky či chémie. Generácia starých učiteľov nám vymiera a prísun tých mladých je veľmi malý.

Keď sa povie termín informačné technológie, väčšina ľudí si predstaví len programovanie, ale zahŕňa to veľa ďalších profesií. Ktoré sú medzi ženami najviac zastúpené?

Áno, veľa ľudí si doteraz naozaj myslí, že informatika je iba programovanie, pričom spektrum IT profesií je neuveriteľne široké.

Ženy v IT sa zameriavajú napríklad na dizajn, pracujú na pozíciách projektových manažérok, tie, ktoré majú rady detail, sú skvelé ako testerky alebo dátové analytičky. Nájdeme však medzi nimi aj vývojárky.

IT je skvelá oblasť na to, keď chcete komunikovať, cestovať, objavovať a kariérne rásť. Viete v ňom tiež flexibilnejšie zladiť váš pracovný a súkromný život, čo je veľkou výhodou najmä pre ženy, ktoré sa rozhodli mať rodinu.

A kde ich je najmenej?

Teraz je veľký boom v kybernetickej bezpečnosti a umelej inteligencii napríklad, ženy sem začali prenikať len nedávno, ale verím, že sa toto čoskoro zmení.

Vaše združenie búra rodové stereotypy v oblasti IT. Stretávajú sa s nimi ženy aj v súčasnosti?

Áno a najčastejšie práve od mužov. Neuvedomujú si, že štartovacia čiara ženy na ceste do IT je položená úplne inde, ako čiara muža. Začína to už v detstve v rodine, kedy chlapcovi kúpime kladivko, autíčko, stavebnicu, pri ktorej rozvíja jemnú motoriku.

Dievčaťu kúpime bábiku, žehliacu dosku a malý sporák. Vedieme ich k tomu, aby hrali na istotu, starali sa o druhých, mali dobré známky a príliš neriskovali. Ako nám dievča rastie, jej záujmy sú čiastočne ovplyvnené už týmito vzormi správania.

A keď potom príde na hodiny informatiky, chýba jej úvod, ktorý chalani „vyklikali“ pri hrách, má pocit, že je najpomalšia v triede a jej motivácia veľmi rýchlo padá.

Celé IT je nastavené ako pokus-omyl. Teda treba to skúšať aj viackrát, kým to pôjde. Od dievčat sa však očakáva, že im to pôjde výborne ihneď, chceme ich mať perfektné. U chlapcov sa skôr toleruje rebelstvo, a malé neúspechy.

A čo sa týka finančného ohodnotenia, sú v IT veľké rozdiely medzi mužmi a ženami?

V IT je ten rozdiel trochu nižší ako v iných oblastiach, primárne sa pozerá na kvalitu kandidáta a jeho odborné znalosti.

Ženy častokrát kvôli materským povinnostiam vypadnú na nejaké obdobie z tohto rytmu, čo znamená ich nižší plat v porovnaní s mužskými kolegami.

Kariérny plán si teda musia budovať cielene s ohľadom na plánovanie rodiny a ideálne v tomto pláne rátať aj s tým, že sú dvaja rodičia, nielen matka.

Aká zmena vo vnímaní žien v IT sektore teda v očiach verejnosti nastala, odkedy ste založili Aj Ty v IT?

Spojenie žena a technológie stále nie je úplne štandardné, ale posun vo vnímaní žien v tejto oblasti je obrovský.

Stretávame sa zvyčajne s dvoma typmi reakcií. Jeden je voči ženám obdivný, čo všetko dokázali. Druhý je nechápavý, že čo tam tá žena vlastne robí. Našťastie sa to skôr prikláňa k tomu obdivnému postoju.

Ak si zoberiete rozvoj technológií, je až neuveriteľné, ako rýchlo napredujeme. Keď sme pred ôsmymi rokmi začínali, stretávali sme sa s generáciou rodičov, ktorá takéto široké využitie rôznych zariadení, kedy vám jeden telefón funguje v podstate ako osobný počítač, nezažila.

Preto si nevedeli ani predstaviť, čo by ich dcéry v IT vlastne robili. To sa teraz už mení, IT je neoddeliteľnou súčasťou našich životov a stáva sa viac uchopiteľnejším.

Dlhodobo ste pôsobili v Paríži, ako tam vnímajú ženy na vyšších pozíciách?

Vo Francúzsku je materská dovolenka tri mesiace. To znamená, že ženy sa rýchlo vrátia do práce a dieťa u nich nie je ta najväčšia životná méta, ako sa to vníma na Slovensku.

Ženy tam majú aj popri materstve stále svoju kariéru. U nás je problém, že keď je žena dlhodobo na materskej a preruší kariérny rast, často sa vráti buď na nižšiu pozíciu, alebo je ten rast veľmi spomalený.

Preto sme tento rok rozbehli projekt DigiWomen, kedy pomáhame ženám na materskej a rodičovskej dovolenke „oprášiť“ ich IT zručnosti a pomôcť im pri návrate späť do práce. Len 30 percent našich žien sa po narodení detí vracia totiž na svoje pôvodné pozície, a to je veľmi málo. My im pomáhame obnoviť dôveru vo vlastné schopnosti, aby mali ten návrat jednoduchší a viac si verili.

Organizujete kurzy a workshopy vo viacerých mestách pre rôzne vekové kategórie. Robíte aj podujatia pre dievčatá od 8 rokov. Je dôležité, aby sa začali zaujímať o IT už v tomto veku?

Určite. Vtedy im ešte okolie nepodsúva, že tomu nerozumejú. Navyše na strednej škole sa formuje osobnosť, dospievajúci chce byť súčasťou partie a byť „cool“. A mať rád matiku podľa nich „cool“ nie je.

Tento postoj na základných školách ešte nie je taký silný. Tam práve vnímame to, že dievča potrebuje mať kamarátku, ktorá na podujatie pôjde s ňou.

Osem rokov je vek, kedy už dievčatá veľmi dobre vnímajú, reagujú, vidieť na nich obrovské nadšenie, preto sa s nimi skvelo pracuje.

Na akú skupinu sa teda zameriavate najviac?

U nás to veľmi závisí aj od financií. Na všetky projekty potrebujeme granty alebo sponzorstvo od firiem. Je to smutné, ale veľmi málo firiem nás podporuje pri vzdelávaní dievčat na základných školách.

Rozumiem, že sledujú svoje ciele a ich záujem je primárne v skupine starších dievčat a žien, ktoré môžu zamestnať v krátkom časovom období.

Je však potrebné uvedomiť si, že ak si talenty nezačneme vychovávať od malička, na vysokej škole je už neskoro plakať, že ich nemáme.

Kurzy pre dospelé ženy sú zamerané pre začiatočníčky, alebo musia mať predošlé znalosti?

Zameriavame sa na ženy bez IT znalostí, ale máme napríklad veľa žien, ktoré majú znalosti z iných technických smerov – kartografky, chemičky, stavebné inžinierky.

Ženy si uvedomujú, že technológie sú budúcnosť, počas školy mali dobré výsledky v matematike napríklad, ale rodina ich nasmerovala do iných študijných smerov.

Teraz to pociťujú ako handicap a chcú sa vrátiť späť. Chodia k nám však aj ženy, ktoré sú spokojné s prácou v inej oblasti, ale chcú byť efektívnejšie a vedieť využívať moderné nástroje.

Ako dlho trvajú jednotlivé kurzy?

Máme dlhodobé akadémie v rozsahu dvoch mesiacov, ale aj krátkodobé, zväčša mesačné kurzy a jednorazové workshopy - „chuťovky“, ktorých cieľom je umožniť ženám objaviť tú správnu tému pre ne.

Pandémia nás teraz posunula do online výuky. Stratili sme síce tie príjemné chvíle trávené spoločne, na druhú stranu môžeme teraz vzdelávať ženy bez regionálnych obmedzení. Či sedíte pri počítači vo Svidníku, alebo v Senci, naše hodiny sa ku vám dostanú.

Štatistiky ukazujú, že vo veľmi blízkej budúcnosti až 80 percent všetkých pracovných pozícií bude vyžadovať IT zručnosti. To znamená, že ak budete stagnovať a nebudete sa vzdelávať, môžete o svoju prácu prísť.

Čo ešte plánujete?

Pre stredoškoláčky práve rozbiehame krásny projekt Security Girls. Bezpečnosť v online priestore je kľúčová a naša cieľová skupina je ňou aj špeciálne dotknutá na sociálnych sieťach. Preto potrebujeme s dievčatami pracovať, aby sa v tomto priestore vedeli bez obáv pohybovať.

Veľmi dobre sa nám spolupracuje s firmami, ktoré vidia zmysel v tom, čo robíme a chcú nám pomôcť. Každý rok oslavujeme Medzinárodný deň žien v IT.

Ešte pred pandémiou sme na ňom mávali aj 1200 dievčat po celom Slovensku a 70 firiem a organizácii. Tento rok prebehol Girl’s Day v náhradnom termíne v októbri, napriek všetkým komplikáciám dopadla celá akcia výborne.

Ako vidíte budúcnosť žien v IT? Bude ich stále viac pribúdať?

Jednoznačne. Mám pocit veľkého prebudenia, ženy si uvedomujú, že nemôžu stagnovať. Je tiež dôležité, aby sme našim deťom ukazovali, že sa stále učíme, aj keď sme dospelé, aj keď sme pracujúce matky.

Ukázať im, že vzdelanie sa nekončí, keď urobia maturitu alebo získajú vysokoškolský titul, ale je tu s nami po celý život.

Toto nastavenie kontinuálneho vzdelávania na Slovensku nemáme zatiaľ rozvinuté. Preto sa teším, že tieto ženy sú vzorom aj pre svoje deti.

Kto je Petra Kotuliaková

Je zakladateľkou neziskovej organizácie Aj Ty v IT, ktorá vzdeláva dievčatá a ženy v IT oblasti, motivuje ich k štúdiu informatiky a zamestnaniu v sektore technológií.

Doktorát získala na Ekonomickej Univerzite v Bratislave, časť štúdií strávila na Inštitúte Politických štúdií v Paríži a Univerzite Pierre Mendés France v Grenobli. Po skončení štúdia pôsobila v Paríži v spoločnosti DANONE.

Počas svojho pôsobenia na Fakulte Informatiky a informačných technológií STU v Bratislave sa začala venovať téme nedostatku dievčat a žien v IT sektore.

V roku 2015 reprezentovala Slovensko v programe amerického ministerstva zahraničných vecí International Visitor Leadership Program, Women in STEM fields.

V roku 2018 získala titul Female Role Model of the year by CESA Awards, v roku 2020 bola ocenená Britským veľvyslanectvom európskou cenou Women TECH Inclusion Award.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 14:41