Autoškola v roku 1991YouTube/jaffarski
StoryEditor

VIDEO Takto vyzerala autoškola v roku 1991. Na výber si mal len Favorita a 120-tku, na cvičisku si sa poriadne zapotil

Miroslav Kamody14.10.2024., 12:00h

Myslíš, že by si si poradil s podmienkami v slovenských autoškolách pred vyše 30 rokmi?

Lajkuj Brainee.sk na

Urobiť si v dnešnej dobe vodičský preukaz je síce oproti minulosti jednoduchšie, no podstatne drahšie. Ako však vyzeral kurz pred vyše štvrťstoročím? Archívna reportáž uverejnená na YouTube kanále jaffarski ukazuje, ako sa zmenili pravidlá po prijatí novej vyhlášky v roku 1991.

Na drahé autá zabudni

„Nová vyhláška nám nariaďuje, aby sme začali s nácvikom rizikových situácií vzhľadom na vysokú dopravnú nehodovosť, ktorá je tu, najmä u nových začiatočných vodičov,” vysvetľuje v reportáži ústredný metodik autoškôl Andrej Šteffek. 

Výcvik začínal už vtedy trenažérom, samozrejme technologicky ďaleko zaostávajúcim nad tými dnešnými. Ak chcel vyučujúci vytvoriť rizikovú situáciu, na projektor jednoducho umiestil obyčajnú gumu. Nasledovalo cvičisko, na ktorom budúci vodiči prvýkrát sadli do skutočného auta. Na základe reportáže mali na výber z dvoch modelov - Škody 120 a Favorit.

Rizikové situácie

V aute si však nesedel s inštruktorom - ten ti dával pokyny z neďalekej veže, odkiaľ mal výhľad na celé cvičisko. „Po jazde v skutočnej cestnej premávke sa v poslednej tretej etape vracia žiak na autocvičisko, kde pristupuje k nácviku rizikových situácií,” pokračoval Šteffek.

image

Ak nepoznáte všetky tieto dopravné značky, nemôžete sa nazývať dobrým šoférom. Otestujte sa v našom kvíze

Táto časť pritom vyzerala veľmi originálne. V reportáži je vidieť, že inštruktor z veže stlačením gombíka uviedol na cvičisku do pohybu elektrický systém, ktorý spustil na cestu loptu. Pred ňou musel budúci vodič promptne zastaviť. Viac sa dozvieš v samotnej reportáži.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. október 2024 10:28