brainee
StoryEditor

Slováci vymenili Poľsko za Maďarsko. Benzín je lacnejší aj o 40 centov, čaká sa v dlhých kolónach

Miroslav Kamody11.03.2022., 09:00h
Slováci otočili kurz. Okrem Poľska ich lákajú lacné ceny pohonných hmôt aj v Maďarsku.
Lajkuj Brainee.sk na

Cestovanie vodičov zo severného Slovenska za lacným poľským palivom bolo ešte pred mesiacom témou číslo jeden. V posledných dňoch sa však rozhýbala aj južná časť našej krajiny. Môže za to zastropovanie cien paliva v Maďarsku.

Ich horná hranica je 480 forintov (1,26 eura), čo pri pohľade na slovenské ceny benzínu a nafty pôsobí ako prebratie zo škaredej nočnej mory. Ceny u nás medzitým atakujú sumu 1,65 € za benzín, respektíve 1,55 € za naftu.

Tankovanie v Maďarsku

V Rajke, ktorá sa nachádza iba niečo vyše 20 minút od Bratislavy, sa posledné dni pravidelne tvoria kolóny áut. Všetky spájajú dve veci - slovenské ešpézetky a snaha natankovať čo najviac. Ako môžeš vidieť aj na našich fotografiách, je úplne jeho, v ktorej časti dňa na pumpu zavítaš, dlhé rady ťa neminú.

Tankovanie v Maďarsku brainee

​Bežná čakacia doba sa dokáže natiahnuť aj na pol hodinu, čo je však, pri pomyslení na o pomaly 40 centov drahšie tankovanie na našich čerpačkách, veľmi malá daň. Pri plnej 50-litovej benzínovej nádrži ušetríš takmer 19 eur, pri nafte je to už viac ako 14 eur.

Tankovanie v Maďarsku brainee

Prečo sú benzín a nafta v Poľsku a Maďarsku také lacné? 

Naši južní susedia sa rozhodli zatlačiť neustále sa zvyšujúce ceny pohonných hmôt ešte minulý rok. Ceny palív sa na tri mesiace zastropovali na sume 480 forintov. Nakoniec by však tieto sumy mohli platiť až do polovice mája. Na to odpovedali aj Poľsko, ktoré znížilo daň na pohonné hmoty z 23 na osem percent.

​Tankovanie v Rakúsku či Česku sa momentálne rovná samovražde pre tvoju peňaženku. U našich západných bratov stojí benzín už 1,85 €, nafta zase prekonala hranicu 1,90 €. Na niektorých rakúskych pumpách už môže svietiť aj postrach vodičov - dvojka na začiatku číselného radu. Česi však už otvorene uvažujú o zastropovaní cien.

Prečo u nás ceny stále rastú? 

Naša vláda len nedávno priznala, že opatrenia nemá. To, že podobný návrh na stole u nás nie je, potvrdila pre HN Michaela Lovásová, hovorkyňa ministerstva financií. „Sledujeme, čo a v akej forme schváli Česko,“ hovorí.

Tankovanie v Maďarsku brainee

​Každá minca však má dve strany. Jasný príkladom sú menšie maďarské pumpy, ktoré sa dostali do bodu, kedy museli zákazníkov doslova prosiť, aby u nich netankovali, lebo zbankrotujú.

Niektoré ku koncu februára predávali benzín so stratou približne osem forintov na liter a pri nafte to bolo dokonca 18 forintov. Niektoré sa preto rozhodli obmedziť tankovanie na 10 litrov, iné pre istotu svoje podnikanie zastavili. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:24