Hyundai
StoryEditor

Vec, na ktorú si daj pri používaní klimatizácie v aute pozor. Škodí zdraviu i peňaženke

Radoslav Petrík14.03.2021., 14:22h
Tento užitočný komfortný doplnok výbavy áut si vyžaduje dôkladný servis a kontrolu, minimálne raz ročne.
Lajkuj Brainee.sk na

Letné počasie v posledných dňoch udiera v plnej miere. Mnohí sa vzhľadom na uvoľnené opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom vybrali na dovolenky a to nielen na Slovensku, ale i do zahraničia. Najideálnejším dopravným prostriedkom, ktorý môžete v pandémiou zasiahnutej dobe zvoliť, je individuálna doprava v podobe súkromných či vypožičaných áut.

Tie dnes už môžu ponúknuť naozaj luxusné cestovanie, no počas niekoľkohodinovej cesty za slnečným oddychom oceníte v horúcom počasí najmä jednu vec. V starých autách by ste klimatizáciu hľadali pomerne ťažko, dnes však tvorí súčasť základnej výbavy v drvivej väčšine modelov.

​Stretnúť sa teda s autom, ktoré je odkázané "vychladiť" posádku len za pomoci otvorených okien, je v súčastnosti na cestách celkom rarita a väčšinou patria tieto vozidlá opäť k tým skôr vyrobeným.

Klimatizácia teda dokáže výrazne zvýšiť komfort počas cestovania. Veľa majiteľov a vodičov však zabúda na jej správne používanie a najmä zanedbávajú údržbu. Ak totiž starostlivosť o chladiaci systém ignorujete, koledujete si o problémy.

Servis nepodceňujte

Všeobecne odporúčame skontrolovať klimatizáciu aspoň raz ročne, v rámci pravidelnej servisnej prehliadky, alebo pred začiatkom letnej sezóny a po jej skončení. Veľa užívateľov to nevie, no klimatizáciu využijete veľakrát aj v zimných mesiacoch (na zahmlené okná) a tak je po náročnom letnom období vhodné skontrolovať jej stav i funkčnosť.

Pred horúcimi mesiacmi ide zase o prípravu na náročné "pracovné" obdobie chladiaceho systému, kedy funguje naplno, takže je dobré mať po správnej kontrole v servise istotu, že vás klimatizácia nenechá v štichu v tej najmenej vhodnej situácii. Odporúča sa skontrolovať tesnosť a funkčnosť systému, vhod padne vyčistenie klimatizácie a prípadne i doplnenie chýbajúceho chladiaceho média.

Škoda Auto

​Všetky tieto úkony nechajte radšej na odborníkov. Celý proces servisu a kontroly klimatizácie trvá zvyčajne asi hodinu. Cena by sa nemala pohybovať vyššie ako na úrovni sto eur, vie ju však mierne navýšiť výmena peľového filtra, čo patrí taktiež k dôležitým krokom pravidelnej údržby.

Sušíte systém?

Pomerne málo známe opatrenie vám dokáže ušetriť financie i problémy s nalomeným zdravím. Ide o sušenie vnútorných priestorov klimatizácie po jej využívaní a teda po jazde.

Klimatizácia totiž okrem chladenia odoberá zo vzduchu vlhkosť, ktorá zostáva na takzvanom výparníku (väčšinou je pod palubnou doskou auta) a v nej sa zachytávajú i čiastočky nečistôt zvonku.

​Takýto kokteil potom praje roztočom, baktériám, vírusom i hubám. Ak sa problém spojí s nepravidelným čistením, cirkulujú všetky tieto nečistoty spolu s ochladeným vzduchom v interiéri a mieria z výduchov na palubovke priamo do vašich pľúc.

Hyundai

​Výrazne zmierniť tento problém viete správnym zaobchádzaním s klimatizáciou - jej sušením. Znamená to, že pred vypnutím motora (niekoľko minút pred cieľom) klimatizáciu vypnete a necháte čistý vzduch, ktorý zvonku prúdi cez ventiláciu, vysušiť vnútornosti chladiaceho systému.

Keď už sa stretnete so zápachom vychádzajúcim z klimatizácie, najúčinnejšie sú podľa odborníka metódy, pri ktorých je pomocou sondy a stlačeného vzduchu výparník tlakovo omývaný účinnou chemickou suspenziou.

Tým dôjde k mechanickému odstráneniu nečistôt, ako aj k likvidácii mikroflóry. Rovnako môžete využiť čistenie ozónom. Touto metódou sa do vzduchu v kabíne dostanú zložky, ktoré otrávia mikróby a huby vo výparníku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 05:17