StoryEditor

Klimatizácia alebo radšej otvorené okno? Takto sa auto vychladí najrýchlejšie

Radoslav Petrík13.03.2021., 13:25h
Jazda v rozhorúčenom aute môže znižovať pozornosť, reflexy i zvyšovať agresivitu a riziko nehody.
Lajkuj Brainee.sk na

Svoju silu ukazuje leto v týchto dňoch naplno. Teploty atakujú 30 stupňové hodnoty a z automobilov sa na parkoviskách stávajú sauny na kolesách. Už v priebehu niekoľkých minúť sa pritom môže teplota v uzatvorenom odparkovanom aute na slnku vyšplhať i na dvojnásobok tej vonkajšej.

Ihneď teda zabudnite na ponechávanie zvierat či dokonca detí vo vozidle, platí to aj v prípade, že si odbehnete "len na minútku" do obchodu alebo ak necháte pootvorené okno. Každopádne, asi málokto si v súčasnosti dokáže predstaviť existenciu a využívanie automobilu bez modernej klimatizácie.

​Tá je už viac-menej štandardom vo výbave všetkých novo predávaných áut a platí to aj pri niekoľko rokov starých vozidlách. Málokto však vie, ako správne využívať vlastnosti tohto užitočného pomocníka (nielen v letnom období) a ako čo najrýchlejšie vychladiť pekelne rozpálený interiér odparkovaného auta.

​Okno alebo klimatizácia?

Interiér je vhodné udržiavať primerane vychladený a to čo možno najskôr alebo najlepšie ešte pred samotným nastúpením. Vodič totiž počas jazdy pri vysokej teplote stráca pozornosť, je ospalý, malátny a znižujú sa i reflexy. Pomôcť môže nezávislá klimatizácia či moderné otváranie okien pomocou diaľkového ovládača (kľúča) už pri príchode k vozidlu.

Aj tých niekoľko sekúnd či minút dokáže pomôcť s vetraním rozhorúčeného vzduchu v aute. Je však následne efektívnejšie pri jazde otvoriť okno alebo využívať ihneď klimatizáciu? Rozhodujúca je rýchlosť jazdy a vzdialenosť, na ktorú vyrážate. Ak plánujete prejsť len veľmi malý úsek, klimatizácia nestihne vychladiť interiér a jediným riešením je teda na ten okamih stiahnuť okná a horúčavu pretrpieť s prievanom.

Logicky okno zatvorte pri veľmi vysokých diaľničných či státí v kolóne, kedy vzduch do auta neprúdi. Vtedy je tu len jediná možnosť - klimatizácia. Pri plánovanej dlhšej jazdy je najlepšie najskôr stiahnuť okná alebo otvoriť dvere, aby sa najhorúcejší vzduch čo najskôr vyhnal von (ideálne teda ešte pred jazdou). Keď už je to možné, tak čo najskôr naštartujte a vydajte sa na cestu.

Škoda Auto

​​Po prejdení niekoľkých stoviek metrov okná zatvorte a aktivujte klimatizáciu. Najrýchlejšie dosiahnete zníženie teploty tak, že predné okná zatvoríte úplne, ale zadné necháte po zapnutí klimatizácie mierne otvorené - zhruba päť centimetrov. Studený vzduch prúdiaci z palubnej dosky bude vytláčať ten teplý práve cez zadné okná a postupne ochladzovať kabínu.

Po niekoľkých minútach ich zatvorte úplne a prácu ponechajte len na klimatizáciu. Rovnaký princíp platí aj pri manuálnej klimatizácii, ktorú pustite na začiatku naplno a na nízku teplotu. Na úvod sa odporúča tiež spustiť vnútornú cirkuláciu vzduchu, keď kompresor nemusí navyše ochladzovať vzduch, ktorý nasáva zvonku.

Pozor na teplotný šok

Po uzavretí všetkých okien a deaktivácii vnútorného okruhu si môžete nastaviť klimatizáciu na vami požadovanú teplotu, no dbajte na to, aby bola oproti vonkajšej teplote nižšia maximálne o päť až osem stupňov Celzia. Ak plánujete skutočne dlhú trasu (napríklad sto a viac kilometrov) môžete ju ešte o nejaký stupeň znížiť, no pred cieľom ju postupne zvyšujte.

Toyota Hilux - automatická prevodovka Toyota Hilux - automatická prevodovka Toyota

​​V opačnom prípade hrozí vášmu telu po vystúpení z auta teplotný šok, prechladnutie, nádcha a ďalšie zdravotné komplikácie. A kašlať na verejnosti v období pandémie koronavírusu rozhodne nechcete. Taktiež nesmerujte studený vzduch priamo na telo a nohy, radšej namierte prúd vzduchu na okná či strop.

Odborníci odporúčajú klimatizáciu niekoľko minút pred úplným zastavením a vypnutím motora deaktivovať, nechať zapnuté len klasické fúkanie a vlhkosť v útrobách systému klimatizácie vysušiť. Vďaka tomu budete predchádzať plesniam, vzniku baktérii a zápachu, ktoré by z výduchov klimatizácie smerovali priamo do vašich dýchacích ciest.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:27