TASR/Branislav Račko
StoryEditor

Maličkosť, ktorá sa ti môže poriadne vypomstiť. Hrozí za ňu pokuta i odobratie dokladov od auta

Radoslav Petrík09.03.2021., 10:58h
Vyhni sa zbytočným problémom a finančným postihom tak, že pred jazdou si auto vždy dôkladne skontroluješ. Najmä počas zimnej sezóny.
Lajkuj Brainee.sk na

Zimné obdobie prináša vodičom množstvo nástrah, ktoré sa im môžu pri nedbanlivosti veľmi ľahko vypomstiť. Nehovoríme pritom len o zvýšenej opatrnosti, prispôsobení jazdy stavu vozovky a poveternostným podmienkam, ale tiež o niekoľkých drobnostiach z pohľadu údržby vozidla.

Poznáte to aj vy? Na ceste stretnete auto, ktoré je "od hlavy po päty" špinavé a vy máte čo robiť, aby ste rozpoznali typ vozidla, jeho farbu či podobu evidenčného čísla vozidla (EČV). Sneh a špinavé či soľou posypané cesty v zime často úplne znečistia zadnú i prednú časť auta a v mnohých prípadoch až tak, že okrem dôležitých svetiel je i evidenčné číslo vozidla úplne nečitateľné.

​Pozrite si aj niekoľko tipov, ako správne absolvovať očistu auta:

​Vodiči by si mali uvedomiť, že pravidelná očista automobilu by mala byť neodmysliteľnou súčasťou údržby nielen v horúcich letných mesiacoch, ale hlavne v zime. Práve v týchto mesiacoch sa totiž počasie rýchlo mení a znečistenie áut je výraznejšie i častejšie.

Udržiavaním čistého auta pritom prispievate aj k životnosti samotnej karosérie, ktoré môže dlhodobým pôsobením vlhkosti a posypovej soli začať korodovať. Nehovoriac potom o tom, že nečitateľnosť tabuľky EČV môže spôsobiť aj samotný sneh a ľad. Výsledkom môže byť zbytočná pokuta či vážnejšie problémy.

Povinnosť vodiča

V zmysle zákona o premávke na pozemných komunikáciách je teda vodič povinný použiť na jazdu iba také vozidlo, ktoré vrátane nákladu spĺňa ustanovené podmienky. A medzi ne patrí i čitateľnosť evidenčného čísla motorového vozidla.

Znamená to, že vodič je povinný si ešte pred jazdou auto dôkladne skontrolovať a v prípade potreby napríklad aj očistiť kľúčové časti (napríklad spomínanú tabuľku s EČV, svetlá, okná, ... ). Platí to aj v prípade snehovej nádielky a ako vodič teda musíte odpratať sneh nielen z okien a svetiel, ale tiež z evidenčného čísla vozidla pre dosiahnutie dobrej čitateľnosti.

V tomto smere tiež pripomíname, že zanedbať by ste nemali ani odstránenie snehu zo strechy auta - ten sa totiž môže počas jazdy postupne roztápať, deliť a padať. Spôsobiť to môže znemožnenie výhľadu pre vodiča po zošmyknutí sa na čelné sklo, prípadne ohroziť ostatných účastníkov cestnej premávky.

TASR/Pavel Neubauer

​​Ak ako vodič zodpovedne nepripravíte vozidlo na jazdu, pri policajnej kontrole vám môžu príslušníci udeliť pokutu alebo dokonca zadržať doklady od vozidla pre jeho nespôsobilosť na jazdu po pozemných komunikáciách.

Policajt je totiž oprávnený zadržať osvedčenie o evidencii časť I alebo časť II alebo evidenčný doklad od vozidla vydaný v cudzine, ak je na vozidle nečitateľná alebo poškodená tabuľka s evidenčným číslom alebo táto tabuľka nie je umiestnená v súlade so zákonom.

Je to na rozhodnutí policajta

Samozrejme, čitateľnosť evidenčného čísla motorového vozidla môže byť znemožnená aj počas jazdy, čo vodič v zásade nemá ako ovplyvniť. Polícia teda prihliada aj na takéto prípady, keď vonku zúri snehová chumelica alebo sa na ceste vytvorila kaša, ktorá k nečitateľnosti a zašpineniu tabuľky pri jazde prispieva.

​Ak vodič objektívne za znečistenú tabuľku s evidenčným číslom nemôže, pokute alebo zadržaniu techničáku sa zrejme vyhne. Všetko tiež všetko záleží aj na prístupe a rozhodnutí samotného policajta, na ktorého pri policajnej kontrole natrafíte.

Jednoducho, už na začiatku alebo pri najbližšej možnej príležitosti (tankovanie, umývanie okien, odškočenie si na potrebu,...) treba priebežne/po skončení chumelice tabuľku s evidenčným číslom očistiť a zbytočne neriskovať problémy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:48